Škubánky jsou noky z bramborového těsta, které se v dřívějších dobách těšily velké oblibě především na venkově, a to zejména pro snadnou dostupnost surovin. Jedly se jako hlavní chod a tradičně se polévaly máslem a sypaly mákem a cukrem - tak jak to známe dodnes.
Nerada kritiizuju - né že by byly špatné, to vůbec, ale jsou takové jemné jako bramborová kaše bez mléka.... tj.klasické šulánky to nejsou.... Určitě chuťově dobré, ale jsme zvyklí na něco jiného, tak se budu držet svého receptu....
Maminka zbylým, opečeným škubánkům říkávala šusterky.
Mám radost! Upřímně! "Pokecanda", málem zapomenutá, manželka mého spolužáka vzpomínala, že "škubánky s pokecandou" miloval její tatínek, který pocházel z Vysočiny. :-)
:-) Jen to písmenko P se Vám tam dostalo nepatřičně, není to pucmouch, ale KUCMOCH, někdy méně správně kucmouch - viz: http://www.nulk.cz/ek-obsah/vestnik/html/knihy/vestnik11/texty/vest11-0300.htm ;-)
Tyhle kombinaci znám od své maminky taky a dodnes to tak vaříme :-)
Tyhle kombinaci znám od své maminky taky a dodnes to tak vaříme :-)
Bezva recept. Delší dobu jsem škubánky nedělala, prostě jsem na ně zapomněla, tak jsem si potřebovala osvěžit paměť. Byly výborné! ;-)
Výborný recept, škubánky byly jedna báseň. Delší dobu jsem je nedělala, tak jsem si potřebovala ověřit množství surovin. Byly jedna báseň. ;-)
nikde jsem v příspěvcích nečetla recept na škubánky jak je dělala moje máma a jak je máme rádi celá rodina. Škubánky posypu nastrouhaným tvarohem a dost je osolím a mastím máslem. Tato zvláštní kombinace nám moc a moc chutná.
ano .... palec nahoru, tak to mám i já rád :-)
Já škubánky taky miluju,ale ve vesničce kde bydlím se spíš dělají rozmíchánky,to jsou uvařené brambory do měka a rozštouchané se smaženou cibulkou,když se k tomu dá jakékoliv kyselé mléko nemá to chybu :-)
Víte co je to "pucmouch"? Ano, je to právě to těsto na škubánky. Moje maminka, vždy když dělávala škubánky, říkala: Kolik šťouchů do pucmouchu? Pět. Tak s Pánem Bohem holka jeď! .. že prý to znamenalo, že nevěsta umí vařit a mohla se vdávat. Škubánky miluji a navíc je zalévám teplým mlékem.
Víte co je to "pucmouch"? Ano, je to právě to těsto na škubánky. Moje maminka, vždy když dělávala škubánky, říkala: Kolik šťouchů do pucmouchu? Pět. Tak s Pánem Bohem holka jeď! .. že prý to znamenalo, že nevěsta umí vařit a mohla se vdávat. Škubánky miluji a navíc je zalévám teplým mlékem.
Víte co je to "pucmouch"? Ano, je to právě to těsto na škubánky. Moje maminka, vždy když dělávala škubánky, říkala: Kolik šťouchů do pucmouchu? Pět. Tak s Pánem Bohem holka jeď! .. že prý to znamenalo, že nevěsta umí vařit a mohla se vdávat. Škubánky miluji a navíc je zalévám teplým mlékem.
Víte co je to "pucmouch"? Ano, je to právě to těsto na škubánky. Moje maminka, vždy když dělávala škubánky, říkala: Kolik šťouchů do pucmouchu? Pět. Tak s Pánem Bohem holka jeď! .. že prý to znamenalo, že nevěsta umí vařit a mohla se vdávat. Škubánky miluji a navíc je zalévám teplým mlékem.
Víte co je to "pucmouch"? Ano, je to právě to těsto na škubánky. Moje maminka, vždy když dělávala škubánky, říkala: Kolik šťouchů do pucmouchu? Pět. Tak s Pánem Bohem holka jeď! .. že prý to znamenalo, že nevěsta umí vařit a mohla se vdávat. Škubánky miluji a navíc je zalévám teplým mlékem.
Víte co je to "pucmouch"? Ano, je to právě to těsto na škubánky. Moje maminka, vždy když dělávala škubánky, říkala: Kolik šťouchů do pucmouchu? Pět. Tak s Pánem Bohem holka jeď! .. že prý to znamenalo, že nevěsta umí vařit a mohla se vdávat. Škubánky miluji a navíc je zalévám teplým mlékem.
Chtěl sem se vrátit do dětských let, ale chutě se mi nějako změnily a teďka nechápu, že mi tohleto někdy mohlo chutnat.
škubánky miluju uý od mala a stačí mě to jen s cukrem mák vubec nemusím :-)
Babička je dělala se srouhaným perníken a byly výborné, možná i lepší jak s mákem ;-)
A co pak máte k jídlu??? Brambory se strouhankou??? Fígl je v tom, že propařením brambor s moukou vznikne už uvařené bramborové těsto.
Já melu mák v elektrickém mlýnku na kávu. ;-)
Vodu slít DŮKLADNĚ všechnu, jen si při slívání část vody odleju do hrnečku. Pak důkladně rozšťouchám, ručním elektrickým hnětačem vypracuji dohladka. Pokud se mi zdají příliš tuhé, přidám odloženou vodu dle potřeby.
Já se přežeru až je mi zle.
když kupujete mletý mák, dejte si pozor na to, abyste si nekoupili mletou makovou směs, ta na sypání škubánků nebo nudlí není vhodná, nejlepší je čistý mletý mák
hey rednecku, nejsi ztracený Mike ? :-)
Všude je k dostání mletý mák,pokud nebydlíte někde v Tramtárii.
Dneska se dá koupi už umletý mák - 200 g v jednom sáčku, měli by ho mít všude. ;-)
V USA je mák k sehnání ve zdravé výživě, ale je hrozně drahý, 5 dkg vyšlo na 7 dolarů. Mlýnek jsem dceři dovezla, chtěla jsem i mák, ale to mi dcera rozmluvila. Mák je u nich skoro jako droga. Asi by to za problémy na celnici nestálo.
Ahoj, usuzuji, ze jsi v USA jako ja. Tady je mak ke koupeni v polskych obchodech, je dost drahy a umlit se da v mlynku na kavu ;-)
Babička byla na škubánky mistr! Nejčastěji se podávaly s mákem a cukrem, nebo strouhankou na sladko, :-P ale další varianta horké mléko a v něm škubánky :-P . Kdo mléko rád-mňamka. Brácha by se po nich utloukl. Večer ze zbytku těsta bývaly pečené na sádle
Delal jste nekdo skubanky z bezlepkove mouky - jahlove, kukuricne, pohankove.. ? Povedly se?
Zkuste místo máku nastrouhat pardubické perníčky.Tak to má ráda moje dcera :-)
Doporučuji vyzkoušet vlažné, samotné se zakysanou smetanou. Moje nejoblíbenější varianta
Ahoj, mák je dostupný v marketech Globus, Interspar i Lidl. Je mletý, někdy i s cukrem a balený ve 200 g sáčcích. Myslím, že jsem jej zahlédla balený v papírovém obalu-krabička. :-)
fuuuuuuuuuuuj odporne jidlo buzeranty bili gadcovky chciply by ste tak bily hubi uple nenavidim ty :-| ty vase komantare :-[ j :-[ eee to je vyborny uvarim to rodinko a budeme to myt a tejden :-D chudaci vase detii O:-) chcipnete
tak vám ty skubánky opravdu závidím,my totiz nemáme ke koupi mák...ani mlýnek...snad zacnu pestovat na zahrade a rozdrtím mezi kameny...
VELMI DOBRY AKORAT ŠKUBANKY POLEVAM ROŘŠKVAŘENOU SLANINOU
Mák se velmi snadno umele ve mlýnku na kávu - nástavec k mixéru ETA. Bez námahy. Dobrou chuť.
Mletý mák jsem koupila jen jednou . Když jse si přečetla co vše je tam přidán - tak už nikdy !
... tak to bych souhlasila plně,až na to,že mletý mák dostanete už koupit a pak jej uskladníte v chladničce ... :-[ <:-)
Recept na jihočeské šišky s mákem je jiný. Základem je škubánkové těsto, z něho se udělají šišky, ty se ale opečou na SÁDLE z obou stran,do zlatova, takže uvnitř jsou měkké, poté zasypou mletým mákem a zalijí medem. Je to kalorická bomba, ale neskutečně lahodná.
Na smažení dojde druhý den, pokud ještě zbydou :-P Křupavé placičky... <:-)
Dělávám celkem pravidelně nesladkou variantu... abych nemusel mlít mák Na sladkou se na vykrajování a maštění hodí víc máslo, na moji nesladkou zase sádlo. Škubánky posypu strouhaným sýrem, omastím sádlem a připíjím acidofilní, kysané mléko, podmáslí. V dnešní době, kdy se dají koupit brambory všech varných typů, je na škubánky i kaši nejlepší používat varný typ C (škrobáky) ;-)
Já,místo s mákem,je ze všech stran osmažím na sádle a jsou výborné.
Výborné, dělávala jsem je velmi dávno. A teď jsem na ně dostala chuť a nelituju moc chutnaly. :-)) :-)
moc mi to chutnalo a rodině taky. mnela jsem strach ale pak ten strach zmizel a rodina mne pochválila. Moc skvělé (MNAM) :-D
Výborné, ale když jsem viděla tu konzistenci toho "těsta" měla jsem strach, jak to ocení rodina. Nakonec to zmizelo raz, dva. Skvělé, chutnalo..!! ;-)
:-\ :-)) to moja mama robi len s strohnkov oprazi hih
:-\ :-)) to moja mama robi len s strohnkov oprazi hih
:-\ :-)) to moja mama robi len s strohnkov oprazi hih
Opraveno. Víme o nich - čekám, až je vývoj opraví hromadně přes databázi.
Pročpak není u receptu vidět fotografie? Není sice moje, ale prostě mi to přijde škoda, když tu je, aby se nezobrazovala...
Vařím je často ,muž je miluje ..a druhý den, když ovšem zbydou je opékám ..je to výborná záležitost:-)(používám pol.mouku jsou jemnější :-)
Tento recept znám od babičky. Jako děti jsme škubánky milovaly! Babička používá hladkou mouku a škubánky kromě sypaného máku a másla polévá "pokecandou" - což jsou rozdušená jablíčka. Vyzkoušejte - je to vynikající kombinace ;-)
Vynikající škubánky, i když prcek tomu moc nepřišel na chuť (a to většinou sní cokoli), takže je asi zase hned tak dělat nebudu
právě jsem je dodělala....víc než po dvou letech...povedly se a byly dobré..moc..-))) :-)
Tuhle dobrotu mi dělávala babička. No a já to naučila jíst moje děti. Dávám hladkou mouku a samozřejmě mák, cukříček a máslíčko.
Pro začátečníky: věnujte dostatečný čas "rozšťouchání" a vymíchání škubánků... odmění se vám za to tím, že budou krásně hladké, nelepivé a bez kousků brambor
Také jsou velmi dobré se směsí olivový olej a rozmačkaný česnek! Mňam
Moooooc dobré to bylo :-))) Dávám jedničku :-)) Méně pracné než šišky , určitě si to brzy zopakujeme :-) Mouku jsem dala hrubou a vody nechala asi jen jednu třetinu a bylo to akorát :-) Jen soli jsem mohla přidat , ale příště už budu vědět :-))
Také tomu říkáme kucmoch.Když se povedou jsou jemné nelepivé jen se rozplývají.A druhý den udělat placičky a opéct dorůžova na sádle.:-p.K tomu kysaná smetana s česnekem nebo jiný dresink či jen trocha nastrouhaného sýra.:-)PS
Taky dělám s hladkou moukou, sleju všechnu vodu. udělám díry, nasypu do nich mouku a pak tu mouku zaleju slitou vodou, propařím, pak zamíchám. Kdysi byla o škubánkách taková říkanka, už si z ní pamatuju jenom ..kolik šťouchů do kucmouchu... Někde se totiž škubánkám říká kucmoch.Jinak všechny tyhle jídla, bramborou kaší, nastavovanou kaši atd. dělám zásadně ručním elektrickým šlehačem .
Škubánky jsou u nás oblíbené jídlo, ale používám zásadně hladkou mouku - podle mé maminky, babičky i podle Kuchařky naší vesnice. Včera jsem je tedy zkusila z polohrubé (hrubá došla) a jsou takové méně hutné. Děti to tedy nepoznaly, ale mě víc chutnají ty tuhé a lepivé... Dělala jsem z 1,5 kg brambor, vodu sleju všechnu a 1/4 l pak vracím do hrnce. Na to mouku a propařovat aspoň 15 minut. Špatně propařené škubánky brzy zřídnou a jsou dost nechutné. A pak rozšťouchám úplně dohladka - to mám místo posilování. Kromě máku s cukrem a sádlem je dobrá i kombinace s máslem a strouhaným tvarohem a cukrem nebo na slano s osmaženou cibulkou.
Jarko , Ivi , já jen četla ty dva komentáře , že při neslití vody je to moc řídké , tak zkusím udělat kompromis . Vyzkouším je o víkendu , tak mi držte palce , pak napíšu :-) Zkusím mák i jablíčka , strouhanku nechám na šišky :-)) Děkuji za rady i přání a přeji hezký den :-)
Martino, když slijete všechnu vodu, budou škubánky moc tuhé. Recept, respektive postup, se mi zdá v pořádku, na Vašem místě bych ho neměnila. Jako mladá holka jsem škubánky vařila, doma u našich jsme je mívali docela často a jak už jsem psala, s rozvařenými jablky. Teď mi to nikdo jíst nechce a občas se mi po nich stýská:-))
Ahoj Marti, voda /část/ ti tam musí zůstat. Je potřeba pro to propařování a taky aby se to nepřipálilo. Opraženou strouhanku miluju, ale přiznám se, škubánky jím jenom s mákem. S ničím jiným jsem je nezkoušela. Šišky, to je něco jiného. Už se na ten koláč moc těším, díky. Marti, samozřejmě Tobě také vše nejlepší do nového roku, hodně štěstí, zdraví a spokojenosti a jak se říká i trochu toho pokakaného štěstíčka. Zdravím Ivana
Tak takhle se dělají škubánky , hmmmm :-) Já dělávám jen bramborové šišky :-)) Tak já je tedy vyzkouším , ale tu vodu bych asi taky raději slila všechnu . . . :-)) A s osmaženou strouhankou smíchanou s cukrem a polité máslem budou určitě bezva - my mák neradi :-)) PS: Ivi , na ten koláč jsem nezapomněla , ale . . . :-(( A jinak Ti přeji hodně štěstí v Novém roce a koláč bude do konce měsíce - to je mé předsevzetí . . . :-))
Ne, ty udělané škubánky se pak už nevaří. Protože brambory už byly předtím skoro uvařené a jak se pak zasypou moukou a nechá se to na velmi slabém ohni propařit, tak se to vlastně všechno udělá. Mamka mi říkala, že stačí tak 10 minut. Kdyby se stalo, že by bylo těsto husté, může se pak přidat trochu mléka. My nepoužíváme sádlo ale máslo. Sypeme jen mákem s cukrem. Nedáváme přímo na talíř , ale do mísy vykrojíme noky /jako jednu vrstvu/ zasypeme připraveným mákem s cukrem, můžeme pokapat hned máslem. Takto opakujeme další vrstvy, až máme plnou mísu a polijeme máslem. Z této mísy si pak odebíráme jednotlivé porce. Vím, že nevypadají pak tak hezky jak na této fotografii, ale je to velká mňamka.
Ať se snažím,jak chci,tak nevím,jestli dobře chápu.Ty škubánky vykrojené tou lžící se už nevaří?Jen se dají na talíř a psypou se různě kdo co má rád?A to těsto se nemá pomačkat před tím,než tam dám tu mouku?Omlouvám se,nidy jsem to nevařila a moc bych to chtěla zkusit.Díky Jana
I nám babička škubánky smažila, jako malé placičky a jedli jsme je se zavináčem nebo jinou kyselou rybou.
Adéla si myslela, že je to nějaká tužší bramborová kaše nebo co, tak nás překvapil vzhled pokrmu, ale jinak moc dobrý.
Já teda vodu slívám také všechnu. Když jsem je dělala před lety poprvé, držela jsem se přesně kuchařky - 1/2 vody slít... A byla z toho bramborová kaše :c)
Jsme asi jedni z mála kdo slévá vodu všechnu.Mouku nevážíme a propařujeme 10-15.min.Starý babiččin recept.
Dělám vetší množství těsta.Zbytek k večeři smažím asi 3cm.placky( jako brámboráky) Po osmažení z jedné strany sundavá tu usmaženou kurku a smažím znova dokola dokud to jde.Osmaženou kurku odkládám vedle na talíř a nestačím ani ochutnat jak to mi to berou pod rukama.
Maminka nám je dělávala pokecané rozvařenými jablky. Nebyly vůbec suché a dusivé, jako bývají v jídelně:-))
Škubánky vařila i moje prababička a měli jsme je naslano s uvařeným kyselým zelím a maštěné sádlem nebo rozškvařenou slaninou. Kdo chtěl, měl je nasladko s mákem.
jarda dvorek: Stačí tak 15 minut.
...a pod poklicí necháme na mírném ohni vařit/pařit/. Ale jak dlouho?
U nás sa tomuto jedlu hovorí "džadky". Džad = žobrák.
Mě babička učila dávat mouku hladkou a říkala tomu kucmouch. Brambory se uvaří do měkka, nechá se trochu vody na dně, zapráší se moukou a vařečkou se udělá " sedm šťouchů do kucmouchu". Přikryje se pokličkou a nechá se odpařit pára, která zpaří tu mouku. Pak se brambory rozšťouchají a udělý se lepivá kaše. Lžicí namočenou v másle se vykrajují škubánky, na talíři se posypou mletým mákem s cukrem, přelijí máslem a já mám ještě ráda horké mléko. Tak se to vařilo u nás na chrudimsku.
Jsou výborné, takhle je já dělám taky, s mákem a sladké. Ale dobré jsou opečené na sádle, posolit a kyselá okurka, to je taky bašta. A nemusí být jen maso! Dobrou chuť.
Taky jsou moc dobré se strouhaným tvarohem a nebo se strouhaným balkánským sýrem zalité trochou másla.
Myslím si ,že než moukou je lepší posypat je opraženou strouhankou a polít máslem.
Je možné je posypat místo mákem, hladkou moukou nasucho dohněda opraženou, pocukrovat a polít máslem.
Tradice skubanku trochu vymizela, ale je to vyborny a dnes uz pro mnohe ponekud zapomenuty pokrm. Je laciny a dobry. Zbyle jsou vyborne opecene na sadle.