• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
1.5
hodnotilo: 2
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
7fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 120
      g krupička z tvrdozrnné pšenice semolinová, bílá
    • 900
      ml voda
    • 1
      lžička sůl
    • 40
      g švestková povidla
    • 3
      špetka cukr (1/2 lžičky)
    • 1
      lžička máslo i přepuštěné
    • 2
      špetka skořice - mletá (1/8 lžičky)
    • 90
      g meruňková marmeláda volitelně

Postup přípravy receptu

1
Do 0,7 l sklenice namočit krupici na 20 minut do studené vody (460 ml). Pro lepší výsledek namočit 2 - 3 hodiny. Vylít namočenou krupici do hrnce se silným dnem, vymýt sklenici zbytkem vody. Vařit ze studené vody, solit po začátku varu. Vařit mírným varem 14 - 15 minut za občasného míchání. Konec varu je, když začne kaše „mlaskat". Naředit na požadovanou hustotu - zmizí stopa po zamíchání na hladině.
2
Ztuhlá povidla rozetřít s vodou (1 - 2 lžíce). Do mísy 1 - 1,2 l dát na dno cukr, pak povidla a nalít uvařenou kaši. Přidat na hladinu lžicku másla, nasypat skořici. Důkladně promíchat, zejména povidla ode dna pro rovnoměrnou barvu. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 15 - 30 minut.
3
Poznámka autora receptu: Názvy debesmanna, guriev porridge, klappgröt, klappkräm, mannavaht, russedessert, vispgröt, vispipuuro, upma. Rømmegrøt je z mouky. Sladká kaše tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga. V případě celozrnné krupice z tvrdé pšenice (kuskus) je kaše hrubší. Cukr je proti kyselejší chuti povidel na konci jídla, lze ho nahradit medem (původní recept). Doplněk: malá hrst 24 h namočených rozinek. Rozinky podle chuti, nebo pro výjimečnou příležitost. Z hrubé, polohrubé mouky uvařená kaše bývala madlafous. Nebo matlafous, někde smažená jícha. Smažená jícha zalitá vodou a vařená do zhoustnutí je šte(r)c. Název ze starověku mi není znám, pouze jako moučná kaše (antická doba). Při konzumaci je možné číst Pověsti z hradů. Nebo vzpomenout na dobu před zrušením nevolnictví r. 1781. Též možno vzpomenout při vaření Rumfordské polévky, vařené na farách pro chudé. Popsáno blíže Boženou Němcovou v knize V zámku a podzámčí před r. 1848.
4
Poznámka 2: Lze dochutit libovolnou marmeládou podle chuti. Meruňkovou je vhodné propasírovat na sítku během ohřevu a vaření kaše. Tím jsou odstraněna tuhá krátká vlákna méně příjemné chuti.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slaná krupicová kaše s hrachem, základní recept

Slaná krupicová kaše s hrachem,…

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé
Vaření Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Krupička z tvrdozrnné pšenice Máslo Meruňková marmeláda Skořice - mletá Sůl Švestková povidla Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Mleté maso se špenátem

Mleté maso se špenátem

Čaj ze sušených šípků

Čaj ze sušených šípků

Jindřiščin perník

Jindřiščin perník

Zapečené brambory se smetanou

Zapečené brambory se smetanou

Americký ořechový koláč

Americký ořechový koláč

Placičky z hlávkového zelí s česnekovým dipem

Placičky z hlávkového zelí s…

Smažená kapusta

Smažená kapusta

Mramorový korpus

Mramorový korpus

Jemná česneková pomazánka

Jemná česneková pomazánka

Doporučujeme

90 minut
Husí prsa s nádivkou

Husí prsa s nádivkou

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

300 minut
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a…

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

33
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
25
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
20
Krémová česnečka
Krémová česnečka
18
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
12
Rýžový nákyp s meruňkami
Rýžový nákyp s meruňkami

Zajímavé články

Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat…
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka: Upečte si vláčný moučník z rodinné kuchařky
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka:…
AHA.cz Velký den u Marešových nebude! Nemám na to chuť ani energii, tvrdí Leoš

Velký den u Marešových nebude! Nemám na to chuť ani energii, tvrdí Leoš

Mimibazar Svátek sv. Martina: husa, víno... Znáte příběh této tradice?

Svátek sv. Martina: husa, víno... Znáte příběh této tradice?

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Ženy.cz „Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

„Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

Blesk.cz Moderátor Xaver Veselý: Děsivá nehoda na dálnici

Moderátor Xaver Veselý: Děsivá nehoda na dálnici

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Další doporučené recepty:

Skyr okurkový salát
Skyr okurkový salát
Skyr snídaňový koláč
Skyr snídaňový koláč
Sladká jablková polévka
Sladká jablková polévka
Sladká omeleta s jablky
Sladká omeleta s jablky
Sladká rýže s jahodami
Sladká rýže s jahodami
Sladká vaječná roláda Švýcarka
Sladká vaječná roláda Švýcarka
  • Recepty.cz
  • Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact