Mouku, sůl a vejce s vodou smísíme na tuhé těsto, jako na nudle.
2
Rozdělíme na poloviny a každou zvlášť rozválíme 3 mm silnou, nakrájíme na čtverce asi 5x5 cm (mohou být i větší, ale čím menší, tím krásnější).
3
Na každý čtverec dáme kopeček džemu nebo tvarohové náplně (1 těsto s džemem, druhé s tvarohem), přeložíme do trojúhelníku a dobře slepíme.
4
Pirohy vaříme v osolené vodě asi 8-10 minut, záleží to od síly těsta, je potřeba 1 piroh vyjmout a ochutnat. Pirohy vaříme ve větším hrnci a po částech, aby se neslepily. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, necháme vodu vřít a vhodíme další pirohy.
5
Okapané pirohy opatrně promícháme se strouhankou opraženou na oleji a práškovým cukrem nebo je posypeme kakaem se skořicí a práškovým cukrem a ropuštěným máslem.
6
Džem použijeme takový, který se neroztéká, aby se pirohy dobře slepily.