Nevšední sirup ze smrkových výhonků užívali už naši předkové na řadu neduhů. Můžete ho ale pít nejen pro jeho zdravotní účinky, ale i pro příjemnou chuť. Přidejte jej do čaje nebo řeďte vodou jako šťávu.
Natrhané výhonky důkladně opláchněte studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušte.
2
Zavařovací sklenici dobře vymyjte horkou vodou a nechte oschnout. Těsně před tím, než ji začnete plnit, ji ještě můžete vypláchnout trochou čistého alkoholu, nejlepší je například vodka, která není nijak aromatická. Pak můžete začít vrstvit. Na dno naskládejte první vrstvu výhonků do výšky asi pěti centimetrů a důkladně je upěchujte.
Zasypte přibližně centimetrovou vrstvou cukru, na kterou položte dvě kolečka citronu i s kůrou. Na cukr dejte další pěticentimetrovou vrstvu výhonků a s vrstvením pokračujte, dokud nezaplníte celou sklenici. Poslední vrstvou by měl být cukr. Dosypávat ho můžete i v průběhu louhování.
4
Hrdlo naplněné sklenice zakryjte celofánem a důkladně zagumičkujte. Zavařovačku postavte někam na slunné místo, nejlépe na okenní parapet, a obsah nechte dva až tři týdny louhovat, dokud se vám uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva. Doba louhování závisí na slunci a teplotě, při chladnějších tmavých podmínkách se může protáhnout.