Nejdříve si připravíme těsto, protože budeme čekat, než nakyne. Do misky nasypeme mouku (na jednu středně velkou pizzu připadne tak 120 g mouky, ale doporučuju víc než míň), přidáme lžičku cukru, lžičku soli, lžíci olivového oleje, kvasnice (na 1/4 kg mouky polovinu kostičky droždí) a postupně přidáváme vodu. Musíme vytvořit těsto tak akorát - málo vody způsobí, že těsto nebude držet pohromadě, moc vody zase, že se těsto bude lepit, to nechceme. Pokud to přeženete s vodou, přidejte mouku. Hnětejte těsto dokud se nepřestane lepit. Přikryjte a dejte do tepla. Asi po půl hodině těsto znovu prohněte a dejte další půl hodiny kynout (je velmi důležité, aby bylo správně nakynuté - musí být jemné a nadýchané), to už by mělo být těsto ideální. Pizzu tvarujte na (nejlépe) dřevěném povrchu posypaném moukou.
Mezitím, co bude těsto kynout, si připravíme omáčku. Rajčata nechte namočená v horké vodě, pak je oloupejte a nakrájejte na malé dílky. Cibuli taktéž nasekejte na malé kostičky a na oleji ji osmahněte do zlatova v hluboké pánvi. Přidejte rajčata, oregáno, česnek podle chuti a míchejte, dokud se rajčata nerozvaří. Pak je omáčka hotová.
A teď se pustíme do zdobení. Nechte troubu nahřát na 220 - 230 stupňů. Vytvarujte těsto do tvaru pizzy (udělejte ji HODNĚ tenkou, jen okraje dvakrát tlustší než obsah) a lehce je potřete olivovým olejem a následně omáčkou. Pak už je fantazie na vás - jen se mi trochu osvědčilo posypat sýrem až po polovině pečení, to úplně stačí. Pizzu dejte do vyhřáté trouby a nechte péct. Trvá to asi 10 - 15 minut, ale poznáte to podle okrajů - když už jsou do zlatova udělané, pizza by měla být hotová.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Mirka
|22. 3. 2015 19:26
Ale Nika, :-D
Zajed se podivat nejdriv treba do Rima ...a zmenis ihned svuj mylny nazor, smich!
Italska pizza nemusi byt jen tenoucka, je ruzna.
http://www.eatingeuropetours.com/rome/best-food-in-rome/
A nebo nakoukni sem do te nabidky italske pizzerky ..."Tutta Bella Neapolitan Pizzeria"
http://www.yelp.com/biz_photos/tutta-bella-neapolitan-pizzeria-crossroads-bellevue-2?select=6rwFXO4xOTDW7gJk2L452w#B0wwunXgbun48mjyKn249g
Mirka
|22. 3. 2015 18:27
Nika, tys tech pizzi asi zatim nikde moc nepojedla, ze ne? 8-) ;-) :-(
Pizzi existuje hrozne moc druhu, tenke tluste, sladke ...a o vsech se kupodivu rika, ze maji sve koreny v Italii.
Ja osobne miluju uplne vsechny druhy, take ty sladoucke "nutelacky", ale ty az po jidle, namisto dezertu.
Mam rada celo-tenke a krupave pizzy, zrovna tak i ty tenke, ale s pekne nafouknutym okrajem (ty puff okraje jsou vynikajici chuti). Jsou vetsinou pecene pri vysokanske teplote v brick ovenu a jsou hotove behem 1 minuty, no to je proste opravdova pizza pro me .
Ale mam rada i ty tluste, chicagske, ktere se pecou v hlubokych kulatych formach, na testo se nejdriv nasklada pekne nahusto syr, tak ze prekryva jeden platek druhy, (kvalitnim silnejsim, platkovym syrem je to podlozeno, ne zadnym umelakem, ktery se prodava do hamburgeru, to je jen imitace a nema to nic spolecneho se syrem). Do techto pizzi se pouziva ...gruyere, provolone, colby, fresh mozzarella, monterey jack, nekdo ma rad nivu, nebo gorgonzolu, parmigiano-reggiano, atd., to zalezi na zakaznikovi co si vsechno vybere, nekdo tam chce mit i zrajici syry. Pak na ten syr teprve prijde moc dobre ochucena pizza omacka, pak ruzne dobre salamky, sunky, prosciutto, klobasy, nebo BBQ kureci maso, pastrami, houby, cibule, olivy, ci paprika, rajcata, pak se to zasype dobrym strouh. syrem, jaky si kdo preje, na to jde dalsi vrstva omacky a dalsi vrstva klobas, nebo cehokoliv a konci to peknou vrstvickou strouhaneho syra. Je to kaloricka bomba ale s tim musi dotycny uz pocitat.
Tato pizza se pece kolem 25 -30 minut, protoze je tam tech ingredienci na sobe skutecne hodne ....ale ten vysledek! To neni zadna buchta, jak si cesi predstavuji ...tam se prolinaji vsechny dobre chute, ten nejspodnejsi syr se spolu s tema vsema stavama, ktere vytekaji ze vseho mozneho krasne zapece do toho testa na spodu ...no jedna basen. Jen si musite najit tu spravnou pizzerku, protoze ne kazdy umi udelat tak dobrou pizzu. Ja uz to mam trochu obslaple. :-))
Nekterym lidem chutna vylozene tenoucka pizza, ale mozna ze jen proto, ze nikdy jinsi pizzu ani neochutnali. 8-)
https://www.youtube.com/watch?v=-84zTwumB84
Making Margherita Pizza in Bricktown NJ
http://amazingribs.com/recipes/pizza_and_flatbreads_on_the_grill/different_pizza_styles.html
ScoutX
|18. 11. 2014 11:45
to je právě ten problém, že pravá italská pizza je v podstatě buchta a ne to co u nás dostanete v pizzeriích, protože to lidem víc chutná jak to křupe.
Jahoda
|16. 3. 2014 20:50
Je to napsané v textu (receptu) :-)
Alena
|9. 8. 2013 17:38
Nevím jak vy, ale já tam nemám kolik gramů nebo kusů tam má být,to bych od oka nezvládla :-S
Nika
|16. 6. 2013 13:58
Může chutnat dobře, ale promiňte mi.... italská pizza má být tenoučká. Tomuto my říkáme buchta a ne pizza.
Mira
|4. 3. 2013 17:38
Nejlepsi je davat po upeceni na pizzu Parmazan , kdyz nenete parmazan tak dejte nastrouhanou Gran Moravii super ;-)
Petr
|21. 11. 2012 22:13
Heureeeeeeeeeeeeeeekaaaaaaaaaaaaa ty vole :-D na teplym podklade se syr rozpousti,hmmmmm.Mela byste napsat Encyklopedii :-D
:-))
Petr
|21. 11. 2012 22:11
Cesky kreten muze napsat ze italska pizza a nakonci surovin ma napsanou Eidam 40%.Tohle kdyby Ital slysel,tak se mu vysmeje do ksichtu a vymaluje mu tou pizzou obyvak na barevno.Kdyz tvrdej syr na pizzu tak aspon cheddar nebo parmezan. :-D
mila
|4. 6. 2012 11:16
Zatím jsem nezkoušela, vypadá to dobře. Dobrý návrh s tím sýrem, sama jsem v Itálii pizzu neochutnala, ale známí si ji dávali a říkali, že sýr tam sypali až po upečení. Zkusila jsem to a on se opravdu na horké pizze rozpustí. :-)
baazik
|29. 2. 2012 06:52
teď už vím taky
Lucka
|22. 1. 2012 09:21
eidam atd..? sorry, to není italský
xD
|25. 9. 2011 11:25
lol trapasek :-$
Petr jedlik
|4. 4. 2011 14:48
No tak tohle je nejhnusnejsi Pizza kterou sem kdy jedl