Shiitake houby pokrájíme na nudličky, šalotku na klínky, česnek nasekáme nadrobno.
2
Na trošce oleje si osmažíme dosklovata šalotku, ke které přidáme nudličky hub a dále smažíme do jejich "povadnutí".
3
Lehce osolíme, opepříme (klidně více), přidáme česnek s tymiánem a necháme ještě krátce společně rozvonět.
4
Přidáme pár lžic vývaru a cca 5 minut vše zvolna pod poklicí podusíme. Mezitím si rozmícháme zhruba v 1 dl vývaru lžičku solamylu se lžící sojové omáčky a nálev vlijeme k houbám. Za stálého míchání necháme krátce provařit, dle chuti můžeme ještě opepřit, případně dolít vývarem dle potřeby, vyndáme větvičku z tymiánu a můžeme podávat.
5
Podáváme nejlépe s rýží, ale může být i brambor nebo těstoviny.