Škvarky umeleme nebo velmi jemně nasekáme a smícháme se 150 g prosáté mnouky. Zabalíme do fólie a necháme v chladu. Droždí rozdrobíme do 1 dcl vlažného mléka se lžičkou cukru a necháme vzejít kvásek. Zbylou mouku vsypeme do mísy, vlijeme kvásek, přidáme zbytek vlažného mléka, vmícháme změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.
2
Těsto necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme na obdélník, doprostřed položíme škvarky smíchané s moukou, těsto přehneme a rozválíme. Znovu přeložíme a vyválíme. To opakujeme ještě asi 3x. Necháme chvíli odpočinout a rozválíme. Nakonec vyválíme asi 1 cm silnou placku, vykrájíme kolečka, nožem na nich uděláme mřížky, potřeme vejce, osolíme a v předehřáté troubě upečeme dozlatova. Můžeme sypat mákem, kmínem nebo sezamem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Gabi
|14. 9. 2015 09:27
Já jsem pekla škvarkové placky podle různých receptů a vždycky mi vyšly tvrdé, že by s nimi šly zatloukat cvoky. Až jsem náhodou v televizi viděla a následně i vyzkoušela recept Haliny Pawlowské a mohu doporučit, placky jsou luxusní :-* . Recept zde jsem nezkoušela, tak se k němu bohužel nemohu vyjádřit.
Lucie
|26. 7. 2015 20:09
Řekne mi někdo, proč jsem ty placky měla celkem tvrdý? :-D
Marie
|13. 5. 2015 18:52
Právě jsem je dopekla a jsou opravdu výborné,křehké,křupavé,místo másla jsem použila sádlo, jen se mi to zdají málo slané ,kakže příště osolím i škvarky,přiměřeně,chce to prostě vyzkoušet,každý solí jinak. :-)
Rozehřála jsem si malinko sádla,másla a stedeného mléka,pak jsem přidala na jemno nakrájené škvarky, Vše sem zamíchala. Do mouky jsem dala malinko přášku do pečiva. A jsou výborné :-)
Eligie Materová
|18. 7. 2010 08:17
Zdá se mi, že to mohlo víc vykynout, ale nevím, jestli byla chyba ve smetaně nebo ve zpracování. Jinak byly dobré, i špetku soli jsem dala do těsta, ale myslím, že by to sneslo tak dvě.
Anděla Notaková
|7. 7. 2010 10:09
Eligie, a jak to dopadlo?
Eligie Materová
|3. 7. 2010 23:08
Před chvílí jsem tento recept našla na "labuznik.com", ale protože jsem škvarkové placky nikdy nedělala, mrkla jsem na tyto své oblíbené stránky, zda není nějaký komentář. Téměr není, ale recept se mi líbí a chci "likvidovat" zbytky z ledničky a místo másla a mléka použít zakysanou smetanu. Ozvu se, jak to dopadlo.