• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
1.5
hodnotilo: 2
doba přípravy: 80 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
7fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 120
      g krupička z tvrdozrnné pšenice semolinová, bílá
    • 900
      ml voda
    • 1
      lžička sůl
    • 40
      g švestková povidla
    • 3
      špetka cukr (1/2 lžičky)
    • 1
      lžička máslo i přepuštěné
    • 2
      špetka skořice - mletá (1/8 lžičky)
    • 90
      g meruňková marmeláda volitelně

Postup přípravy receptu

1
Do 0,7 l sklenice namočit krupici na 20 minut do studené vody (460 ml). Pro lepší výsledek namočit 2 - 3 hodiny. Vylít namočenou krupici do hrnce se silným dnem, vymýt sklenici zbytkem vody. Vařit ze studené vody, solit po začátku varu. Vařit mírným varem 14 - 15 minut za občasného míchání. Konec varu je, když začne kaše „mlaskat". Naředit na požadovanou hustotu - zmizí stopa po zamíchání na hladině.
2
Ztuhlá povidla rozetřít s vodou (1 - 2 lžíce). Do mísy 1 - 1,2 l dát na dno cukr, pak povidla a nalít uvařenou kaši. Přidat na hladinu lžicku másla, nasypat skořici. Důkladně promíchat, zejména povidla ode dna pro rovnoměrnou barvu. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 15 - 30 minut.
3
Poznámka autora receptu: Názvy debesmanna, guriev porridge, klappgröt, klappkräm, mannavaht, russedessert, vispgröt, vispipuuro, upma. Rømmegrøt je z mouky. Sladká kaše tradičně podle Perchty z Rožmberka, skutečně dle Markéty z Hardegga. V případě celozrnné krupice z tvrdé pšenice (kuskus) je kaše hrubší. Cukr je proti kyselejší chuti povidel na konci jídla, lze ho nahradit medem (původní recept). Doplněk: malá hrst 24 h namočených rozinek. Rozinky podle chuti, nebo pro výjimečnou příležitost. Z hrubé, polohrubé mouky uvařená kaše bývala madlafous. Nebo matlafous, někde smažená jícha. Smažená jícha zalitá vodou a vařená do zhoustnutí je šte(r)c. Název ze starověku mi není znám, pouze jako moučná kaše (antická doba). Při konzumaci je možné číst Pověsti z hradů. Nebo vzpomenout na dobu před zrušením nevolnictví r. 1781. Též možno vzpomenout při vaření Rumfordské polévky, vařené na farách pro chudé. Popsáno blíže Boženou Němcovou v knize V zámku a podzámčí před r. 1848.
4
Poznámka 2: Lze dochutit libovolnou marmeládou podle chuti. Meruňkovou je vhodné propasírovat na sítku během ohřevu a vaření kaše. Tím jsou odstraněna tuhá krátká vlákna méně příjemné chuti.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Slaná krupicová kaše s hrachem, základní recept

Slaná krupicová kaše s hrachem,…

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé
Vaření Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Krupička z tvrdozrnné pšenice Máslo Meruňková marmeláda Skořice - mletá Sůl Švestková povidla Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Beránek ořechový

Beránek ořechový

Mrkvová bábovka

Mrkvová bábovka

Kuřecí ražniči pro lenochy

Kuřecí ražniči pro lenochy

Turecký med

Turecký med

Kuřecí kapsa First class

Kuřecí kapsa First class

Dukátové buchtičky III.

Dukátové buchtičky III.

Ledový salát s kořeněným kuřecím masem

Ledový salát s kořeněným kuřecím masem

Česneková hlíva s těstovinami

Česneková hlíva s těstovinami

Švestkové buchty s drobenkou

Švestkové buchty s drobenkou

Doporučujeme

40 minut
Plněné batáty

Plněné batáty

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

27
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
26
Šunkové kapsy se špenátem
Šunkové kapsy se špenátem
20
Houbovo-smetanová krkovička
Houbovo-smetanová…
19
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
19
Jarní zelný salát
Jarní zelný salát

Zajímavé články

Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
AHA.cz Manželka Kotka vyhrožuje rozvodem: TO SE NEDÁ VYDRŽET

Manželka Kotka vyhrožuje rozvodem: TO SE NEDÁ VYDRŽET

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Podzimní barvy podle Ani Geislerové: Proč v jejím podání nejsou nuda?

Podzimní barvy podle Ani Geislerové: Proč v jejím podání nejsou nuda?

Ženy.cz Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Blesk.cz Martin Kocián po koncertu Luneticu: Emotivní vzkaz Tereze Pergnerové

Martin Kocián po koncertu Luneticu: Emotivní vzkaz Tereze Pergnerové

SportRevue.cz FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Kartářka o novém týdnu: Šokující zpráva a nemilé překvapení! Komu se nebude dařit?

Kartářka o novém týdnu: Šokující zpráva a nemilé překvapení! Komu se nebude dařit?

Další doporučené recepty:

Skyr okurkový salát
Skyr okurkový salát
Skyr snídaňový koláč
Skyr snídaňový koláč
Sladká jablková polévka
Sladká jablková polévka
Sladká omeleta s jablky
Sladká omeleta s jablky
Sladká rýže s jahodami
Sladká rýže s jahodami
Sladká vaječná roláda Švýcarka
Sladká vaječná roláda Švýcarka
  • Recepty.cz
  • Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact