mohu se zeptat to se hned syrová rýže peče v troubě s tím salkem?děkuji...
Chtěla bych se zeptat autora receptu, zda používá Salko, jak je uváděno v komentářích, nebo opravdu kondenzované mléko, které je uvedeno v seznamu surovin.
právě jsme ho dobaštili a je naprosto vynikající..já děllala porci ze 2 varnych pytliku ryze, pouzila jsem Salko a dala ho jen pulku na ty dva pytliky, jako ovoce jsem dala kompotované meruňky a jahody, akorát jsem navíc přidala vanilkový cukr..a pekla jsem cca 30 minut na 250 stupňu, do zezlátnutí ;-) , je to fakt bašta a super nápad se Salkem :-)
měla jsem doma zbylou rýži od oběda, tak jsem to zkusila podle tohoto receptu, jen ovoce jsem doma neměla, tak jsou dala švestková povidla, co jsem našla v lednici .. voní to krásně, jen nevím, jak dlouho to mám péci :-D
Ted jede manzel na vikend pryc, tak si to udelame s dcerou na obed....manzel by me s tim asi vyhnal, ale my si posmakneme ;-)
Přidám svůj postup pro nezkušené, jako jsem já. Použila jsem 2 sáčky předvařené rýže (můj pokus s normální rýží dopadl přípáleně a nedovařeně, takže si dávám na chvíli padla), jednu plechovku zahuštěného slazeného mlíka 397 g (i když tady píšou kondenzované, ale na žádné plechovce jsem ten název nenašla, patrně jde o zažitý název, které my mladší ročníky už neznáme),a 0,7 sklenic zavařených meruněk a 3 vajíčka (hrozinky nejíme). Toho mlíka by to ale chtělo dát trochu míň, měla jsem to dost řídký i po upečení. Použila jsem skleněnou zapékací mísu, kterou jsem jen vymazala a nevysypávala,nebylo to potřeba. Pekla jsem to v elektrické troubě na 200 stupňů 45 minut, možná to mohlo být i trochu déle, ale už jsme pospíchali.
Zdravím všechny, neměla jsem doma Salko a tak jsem to vyřešila tak, že jsem místo Salka použila mléko a cukr v poměru na 2 hrnky syrové rýže (uvařit ve vodě se špetkou soli a trochou oleje) cca 1,5 hrnku mléka a 3 lžíce cukru (kdo má rád hodně sladké, může dát i víc). Navíc doporučuji přidat trochu citrónové kůry a vanilkový cukr. Celkově výborné, dávám za 1, vařila jsem už nákyp mnohokrát, ale vždy z kaše (pálí se, musí se míchat,...), toto je jednodušší a moc dobré.
Tak som to skusila, chutovo je fakt vyborny, nie je taky suchy, ako klasicky nakyp s mliekom. Dala som 160g ryze, salko skoro cele, odliala som do dvoch kav :-). Akurat, ze bol "trochu cierny, pretoze som to dala v teplovzdusnej rure na ventilator, 220C, a asi na 20 min., nezakryte v jenskej mise. Vyzeralo to, ako keby som robila nakyp prvykrat, ale bol vyborny... trosku drahsi obed, ale asi stoji za to.
Myslim si, ze tyto stranky pouziva dost lidi, kteri zrovna presne nevedi "jak na vec" a proto stanove alespon priblizne mnozstvi a napr. doba peceni je uzitecna. A Marketo, zajimalo by me jaka ty jsi kucharka?! Vsichni prece nekde a nejak zacinali, tak nema smysl nekoho urazet...
dnes som ho robila na obed a je vynikajuci. dala som hrncek ryze a cele kondenzovane mlieko, nakyp bol "nasosany" akurat a akuratne sladky. s jemne kyslymi marhulami to bola mnamka. urcite ho budem robit znovu.
Někde jsem vyčetla,že se může dát na dno a boky formy linecké těsto,na to rýžovou hmotu a upečeme.Takže by z toho měl být rýžový koláč.Nemám to ale vyzkoušené.
ok - já jsem kuchař amatér a tyto stránky považuji za skvělé. Vždy se zde dá najít něco nového, nový přístup k přípravě stejných věcí. Já třeba dnes ocenil hint " vysypat kastrol strouhankou" (já teda modifikoval na hladkou mouku) - nákyp jsem vařil několikrát, vždy byl ok, ale vždy dost přípečený. Dnes se povedl vyjímečně a šel krásně vyklopit. Dík..
Moc lákavé a už se těším na zítra až ho uvaříme.Díky za recept.To s tím poměrem je vážně směšné vždyť je to jednoduchéjako facka.
Mne sa osvedčilo variť ryžu v mlieku v hrnci na varenie mlieka. Má dvojité dno, určite sa nepripáli a nemusím pri tom stáť.
Já si myslím, že jsem dost zkušená kuchařka, ale v tomto receptu je to kondenzované slazené mléko nezvyklé, proto si myslím, že právě tady měl být alespoň přiměřený podíl rýže k mléku. Ostatní suroviny jdou odhadnout, připadně rýži dochutit, ale to mléko je zrádné - aby nebyl nákyp příliš sladký nebo naopak. A ta "silná" slova Markéty se mi nelíbí.
Moje maminka tento nákyp vařila přímo v mléce. Jak to dělala, že se jí rýže nepřipálila to nevím. Asi u toho stála a pořád míchala. Dělala ho se sušenými švestkami a nebo jablky. Dělala asi tři vrstvy a na konec polila žloutky a dala zapéct. Na vrch po upečení dávala skořicový cukr. nejlepší byl druhý den studený.
Milá Monika, amatérizmus je vtedy, ak potrebujem každú vec podrobne popísať, odmerať a pod. Kuchár profesionál vie, ako na vec, aj keď robí nový recept, pretože varenie ovláda, má predstavivosť, skúsenoati a fantáziu. Nazvať hanbou tieto stránky je trochá silná káva. Veď ostatne nikto vás nenúti tieto stránky otvárať.
Každý si může dát množství kolik potřebuje a jak mu vyhovuje, a ne tvrdohlavě trvat na nějakém množství. To musíte vařit jenom podle množství, to ste teda kuchařky!!!!!!!!!!
Já už jsem jej taky pekla a zapomněla ohodnotit. trochu mně dělalo problém to kondenzované mléko - nevěděla jsem, na jaké množství rýže jedna plechovka bude. Aby to nebylo moc sladké dala jsem jenom polovinu plechovky, protože jsem vařila rýži ve dvou sáčcích bez oleje a normálně ve vodě. Po upečení se mi to zdálo málo sladké, tak jsem nahoru nalila ještě trochu kondenzovaného mléka, rozetřela a krásně se vpilo do nákypu! Bylo to moc dobré, na povrchu vláčné, vůbec ne suché, příště to budu zase takto dělat.
Opravdu velmi dobrý recept...Množství si každá šikovná kuchařka určí dle strávníku, není třeba doplňovat množství a postup je jasný
Myslím si, že toto není zrovna recept, kde je nutno mít přesně stanovené množství. Stačí, aby zapracovala fantazie a šikovná kuchařka si poradí. Jinak recept jsem vyzkoušela a u dětí uspěla
Recept vypadá moc lákavě. Asi ho udělám. Dala bych vařit asi tak hrnek rýže a nebo bych se SLUŠNĚ zeptala!
To mám tak nejradši takový amatérismus, kdy v receptu nejsou stanovena přesná množství a pak se v postupu používají suroviny, které nejsou uvedeny v ingrediencích. To je pěkná ostuda pro Vaše stránky!