červená paprika
1/2 sterilovaná - nebo 3 lžíce krájené
Postup přípravy receptu
1
Na hlubokou pánev nalijeme 2-3 lžíce oleje, rozpálíme jej a po dávkách postupně přidáváme mleté maso. Hranatou vařečkou je dobře "rozklofáme" a průběžně mícháme, aby se oddělila jednotlivá "zrnka". Zmírníme oheń a za stálého míchání necháme maso propéci (cca 3-4 minuty). Hotové maso přemístíme děravou naběračkou nebo pomocí kovového sítka, aby okapalo z oleje, do mísy a necháme chladnout. Nakrájíme nadrobno cibuli, nať mladé cibulky, petrželku, chilli papričku. Vychladlé maso rozdělíme na dvě části. První část smísíme s jednou polovinou cibule, jednou polovinou naťové cibulky, petrželkou, 1-2 lžičkami muškátového květu. Druhou část smísíme s druhou polovinou cibule, sterilovanou zeleninou, chilli papričkami (i se semínky) a 2-3 lžičkami adžiky.
2
Listové těsto rozdělíme na polovinu a na pomoučeném válu nebo stole vyválíme dvě tenké obdélníkové placky. Na každou z nich klademe směs do prostřední třetiny obdélníku (odshora dolů, volné necháme jen okraje asi 3 cm). Zbývající strany obdélníku přes těsto "přeložíme" a všechny okraje závinu pevně stlačíme k sobě. Záviny na plech překulíme tak, aby silná strana ležela na plechu. Potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečeme při střední teplotě, než záviny zezlátnou.
3
Jsou vynikající, zejména jsou-li podávány k vínu, pivu, či chlazenému jednoduchému zeleninovému salátu z rajčat, okurky a zelené papriky se zálivkou z kysané smetany (sůl, pepř, česnek, naťová cibulka).