balíček
mrkev
také mražená, běžně v balíčku rovnou s hráškem
1
plechovka
nakládaná kukuřice
3
lžíce
kečup - jemný
1
lžička
koření
lžička od každého : majoránka, sůl, mletá paprika sladká
pepř mletý
4
lžíce
hladká mouka
1
lžíce
máslo
3
lžíce
olej
2
ks
cibule
2
hrnek
teplá voda
1
kg
brambory
100
g
sýr čedar
bílý
3
lžíce
mléko
1
ks
žloutek
1
balení
sýr
přírodní gervais
Postup přípravy receptu
1
Brambory oloupeme a vložíme do vody, vaříme doměkka. Na oleji s máslem necháme zesklovatět jemně nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, které rozbijeme na kousíčky (neměly by být žádné větší hroudy) a smažíme do doby, než nám maso zhnědne, většina tuku a vody se vyvaří a začne se nám víc chytat k pánvi. Poté maso zasypeme moukou, přidáme koření a kečup, promícháme a za stálého míchání opékáme na mírném plameni cca 5 minut.
2
Přilijeme vodu a díky mouce se nám začne tvořit hodně hustá omáčka; chcete se dostat do stádia, ve kterém - když přejedete omáčkou po dně nádoby - tak chvíli uvidíte na dno a snažte se trochu oškrábat to, co se nám připeklo, do omáčky, to jí dodá daleko víc chuti.
3
Jakmile jsme dosáhli hustoty omáčky, přisypeme mraženou zeleninu, vmícháme do masa a vypneme sporák. Nakonec přidáme kukuřici.
4
Uvařené brambory slijeme, přidáme trošku másla, strouhaný čedar, žloutek, který jsme si rozmíchali bokem s mlékem a gervais. Můžeme dochutit trochou soli.
5
Brambory rozšťoucháme a do pečící mísy na dno naklademe náplň, což je naše maso se zeleninou, vařečkou uhladíme, a navrch opatrně nanášíme rozšťouchané brambory. Nyní už pouze stačí náš koláč vložit do trouby, předehřáté na 180°C po dobu cca 30-35 minut, po celou dobu pečení nádobu nepřikrýváme.