Severské velikonoční pečivo je vlastně vláčná, kardamomem provoněná brioška s mandlovou náplní a lehounkou šlehačkovou čepicí. Jedna semla či několik semlor se dříve jedlo v době půstu vždy na takzvané tlusté úterý až do Velikonoc, ale dnes ho pečou ve všech severských pekárnách každý den už od Vánoc.
Do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbylý cukr, na kostičky pokrájené změklé máslo, kardamom a sůl. Prsty zapracujte máslo do mouky, aby vznikla sypká drobenka. Přilijte kvásek a vařečkou nebo hnětacím hákem kuchyňského robotu vypracujte hladké a vláčné těsto. Pokud těsto po dostatečném hnětení stále hodně lepí, můžete přidat ještě trochu mouky a znovu důkladně prohněťte.
3
Těsto přendejte do mísy vytřené olejem, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě 1 až 11 hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
Vykynuté těsto rozdělte na 14 částí o váze asi 35 g. Vyválejte kuličky a naskládejte je v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte fólií a nechte při pokojové teplotě kynout ještě asi hodinu, opět do zdvojnásobení objemu.
5
Troubu předehřejte na 220 °C, vykynuté bulky potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct dozlatova, asi 6–8 minut. Poté nechte bulky zcela vychladnout na mřížce.
6
V misce smíchejte mleté mandle s prosetým moučkovým cukrem. Směs zalijte horkým mlékem a utřete na polotuhou pastu. Podélně rozřízněte vanilkový lusk a tupou stranou nože z něj vyškrábněte semínka. Přidejte je spolu s 1–2 lžícemi cukru do vychlazené šlehačky a vyšlehejte ji dotuha.
7
Z bulek seřízněte ostrým nožem vršek, spodní část maličko vydlabejte a vyplňte ji mandlovou směsí. Šlehačkou v cukrářském sáčku ozdobte každou semlu vysokou čepicí. Zlehka přiklopte odříznutou částí a pocukrujte.
8
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Duben/2019)