lžíce
mletá sladká paprika
(lze zkombinovat s pálivou)
1
stroužek
česnek
větší, nožem rozmáčknutý
drcený kmín
- nemusí být, pokud je ho dost v zelí, dle chuti
600
ml
vývar
cca
350
g
kysané zelí
okapané (neproplachovat!) 300 -
200
ml
smetana ke šlehání
hladká mouka
na zahuštění
Knedlíky
500
g
polohrubá mouka
cukr krupice
na špičku nože
1
ks
sůl
30
g
droždí
300
ml
vlažná voda
Postup přípravy receptu
1
Segedín:
2
Na trošce tuku osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli. K cibuli přidáme na kostky pokrájený osolený a opepřený bůček, rozmáčknutý česnek, případně kmín a dále smažíme do vysmažení přebytečné tekutiny z masa. Až nám na dně hrnce zbude jen maso s cibulí a tuk, přidáme do tuku papriku, kterou necháme krátce zpěnit. Nesmažíme dlouho, paprika by zhořkla! Vše zalijeme vývarem a dusíme téměř doměkka. Pak přisypeme vymačkané nebo okapané zelí, případně přilijeme ještě trochu vývaru a dodusíme doměkka. Maso by mělo být měkké a zelí na skus. Přilijeme smetanu, zahustíme trochou mouky rozmíchané v malém množství studené vody a provaříme, případně ještě dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
3
Knedlíky:
4
V míse si smícháme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme částí vlažné vody. Mírně promícháme na řídkou kašičku a necháme vzejít kvásek. Do mísy pak přilijeme zbylou vodu a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme v teple nakynout cca 40 minut. Pak těsto opět propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky (něco mezi míčkem na ping-pong a tenisovým), které v dlaních vyválíme do kuličky a klademe na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě cca 15 minut kynout. Pak je naházíme do vroucí osolené vody, kde je za občasného promíchání vaříme dle velikosti 7-10 minut - nejlépe uděláme, když jeden vytáhneme a roztržením vidličkami vyzkoušíme, zda není uvnitř syrový. Pak ihned všechny cedníkem vyndáme a ihned jehlicí nebo špejlí propícháme, aby se nesrazily a zůstaly nadýchané. Před podávání knedlíky rozpůlíme a posadíme do horkého segedínu.
5
Pokud chceme klasické knedlíky, poměr těsta ponecháme, postup zpracování také, jen z těsta neděláme kuličky, ale dvě šišky, které vaříme cca 18 minut.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Naďa Kotvová
|26. 7. 2016 13:56
Vynikající segedín i knedlíky. postup jsem dodržela podle receptu a bez problému. Jsem kuchařka začátečník asi rok a někdy jsou postupy v receptech jen pro ostřílené kuchaře a tenhleten je akorát pro mně a povedl se mi. Děkuji :-)
Tereza
|23. 2. 2016 20:40
Segedýn byl výborný. Dávala jsem všechno podle popisu a vyšlo to. Na knedlíky snad taky najdu odvahu :)