Z droždí, mléka a cukru uděláme kvásek a vykynutý zpracujeme s moukou, solí, žloutky a kysanou smetanou a necháme vykynout 30 minut. Potom ho na desce vyválíme na čtverec, potřeme škvarky rozmíchanými s tvarohem, přeložíme jako obálku a necháme 30 minut kynout. Opakujeme ještě 2x. Potom těsto vyválíme na sílu 1 cm a vykrajujeme pagáčiky. Vidličkou na ně uděláme mřížku, potřeme vejcem rozmíchaným se sladkou smetanou a ve vyhřáté troubě upečeme.
Opravdu výborné pagáčiky!!! Nadýchané, chuťově bezkonkurenční.
Trochu jsem si to ulehčila: místo škvarků jsem přidala škvarkovou pomazánku a nic jsem nepřevalovala, ale tvaroh a škvarkovou pomazánku přidala po 30 minutách kynutí rovnou k těstu - robot si s tím poradil, ale bylo zapotřebí přidat více mouky. S těstem se pracovalo perfektně, šlo vyválet i bez mouky, Pagáčiky jsem potřela vajíčkem a posypala kmínem.
Právě jsem je dopekla, první várka už skoro není a za chvíli praskneme. Opravdu super recept. Dělala jsem placky poprvé v životě a hned se povedly. ;-)
Vyrobeno, upečeno, sice dost pracné ale stálo to za to, výbornéé :)
recepty 73
|28. 5. 2009 08:03
Byly přímo královské!!!!!!!!!!!!!1*Jiří
Tereza Jarčušková
|20. 3. 2006 07:08
Kajka, po každom prekladaní nechajte kysnúť. Nemusí to byť práve 30 min, záleží to od teploty miestnosti. Cesto máte vykysnuté, ak zdvojnásobí svoj objem. Čo sa týka tvarohu, neviem konzistenciu tvarohov, aké dostať u vás. Môže byť aj vaničkový, ak je jednoliaty, nie hrudkovitý. Hrudky by sa vám zle v ceste spracovávali. Nezáleží ani na tučnote tvarohu, len aby bol jemný, ako keby ste ho chceli použiť na pomazánku.
Kajka
|18. 3. 2006 20:01
Paní Terezko, po každém tom složení se nechává 30 minut kynout?A tvaroh může být vaničkový? děkuji
Zuzana Bugárová
|18. 3. 2006 17:50
Podobne robim pagace aj ja, ale este som to neskusala aj s tvarohom, bez neho su super, ale s nim, no vyskusam
Tereza Jarčušková
|30. 1. 2006 06:53
Nie, nemusíte, natrite všetko naraz, len 3x rozvaľkáte, zložíte a necháte nakysnúť. Tým sa Vám tie ingrediencie v ceste dobre rozmiešajú a zároveň do cesta naženiete dosť vzduchu.
beba
|29. 1. 2006 18:00
Terezka, tú oškvarkovú náplň je treba rozdeliť na tri krát a vždy po preložení cesto potrieť? A vždy nechať 30 min. kysnúť?
Pavlína Svitáková
|28. 1. 2006 20:08
Terezko,toto je nejlepší recept,který mám na pagáčky.Jsou SUPER!!!Včera večer upečeno i skoro snědeno.Jsou křehké a trošku pikantně navinulé,krásně nalistovali.Prostě senza.Příště budu muset udělat z dvojité dávky!!Dávám 1******Děkuji za bezva recept !!!
Pavlína Svitáková
|26. 1. 2006 10:37
Jasně,že mixer vyhrál!Děkuji ti za expres odpověď.
Tereza Jarčušková
|26. 1. 2006 09:55
Ak máte radšej jemnejšie cesto, tak škvarky zomeľ, niekto má radšej chrumkavejšie, potom ich nadrobno nasekaj alebo rozmixuj. Poviem ti pravdu, že ja robím podľa toho, ako sa mi chce vyťahovať mlynček na mäso. Mixér mám skôr.
Pavlína Svitáková
|26. 1. 2006 08:22
Chci zítra dělat škvarkové placky,takže zkusím tvůj recept Teri.Dám vědět.Už se těším!!Myslíš,že je lepší škvarky umlít? Mám ráda,když jsou znát.Ale asi ano ,aby se s těstem lépe pracovalo,když se těsto překládá,že?
Tereza Jarčušková
|17. 1. 2006 07:01
Som rada, že chutí. :)))
Anonym
|16. 1. 2006 19:03
Terezko, kdybych mohla tak dam hned 3 jednicky aj s hvezdickou:-)) Jsou naprosto jedinecne, odlehcene tim tvarohem.Testa je hodne, rozdelila jsem to na dve - aby se me veslo rozvalene na val:-)) S podmasli nebo kefirem je to pochoutka!
Airan
|16. 1. 2006 16:38
Tak musim to zatim jen chvalit (jeste to neni upecene) ale s testem se krasne pracuje, nelepi se, je to jedna basen!!! Dam vedet jak chutnalo:-))
Jarka z Bratislavy
|21. 12. 2005 18:09
Teším sa tomuto receptu. K mojím asi desiatim druhom receptov na pagáčiky pribudne ďalší; ale tuším, vďaka tomuto tvarohu, budú pagáčiky najjemnejšie.