maso
(Zbytek pečeného kuřete, kousek šunky, šunkového salámu, junior..)
rajčata
okurka
Čerstvá
paprika
majonéza
tatarská omáčka
bílý jogurt
(Zakysaná smetana)
sůl
pepř mletý
lák z okurek
Trošku
kukuřice
Zrna (rozmražená) nebo jiná zelenina
Postup přípravy receptu
1
Těstoviny si uvaříme klasickým, běžným způsobem, tzn. vhodíme do vroucí a osolené vody, zamícháme ode dna a vaříme tzv. na skus. Na skus znamená, že když rozkousnete těstovinu, uprostřed zůstává tenký proužek nedovařené těstoviny. Scedíme, propláchneme studenou vodou a dáme do velké mísy (budeme potřebovat prostor na míchání).
2
Mezitím, co se těstoviny vařily, si připravíme maso a zeleninu. Kuřeti stáhneme kůži, obereme ho od kostí a nakrájíme na kousky. Salám nebo šunku si nakrájíme na proužky. Zeleninu omyjeme, očistíme, nakrájíme na kostky přibližne stejně velké jako kuře a vložíme k těstovinám společně s masem. Přidáme tatarku, majonézu, bílý jogurt nebo kysanku, osolíme, opepříme a přidáme lehce láku ze sterilovaných okurek (dodá salátu lehce navinulou chuť). Důkladně promícháme a popřípadě dodáme ještě jogurt nebo tatarku či majonézu. Všechny složky salátu by měly být obaleny "omáčkou" z tatarky, jogurtu a majonézy ale neměly by v ní plavat! Ochutnávejte, protože těstoviny do sebe hodně nasáknou, a dochucujte.
3
Výborný je v pokojové teplotě.
4
Poznámka: úplně původně to byl salát "znouzecnost" - dnes oblíbený pokrm celé rodiny. Můžete přidat na kolečka nakrájenou lehce ovařenou mrkvičku, kukuřici - dle chuti...
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Zdenálička
|23. 1. 2007 18:09
Dnes jsem vyzkoušela obměnu - nakrájela jsem zelí (hlávkové, bílé), mrkev syrovou, dále rajčata, cibuli (menší), okurku salátovou, nákrajela kuře od neděle, uvařila těstoviny a smíchala dohromady.. zakápla olejem, osolila, opepřila, přidala trošku láku z okurek a poněvadž jsem měla málo tatarky a majonézy a žádny jogurt, zředila jsem tatarku, majolku a pomazánkové máslo mlíkem, maličko "šlehla" metličkou a zalila tím tu dobrotu... Přítel je asi bez večeře, páč jsem to už skoro snědla..:o))
Majka Rončáková
|23. 1. 2007 07:46
Dělám ho taky, ale dávám do salátu zavařené broskve nakrájené na kostky.
Anonym
|22. 1. 2007 10:09
Výborný recept! Obdobný také dělaám, podle obsahu lednice.....velmi oblíbený pokrm hlavně v letních měsících!!!
Zdenálička
|22. 1. 2007 09:15
Můžete použít buď kuře nebo salám či šunku.. Špatne jsem to napsala... :o)) Ale odvážlivec může zkusit kombinaci obého.. ;o)) DObrou chuť...