Výborná dobrota, kterou můžete přikusovat k televizi nebo servírovat na rodinných oslavách či přátelských setkáních. Tyčinky ze škvarkového těsta zdobte solí, mákem nebo třeba sezamem - záleží na vašich oblíbených chutích a fantazii.
hrubá sůl
mák, kmín nebo sezamová semínka na posypání
Postup přípravy receptu
1
Droždí s cukrem rozmíchejte v misce na hladkou kaši, přimíchejte polovinu vlažného mléka a lžíci mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek, asi 5 minut.
Do velké mísy nasypte zbylou mouku, pokrájené škvarky, zbylé mléko, jogurt a žloutek. Osolte, přilijte vzešlý kvásek a vypracujte hladké nelepivé těsto. Zakryjte utěrkou a nechte v teple vykynout, alespoň 1 hodinu.
3
Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněné ploše na obdélníkovou placku asi 1 cm silnou. Nakrájejte na 3 cm široké pruhy, stočte je do spirály a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 15 minut kynout.
Tyčinky potřete rozšlehaným bílkem a posypte hrubou solí, mákem, kmínem či sezamem. Plech s tyčinkami vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova, 15 až 20 minut.
5
Tip: Tyčinky jsou skvělou obdobou škvarkových placiček, klidně můžete umotat i preclíky, nebo cokoli, co bude děti bavit.