Boloňská omáčka má, jak už název napovídá, původ v italské Bologni, kde se směs rajčat a mletého masa používala především při přípravě lasagní. Omáčka se posléze stala oblíbenou po celém světě a začala se využívat i k ostatním druhům těstovin, především ke špagetám.
Výborný recept, doporučuji :) Moc jsme si pochutnali :-)
Vyzkoušeno a u nás velký úspěch :) Jen jsem vynechala žampiony a bobkový list a i tak výborné ;) dnes budou opět na oběd :)
hnus :-$
:-D neexistují :-P
:-D neexistujííí
to bude asi hlavne tim ze v italii tomu rikaji ragu ty cestovateli pres obrazky v casopisech
az na to ze to nema s bolonese nic spolecneho celkem ok
Recept celkem dobry. Jen ty žampióny si dovolím vynechat, jinak O.K. ;-)
Moc dobré a oblíbené.
Výborný recept ;)
Tak hlavně boloňské špagety v Itálii vůbec neexistují a každý Ital Vám řekne, že restaurace, kde nabízejí tenhle pokrm, jsou jen pasti na turisty - a doporučí Vám jít jinam. Procestoval jsem značnou část Itálie a v žádné dobré restauraci jsem tohle jídlo v menu nenašel. Tím neříkám, že je to špatné jídlo - já ho mám moc rád. Jen mi přijde úsměvné, hádat se o originálním italském receptu jídla, které je vlastně výmyslem čistě neitalským. Už ten stupidní název jídla tomu docela napovídá - je to něco jako "Brněnské vepřo-knedlo" nebo "Ustecký guláš". Tady máte náhodný zdroj, aby to nevypadalo, že jsem jen další diskutující, co "vaří z vody": http://www.swide.com/food-travel/italian-food-recipes-that-are-not-from-italy-at-all/2013/09/06
Vy vole, Boloňské špagety jsou jenom jedny. Prostě to jídlo má nějakou historii, někde vzniklo a tak se jmenuje. Cokoliv jinýho nejsou boloňské špagety. Vám by se líbilo, kdyby třeba nějaký tupý Ital vařil omáčku z točeňáku a nazýval ji hrdě jako svíčková? Klidně si vaši mňamku vařte, ale boloňská omáčka to není a nikdy nebude.
Haló pane Milane D. hoďte návod na Váš domácí protlak - tedy ten rajčatový prosím 8-)
Tak já třeba vim, že lidi už mají hlavy zamotaný, ale vim taky na jakých jsem stránkách - tady se moc neučíme jak je to v kuchařkách a knihách o vaření - to bychom mohli vařit podle kuchařek, tady se vaří právě podle těch zblbutých a šílených lidí :-D :-D :-D Bolognes nebolognes. Mě chutná tahle omajda přesně podle tohoto recepisu a je to MŇAMKA.
Toto nejsou bolonské, nevím proč to za to někdo vydává. Do bolognese taky patří např. mrkev a řapikatý celer... Příště napište třeba špagety s červenou omáčkou ale nemotejte lidem hlavy
Výborný recept, místo rajčat z konzervyjsem akorát použil normální rajcata a zalil domácím protlakem :)
Ahoj mě tento recept vyhovuje je chutny je to spíš česka verze,za sporakem stat 4h by mě nevadilo ale podivejte se na ceny energie a doba je priliš uspěchana :-)
Moc dobré těstoviny :-).. doporučuji použít Merlota, je to s ním vynikající a krásně je navoní :-)
Dekuji, dekuji, dekuji :-D :-D :-D . Ja blbnu, takhle mi posledni dobou dekuje syn a k tomu se uklani s rukou na srdci :-D :-D . Zdravim a pekny den :-)
Take bych opravila zarazeni i kdyz je v receptu masicko, mluvime o spagetach ;-)
Cuoco, ten recept se jmenuje Skvělé boloňské špagety nikoli Ragu alla Bolognese, originál je originál, ale tahle verze omáčky je dost podobná a velmi dobrá. Ono je těžké tady mít námitky na názvy receptů, protože většina z nich zní jinak než by měla. Ale jde o to, kdo navštěvuje tyto stránky. Myslím, že většina zde chce uvařit rychle a hlavně levně a aby to chutnalo. Většina receptů je v tomto duchu taky napsaná. Pakliže tu nikdo netvrdí, že je jeho recept originál, tak nic namítat ani nemůžeme. Zadruhé málokdo bude vařit 3-4 hodiny oběd či večeři, což je důsledek dnešní uspěchané doby. ;-)
Deti moje, myslela jsem, ze tu jen nakouknu a pujdu myt okna.. :-D . Ohledne tech nazvu bych rekla, ze to musime brat s rezervou, ponevadz nejsme na specializovanych strankach super kucharu, kazdy si nakonec vybere, co se mu libi a co jeho jest, to uz se tu probiralo vickrat. Ohledne pouziti druhu testovin-v podstate muzete pouzit spagety, penne, tchyne pouziva maccheroni, hlavni je to ragu. Stranky ktere uvadi Cuoco - ingredience jsou spravne, mela bych vyhrady ohledne pouziti pancety, vino muztete pouzit bile nebo cervene, zalezi jestli pouzijete concentrat nebo pyre, tchyne (italka zijici v Matere)zasadne pouziva pyre nebo pasirovana rajcata z konzervy, kamaradka (italka, zijici v Bologni 8-) )pouziva koncentrat a mleko, muze se pridat bazalka, bobkovy list... Kazdy region si omacku kapku upravi. Ohledne doby vareni, pokud pouzijete mlete maso, tak ta doba varu az 4 hodin je kapku prehnana, tak dlouho muzete varit "le braciole all sugo"-hovezi zavitky, ale to uz se od Bolonske vzdalujeme... Temer kazdy klasicky recept ma sve verze a pak hadejte, ktera je ta prava. Howgh. :-* Doufam, ze jsem rekla podstatne, jdu myt ooooookna =-O
;-) Ja nekritizujem recept , kazdy si vari podla svojho, ale ked uz sa ide pouzivat tradicne meno tak by kuchar =recepty mohol spomenut ze to je jeho verzia receptu a nie povodny recept , lebo to pletie ked je tu vyse 20000 receptov a ked dakdo bude chcet pridat naozajstne Bolonske spagety , tak nebude moc lebo meno je obsadene domacou Ceskou verziou :-\
Ale stejně si to neodpustíte napsat že ;-) Ale z článku jsem pochopila, že boloňská omáčka (nebo ragu) se sice původně nepodávala se špagetami, nicméně se tak v cizině podávat začala a proto boloňské špagety. Možná to tedy není úplně původní italské jídlo, ale na samotném názvu nic divného nedivím. A s těmi 3-4 hodinami.. No proč ne, ale ne každý má chuť vařit tak dlouho, když se výsledná chuť až tak moc neliší. Asi nemá každý tak vytříbený jazýček jako vy :-\ Jsem zvědavá, co na to pippiva.
:-D Su asi dobre ako spagetti z mleteho masa, ale Bolonske spageti to v ziadnom pripade nie su , lebo sa NIKDY nerobia zo spagiet :'( a maso sa dusi pomalu ...3-4 hodiny.Ale to je zbytocne pisat lebo recepty to aj tak necita a ostatnym je to jedno. :-P http://culinariaitalia.wordpress.com/tag/ragu-alla-bolognese/
miluju bolonske spagety <3