Šípky sbíráme zásadně co nejdál od silnice, nejlépe někde na louce či u lesa. Doma je v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo...) důkladně promneme a tím tak očistíme od "límečku-bubáku", který při maceraci (louhování) nepotřebujeme a chceme jen čistý plod růže šípkové.
2
Čisté šípky nasypeme do velké zavařovací lahve, přisypeme cukr (dle chuti) a zalijeme pálenkou. Vše promícháme a necháme na temnějším místě při pokojové teplotě macerovat 21 dnů. Občas s lahví zlehka zahýbáme nebo zlehka protřepeme, pokud mícháme přímo likér, dbáme na čistotu.
3
Po maceraci likér přecedíme přes cedník a následně vymačkáme i přes jemné plátno, abychom se zbavili i nejmenších nečistot a chloupků z šípků v likéru. Šípky doporučuji nevyhazovat a uchovat v lednici ve sklenici. Budou se nám hodit například do pečených čajů, grogu, čaje...
4
Do likéru můžeme přidat při macerování pro chuť celou skořici, při podávání například v podobě grogu přidat pár kapek citronové šťávy...
5
Každý si s likérem určitě poradí dle vlastní chuti. Buď na zahřátí nebo prostě pro chuť, případně jako podoba léčiva při nachlazení :-) ...
6
Na zalití šípků používáme bílý destilát 40% a výše, nejlepší je meruňkovice, případně slivovice, hruškovice..., ale použít lze i vodku.
Dělala jsem podobný recept vloni a letos pro velký úspěch opakuji. Místo cukru dávám med, šípky naříznu, v semínkách uvnitř je nejvíce vitamínu C, tak aby se lépe vyluhoval a přidám ještě celou skořici, hřebíčky, zázvor nebo i sušený kořen echinacei či eleutherococcu.Je to lék