Jemně pokrájíme petrželku a jemně nakrájíme stroužky česneku, některé stroužky nalisujeme. Vložíme do hlubší mísy a přidáme olivy a hrubě nadrcený pepř čtyř barev. Poměr ingrediencí si určíme výhradně podle chuti. Směs promícháme a vkládáme lžicí do sklenice; vždy upěchujeme jednu vrstvu a zalijeme olivovým olejem. Vyženeme ze sklenice vzduchové bublinky (dobře to jde paličkou od hmoždíře) přidáme další vrstvičku, zalijeme a upěchujeme. Sklenici uzavřeme šroubovacím víčkem a dáme do chladničky. Za den dva olivy natáhnou česnek a jemnou petrželovou vůni. Po odkapání oleje se dají nabídnout na misce jen tak, jako zákusek k vínu s bílým chlebem.
2
Vyrobíme i rychlé špagety - pouhým přidáním trochy olivové směsi, v tomto případě i s olejem.