zdravím všechny :-) můj osvědčený recept na šípkovou marmeládu je 1,3kg jablek,0,7 kg očištěných šípků /rozemletých na masovém strojku/, 5 mletých hřebíčků - 1kg cukru - není třeba žádné chemie,chutná výborně
Tak čištění šípků je fakt dřina. Musím říct, že se mě nechtělo pasírovat, takže jsem jen směs rozemlela tyčovým mixérem v kastrolu, nechala zavřít a bylo to. Ale poměr cukru se mi zdá přehnaný, dala jsem v poměru na 1 kg směsi 600 gr. cukru a je to až až.
Já si léta vozím šípkovou marmeládu z Chorvatska (taky borůvkový sirup a podezírám Chorvaty, že ho opravdu vyrábí z borůvek). Sklenice marmelády 0,7l vyjde na 80 Kč, dá se koupit i menší balení. Je výborná a za ty peníze nemá cenu se s tím dělat. Dnes jezdí do Chorvatska kdekdo, takže je lepší ji dovézt. Nicméně proti gustu....
Kdysi jsem šípkovou marmeládu zkoušela, ale je to šíleně pracné, hlavně čištění šípků po rozpůlení, je to jako skelná vata - prostě děs. Výsledek je sice skvělá chuť, ale myslím, že to nestojí za to.