Levné, ale chutné jídlo, pro jehož přípravu potřebujete jen brambory, mouku a silnou ruku. Nejlepší jsou opečené na másle a podávané bohatě polité rozpuštěným máslem, zasypané mákem s cukrem a přelité ovocnou omáčkou ze švestek.
Brambory oloupejte, pokrájejte na kousky a ve větším hrnci uvařte doměkka. Vodu z uvařených brambor slijte do mísy. Asi polovinu jí vraťte do hrnce k bramborám a rovnoměrně je zasypte moukou, párkrát do brambor šťouchněte šťouchadlem, přiklopte hrnec a nechte mouku v horkých bramborách asi 15 minut zapařit.
Mezitím dejte do kastrůlku ovoce, zasype ho cukrem a pomalu nechte vařit, je-li třeba, přidejte trochu kompotové šťávy. Vařte asi 15 minut, ovoce se rozpadne, omáčka mírně zhoustne. Pokud ji chcete hladkou, můžete ji rozmixovat tyčovým mixérem.
3
Zapařené a ještě horké brambory začněte zpracovávat, nejprve šťouchadlem, později vařečkou, potřebujete docílit hutné, hladké, kompaktní a lehce lepivé hmoty, usilovná práce zabere minimálně 10 minut času.
Na pánvi rozpusťte asi lžičku másla, zbytek rozpusťte v kastrůlku. Asi pět lžic rozpuštěného másla dejte do misky či hrnečku, namočte v něm 2 lžíce, tvarujte škubánky a sázejte je na pánev. Díky máslu na lžících se bramborová hmota nebude lepit a škubánky na pánev hladce sklouznou. Opékejte je ze všech stran dozlatova. Podávejte je přelité rozpuštěným máslem, zasypané mákem s cukrem a přelité ovocnou omáčkou.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)