Nadýchané skořicové lívance z kynutého těsta jsou nedělní klasikou, které zkrátka nelze odolat. Když je navíc doplníte tvarohovým krémem, zmizí vám pod rukama dříve, než je dáte na stůl.
Vlažné mléko smícháme ve vyšším hrnci nebo míse s rumem, cukrem, skořicí, citronovou kůrou a droždím. Přisypeme mouku, vše řádně promícháme v hladké těsto (hutnější než na palačinky) a necháme pod utěrkou kynout zhruba půl hodiny. Pak opět rázně promícháme, naženeme do těsta pořádnou porci vzduchu, přisypeme nadrobno pokrájená jablíčka či hrušky (kdo nechce, nemusí), která v těstě už jen tak zlehka krátce "poválíme" a necháme opět kynout.
2
Až těsto zvětší svůj objem, nejméně jednou tolik, máme ho připravené ke smažení.
Těsto odebíráme naběračkou a vléváme do roztopeného lívanečníku či pánve s rozehřátým tukem. Smažíme z obou stran dozlatova, pak je postupně pokládáme na ubrousek, kde necháme odsát přebytečný tuk a můžeme podávat.
Servírujeme je obalené v cukru se skořicí nebo s oslazeným vyšlehaným tvarohem se smetanou, zakysanou smetanou či kopečkem vanilkové zmrzliny. Zkrátka, každý si dá to, co má nejraději.