Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, přilijeme trochu mléka, maličko promícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek. Po té, když nám droždí vzkypí, přidáme žloutek, nasekané škvarky s vlažným sádlem, sůl a zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, které v teple necháme cca 30 minut kynout.
2
Po nakynutí těsto ještě jednou propracujeme a vytvoříme z něj housky, šneky, uzly..., které necháme v teple na plechu s pečícím papírem ještě cca 10 minut kynout, nebo je vložíme do remosky (bez kynutí), potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme dle chuti solí, kmínem..., zaklopíme a zapneme.
3
Pečivo vkládané do trouby potíráme až po vykynutí na plechu, před vložením do předehřáté trouby na 170 stupňů.
4
Pečeme dle velikosti vytvořených kousků uzlů, houstiček... cca 30 - 40 minut dozlatova.
5
Pečivo podáváme jako přílohu nebo samostatně s bílou kávou, kakaem...