Džem z oranžových plodů šípku je sice trochu pracný, výsledek ale stojí za to. Vychutnat si ho můžete na chlebu s máslem, vánočce, ale i jako součást vynikající omáčky ke zvěřině.
Šípky omyjte, odřízněte bubáky a stopky, podélně je rozpulte a vložte do většího hrnce. Zalijte je vodou tak, aby byly zcela ponořené. Při mírné teplotě je vařte do změknutí, asi 1,5 hodiny. Poté je sceďte přes plátýnko, důkladně z nich vymačkejte všechnu šťávu a nalijte ji zpět do hrnce.
Ke šťávě přisypte cukr s hřebíčkem a vařte za občasného míchání při mírné teplotě ještě 1 hodinu do zhoustnutí. Ke konci vaření vložte sklenice a víčka do trouby vyhřáté na 100 °C, a když se zahřejí, vyjměte je a sklenice zatepla naplňte zavařeninou. Zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte je do druhého dne vychladnout.
3
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (únor/2020)