Na vále zpracujeme ze všech přísad těsto. Je hodně mastné a lepí se, proto se dobře vyvaluje mezi dvěma mikrotenovými foliemi. Vyválíme asi na 3 mm a vykrajujeme hvězdičky. Polovinu z nich před upečením potřeme rozšlehaným žloutkem, doprostřed dáme trošku marmelády a do ní zatlačíme polovinu lískového oříšku. Při pečení marmeláda zaschne a oříšek zůstane přilepený. Upečené hvězdičky (jednu bez oříšku a nahoru jednu s oříškem) slepíme marmeládou.
2
Potřebují tak 10-14 dní "dojít". Nejlépe v kameninové nádobě v chladnu.
Je to už dávno, co jsem recept zkoušela, ale určitě se k němu vrátím, protože je to lahůdka :-)
Anonym
|20. 12. 2008 13:53
Jsou skvělé, akorát se mi trochu roztekla marmeláda, ale je to jen vada na kráse
Janča
|7. 12. 2007 15:10
Ještě jednou zdravím s předstihem :-) Tak jsem dnes ochutnala a mohu říci, že již teď jsou hvězdičky uleželé a výborně chutnají... :-)
Janča
|4. 12. 2007 09:45
Zdravím a přidávám se k pochvale tooto receptu. Letos peču s předstihem kvůli datu porodu - pak už bych to nemusela stihnout. Těsto jsem vyvalovala bez folii - vždy vytáhla z lednice a - jak píše paní Veselá - jde to. Těším se až "dojdou" - budou výborné. Jen je skladuji v lepenkové krabici na balkone s ostatním cukrovím - tak snad to nebude vadit.
Mila veselá
|4. 12. 2006 10:18
Moniko díky, jsem ráda že se daří. Pokud se těsto nenechá moc "zteplat" tak to jde, ale bez folií už nedělám nic, ušetří to hromadu práce. U nás se letos Skořicové hvězdičky neprobojovaly do seznamu, ale teď váhám. Jenže tady je tolik báječných receptů, to aby Vánoce byly tak několikrát do roka.
Monika
|4. 12. 2006 07:50
Zdravím paní Mílu a všechny ostatní, kterým se zalíbí tento recept už jen podle názvu. Já jsem hvězdičky pekla tuto sobotu. V pátek jsem si zadělala těsta, a protože hvězdičky byly mou premiérou, začala jsem je dělat jako první. I přes varování, že je těsto mastné a lepí se, jsem si přizvala jako pomocnici mou osmiletou neteř :-)) S těstem se pracuje dobře, fólie jsou vážně bezvadným pomocníkem, a celkově - no zkrátka výsledek byl vážně bezvadný. Nemáme kameninovou nádobu, tak jsme na uskladnění použily kameninový květináč :-)) Děkuji paní Míle za bezva recepty (chystám se totiž tento týden na čokoládová kolečka a medové dotríčky), a hodnotím za 1.
Monika
|24. 11. 2006 07:41
Zhruba tak nějak jsem si to myslela. Mám vybráno více receptů od Vás, kde doporučujete vyvalovat přes fólie, má to do sebe to, že se nepřidává ta mouka. Moc děkuju za radu. Dám pak vědět, jaké recepty jsem vyzkuošela. Tento určitě, hvězdičky vypadají opravdu lákavě. chystám se i na medové dortíčky, a možná i čtverečky cappucino :-)) Tak ať se nám to cukroví daří! :-)
Mila Veselá
|23. 11. 2006 17:09
Moniko na vyvalování používám mikrotenové pytlíky. Dva spoje rozstřihnu a mám "plachtičku" potřebné velikosti. Po vyválení vyhodím a hotovo. Potravinová folie se moc mačká. No a k těm čtyřlístkům se přiznávám.
Monika
|23. 11. 2006 14:20
Paní Mílo, recept na medové dortíčky je také od Vás, ptala jsem se, zda to někdo zkoušel bez toho amonia... Pokusím se ho sehnat... I já ctím naše rodinné recepty, proto vím, co je pro ně nejlepší... Tak vidíte, už druhý recept od Vás :-)) Monika
Monika
|23. 11. 2006 14:07
Zdravím Vás, paní Mílo, prošla jsem hodně receptů, je jich tady od Vás hodně :-)) Tento recept jsem se rozhodla vyzkoušet, protože mám ráda barevný vánoční stůl :-)) Můžete mi poradit, jak mám provést to vyvalování mezi fóliema? Co mám použít? Potravinovku asi ne, že?Mimochodem, není recept na marcipánové čtyřlístky také od Vás? :-)) Děkuji za radu, Monika