• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Semlor
Napište svůj komentář k receptu

Semlor

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 7
doba přípravy: 200 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Semlor
Semlor
Semlor
Semlor
Semlor
Semlor
Semlor
Semlor
Semlor
Semlor
8fotografií
Nahrát fotku
 

Severské velikonoční pečivo je vlastně vláčná, kardamomem provoněná brioška s mandlovou náplní a lehounkou šlehačkovou čepicí. Jedna semla či několik semlor se dříve jedlo v době půstu vždy na takzvané tlusté úterý až do Velikonoc, ale dnes ho pečou ve všech severských pekárnách každý den už od Vánoc.

Suroviny

14 porce
    • 25
      g droždí čerstvé
    • 40
      g cukr krupice
    • 150
      ml mléko plnotučné
    • 250
      g hladká mouka
    • 50
      g máslo změklé
    • 0,50
      lžička kardamom
    • 0,15
      lžička sůl
    • olej na vytření mísy
    • 1
      ks rozšlehané vejce na potírání
    • moučkový cukr na dokončení
  • náplň:
    • 100
      g mleté mandle
    • 100
      g moučkový cukr
    • 50
      ml mléko horké
    • 1
      ks vanilkový lusk
    • 2
      lžíce cukr krupice
    • 400
      ml smetana ke šlehání vychlazená

Postup přípravy receptu

1
Droždí rozmíchejte se lžící cukru na kašičku, přilijte vlažné mléko a nechte 10 minut při pokojové teplotě vzejít kvásek.

RADA: VIDEO, jak upéct velikonoční mazanec

2
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbylý cukr, na kostičky pokrájené změklé máslo, kardamom a sůl. Prsty zapracujte máslo do mouky, aby vznikla sypká drobenka. Přilijte kvásek a vařečkou nebo hnětacím hákem kuchyňského robotu vypracujte hladké a vláčné těsto. Pokud těsto po dostatečném hnětení stále hodně lepí, můžete přidat ještě trochu mouky a znovu důkladně prohněťte.
3
Těsto přendejte do mísy vytřené olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě 1 až 11 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.

RADA: VIDEO, jak na veganský sníh!

4
Vykynuté těsto rozdělte na 14 částí o váze asi 35 g. Vyválejte kuličky a naskládejte je v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte fólií a nechte při pokojové teplotě kynout ještě asi hodinu, opět do zdvojnásobení objemu.
5
Troubu předehřejte na 220 °C, vykynuté bulky potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct dozlatova, asi 6–8 minut. Poté nechte bulky zcela vychladnout na mřížce.
6
V misce smíchejte mleté mandle s prosetým moučkovým cukrem. Směs zalijte horkým mlékem a utřete na polotuhou pastu. Podélně rozřízněte vanilkový lusk a tupou stranou nože z něj vyškrábněte semínka. Přidejte je spolu s 1–2 lžícemi cukru do vychlazené šlehačky a vyšlehejte ji dotuha.
7
Z bulek seřízněte ostrým nožem vršek, spodní část maličko vydlabejte a vyplňte ji mandlovou směsí. Šlehačkou v cukrářském sáčku ozdobte každou semlu vysokou čepicí. Zlehka přiklopte odříznutou částí a pocukrujte.
8
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Duben/2019)

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Mazanec s mandlemi

Mazanec s mandlemi

Bezlepkový tvarohový mazanec

Bezlepkový tvarohový mazanec

Jidáše

Jidáše

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sváteční pečení FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Droždí Hladká mouka Kardamom Máslo Mléko Mléko plnotučné Mleté mandle Moučkový cukr Olej Rozšlehané vejce Smetana ke šlehání Sůl Vanilkový lusk

Jidáše

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kremrole se šlehačkou

Kremrole se šlehačkou

Kuře na česneku

Kuře na česneku

Vepřové plátky na medu

Vepřové plátky na medu

Štafetky

Štafetky

Pivní pomazánka

Pivní pomazánka

Lahodné tvarohovo-kávové řezy

Lahodné tvarohovo-kávové řezy

Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale

Spaghetti Carbonara – La ricetta…

Frankfurtská polévka s houbami

Frankfurtská polévka s houbami

Brokolice (květák) se sýrovou smetanou - zapečená

Brokolice (květák) se sýrovou…

Doporučujeme

30 minut
Středomořská čočková polévka

Středomořská čočková polévka

40 minut
Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

95 minut
Brownies s ostružinovým pyré

Brownies s ostružinovým pyré

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Jidáše

Poslední sledované recepty

44
Chilli con carne s kořeněnými oříšky a fetou v zelené kukuřičné placce
Chilli con carne s…
40
Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Cukeťáčky s uzeným masem…
33
Smoothie bowl čokoládová s kokosovým mlékem a banánem
Smoothie bowl čokoládová…
29
Polévka z pečených rajčat
Polévka z pečených rajčat
25
Brownies s ostružinovým pyré
Brownies s ostružinovým…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které budete mít do 30 minut na stole
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které…
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí trochu vylepšit dvě základní ingredience
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí…
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si sladkosti, které ohromí každého oslavence
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si…
Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým chutně zpracujete letošní úrodu
Švestky jedna báseň: 11 receptů, díky kterým…
Domácí pečený čaj: Zkuste další chutný způsob, jak zužitkovat úrodu letního ovoce
Domácí pečený čaj: Zkuste další chutný způsob,…
AHA.cz Daniela Brzobohatá ve Zrádcích: Unikla informace o jejím honoráři

Daniela Brzobohatá ve Zrádcích: Unikla informace o jejím honoráři

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Blesk pro ženy Módní tabu v kanceláři: Na tyhle oděvy zapomeňte!

Módní tabu v kanceláři: Na tyhle oděvy zapomeňte!

Ženy.cz Jaký jste typ partnerky? Poznejte, jestli jste generálka, drama queen nebo tichý anděl

Jaký jste typ partnerky? Poznejte, jestli jste generálka, drama queen nebo tichý anděl

Blesk.cz Kubelková slaví a říká: Díky za krytá záda!

Kubelková slaví a říká: Díky za krytá záda!

SportRevue.cz FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

FOTO: Martina Čechová, Radka Rosická a 35 dalších fotbalových sexy (ex)partnerek

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na září: Kdo si projde partnerskou krizí a kdo může otěhotnět?

Velký horoskop lásky na září: Kdo si projde partnerskou krizí a kdo může otěhotnět?

Další doporučené recepty:

Semínkové krekry
Semínkové krekry
Semínkové krekry s bylinkami
Semínkové krekry s bylinkami
Semínkové krekry s rozmarýnem
Semínkové krekry s rozmarýnem
Sendvič s rybou v těstíčku
Sendvič s rybou v těstíčku
Sendvič s tuňákem
Sendvič s tuňákem
Sendvič s vajíčkem
Sendvič s vajíčkem
  • Recepty.cz
  • Semlor
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact