Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme vejce, mouku (strouhanku), sůl, pepř, česnek, majoránku, kmín a řádně promícháme. Lžící nabíráme bramborovou směs, kterou opatrně vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme ze všech stran dozlatova. Hromádky směsi neroztíráme do bramboráku (placky), ale necháme je v podobě noků!
2
Sejkory používáme jako přílohu k omáčkám, gulášům, ale i k polévkám. Výborné jsou také jako hlavní chod se zeleninovým salátem nebo česnekovým dipem (zakysanka, sůl, česnek). Do těstíčka lze přidat i slaninu, salám, nebo sýr.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Alena
|29. 9. 2016 20:41
Smažená jídla nesmím, ale stejnak jsem neodolala a zahřešila jsem si aspoň trochu.
Jitka
|11. 1. 2016 14:10
Jsou výborné a k omáčce mi je škoda dělat. Stačí zakysanka s česnekem a bezva oběd je hotový.
+++
|8. 1. 2016 15:04
Přesně podle tohoto receptu je znám od babičky, která pocházela z KRKONOŠ. Jen je také dělala nasucho na kamnech, potírané rozpuštěným máslem. Jsou výborné, jen je třeba je pořádně zapít pivem, aby třeba žlučník nezlobil.
Vladěna
|15. 10. 2015 07:53
Smažila jsem je ve friťáku, protože jsem stejně už potřebovala vyměnit olej. Byly osmažené jedna dvě bez práce a otáčení a byly naprosto senzační a křupavé :-* díky za nápad.
...sejkory znám na několik způsobů a nebudu Vám tvrdit, že tohle jsou ty "pravé", protože jsem je nevymyslel ...někdo je peče na sucho, někdo potírá máslem, někdo zakape medem, někdo peče na plechu a pak natrhá, někdo je rovnou při smažení obloží sýrem, vejcem, uzeninou a všichni pro ně mají stejný název... ;-)
Madmax
|6. 2. 2014 10:09
Naprosto souhlasím ! Jsem z Krkonoš. Tohle se podobá sejkorám asi tak jako Tomatová polévka vepřovému řízku. Nechápu lidi kteří mají tu odvahu psát kakové to HOVNA! Než něco napíšu tak si o tom alespoň něco přečtu.
tereza
|13. 12. 2012 12:52
prosím vás na kolik je to porcí? :-)
Tomáš Valtera
|19. 6. 2012 18:10
Absolutně tohle nic nemá společného se sejkorama!!!!
horal
|30. 3. 2012 12:45
:-(, přesně tak, narodil jsem se ve Vrchlabí. V životě jsem neviděl sejkoru jako nok, vždycky placatý, a to znám špičatý zelí! Každopádně chuť je stejná, skvělá!
Julie
|23. 1. 2012 13:47
I jako hlavní chod byly suprovní, jen jsem přidala trochu víc mouky. :-P
johanka
|20. 7. 2011 14:52
vyborne!!!
Helena Povolná
|29. 5. 2011 19:52
Moc dobré, navrch pěkně křupavé, uvnitř měkounké, chutnaly báječně :-) .
Skalička
|8. 4. 2011 13:30
Výborné, bramboráky už nedělám!
An
|2. 4. 2011 13:50
Pocházim z Krkonoš a Sejkory jsou název pro tradiční Krkonošské jídlo, které opravdu nevypadá jako nok, ale jako placka
...jak jinak,zase anonym :-| !Říkejte si tomu jak chcete,já to znám jako ,,SEJKORY,, od babičky,která to má po své mamince... .
Merula
|15. 2. 2011 12:44
Nevím, proč tomihle jídlu říkáte sejkpory. Sejkory jsou krkonošské jídlo, těsto ze syrových brambor se roztírá nasucho na plotně, upeče se na jedné straně, pak se špachtlí otočí a upeče se na druhé straně. Omastí se rozpuštěným máslem s trochou soli , stočí do ruličky a pojídá se. K tomu se pije kysané mléko nebo podmáslí, ale k zahození není ani pivo. Tohle je asi dobré, ale jsou to spíš smažené noky, sejkory v žádném případě! :-)