Šípky rozpůlíme, vyčistíme a dobře propláchneme vodou. Dusíme v kastrolu doměkka. Uvařené šípky propasírujeme jemným sítkem. Protlak zvážíme,(na 1 kg protlaku připadne 1 kg cukru) a pomalu přivedeme k varu. Okořeníme hřebíčkem a vaříme do zhoustnutí. Hotovým protlakem plníme malé skleničky. Hodí se k přípravě omáček, na pečení cukroví, ale i ke zvěřině nebo na chleba.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
bábuška
|20. 10. 2014 13:34
zdravím všechny :-) můj osvědčený recept na šípkovou marmeládu je 1,3kg jablek,0,7 kg očištěných šípků /rozemletých na masovém strojku/, 5 mletých hřebíčků - 1kg cukru
- není třeba žádné chemie,chutná výborně
Magda
|1. 10. 2013 21:22
Tak čištění šípků je fakt dřina. Musím říct, že se mě nechtělo pasírovat, takže jsem jen směs rozemlela tyčovým mixérem v kastrolu, nechala zavřít a bylo to. Ale poměr cukru se mi zdá přehnaný, dala jsem v poměru na 1 kg směsi 600 gr. cukru a je to až až.
Ivana
|2. 6. 2006 17:37
Já si léta vozím šípkovou marmeládu z Chorvatska (taky borůvkový sirup a podezírám Chorvaty, že ho opravdu vyrábí z borůvek). Sklenice marmelády 0,7l vyjde na 80 Kč, dá se koupit i menší balení. Je výborná a za ty peníze nemá cenu se s tím dělat. Dnes jezdí do Chorvatska kdekdo, takže je lepší ji dovézt. Nicméně proti gustu....
Be
|1. 6. 2006 12:55
Kdysi jsem šípkovou marmeládu zkoušela, ale je to šíleně pracné, hlavně čištění šípků po rozpůlení, je to jako skelná vata - prostě děs. Výsledek je sice skvělá chuť, ale myslím, že to nestojí za to.