Mleté maso dáme do mísy, přidáme hrstičku studené vody, vejce, sůl, pepř, tymián, rozetřený česnek (nesmí přehlušit chuť sekané, jen mírně dochutit), jemně pokrájenou cibuli a vše dobře promícháme. Směs zahustíme čerstvou strouhankou z ne zcela tvrdých rohlíků, opět dobře promícháme a na plát olejem nebo máslem pomazaného alobalu, naneseme v rovnoměrné vrstvě cca 1 cm masovou směs do plátu, který poklademe plátky uzeného špeku. Plát pak svineme v roládu, kterou zabalíme pevně do plátu alobalu, konce alobalu uzavřeme a dáme péct. Já dělal dvě menší šišky a pekl necelou hodinku v remosce. V předehřáté troubě pečeme 25-30 minut, pak alobal odstraníme a dopečeme do barvy.
Na rozpuštěném másle osmažíme pokrájenou cibuli a hrubě nastrouhanou zeleninu lehce dozlatova, poté přisypeme cukr, který necháme se zeleninou lehce zkaramelizovat, přidáme hořčici, sůl, koření, které uzavřeme do čajítka, prázdného sáčku od čaje či kousku gázy. Vlijeme cca 700 ml vývaru a vaříme cca půl hodinky, pak vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. K rozmixované zelenině přilijeme smetanu, dolijeme vývar do požadované hustoty omáčky a provaříme. Doléváme jen tolik, abychom nemuseli omáčku zahušťovat moukou v záklechtce nebo jíškou. Dle chuti ještě dosolíme a okyselíme buď citronovou šťávou nebo octem.
otas43: ...recept není dogma, každý si může vařit podle svého a u našeho stolu sedí spokojení strávníci .
Rozhodně by se nikdo nesnížil, k házení talíře a podobným nevhodným projevům...