Vlažné mléko smícháme s cukrem, droždím, lžící hladké mouky a necháme vzejít kvásek.
2
Do mísy nasypeme zbylou mouku, přidáme škvarky, vejce, zakysanou smetanu, sůl, sádlo a kvásek. Zaděláme těsto (o trochu tužší než na buchty), které necháme v teple a pod utěrkou nejméně hodinu kynout. Pak těsto rozválíme na pomoučněném stole na plát silný cca 6-7 mm, ze kterého vykrájíme tvořítkem nebo sklenicí menší kolečka, která naskládáme na plech vymazaný sádlem nebo vyložený pečícím papírem. Tam kolečka posypeme dle chuti solí nebo kořením a necháme ještě krátce kynout. Pak vložíme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme dorůžova.
3
Placky podáváme k bílé kávě, zelňačce, bramboračce, gulášové polévce, ale i k pivu jako chuťovku... Nejlepší jsou ještě vlažné.
4
Kdo chce mít placky po upečení lesklé, může je potřít před vložením do trouby rozšlehaným vejcem a pak posypat dle chuti solí a kořením.