Do mísy nakrájíme rohlík, zalijeme vínem, necháme nasáknout a rozmělníme vidličkou. Žampionům vylomíme nožičky a klobouky oloupeme.
2
K rohlíku do mísy dáme mleté maso, jemně nastrouhanou nivu a nožičky žampionů, vajíčko, sůl a pepř. Solíme opatrně, niva bývá hodně slaná, já zkouším chuť mletého masa tak, že kuličku velikosti vlašského ořechu vložím v mističce na 40 vteřin do mikrovlny a ochutnávám. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
3
Z masové směsi tvoříme placičky, na ně položíme žampionové kloboučky a vytvoříme koule.
4
Zlehka je obalíme v hladké mouce a vkládáme do pekáčku vymazaného máslem.
5
Pokud nám žampiony zbyly, nakrájíme je na plátky a přidáme do pekáče ke koulím. Pečeme v hodně vyhřáté troubě asi půl hodiny, podle potřeby obracíme a podléváme, maso pustí dost šťávy.
6
Kdo má rád, může výpek zahustit třeba instantní jíškou nebo nechat jen tak.
7
Jako příloha se hodí brambory, těstoviny nebo rýže, před podáváním koule rozpůlíme, na řezu vypadá moc pěkně.
Dělal jsem variantu s vínem. Dodá masu neobvyklou chuť. Někomu může trochu vadit. Mně ze začátku překvapila, ale velice rychle jsem si zvykl. Příště vyzkouším bez vína. Určitě budu opakovat. Velmi chutné a celkem jednoduché jídlo.
Verča
|15. 2. 2008 10:39
Vyzkoušela jsem variantu s vínem a masové kuličky s ukrytými žampiony byly naprosto úžasné!!! Podávala jsem je s bramborem a nemělo to žádnou chybu.Výpek byl krásně silný a velice chutný, takže přítel nepotřeboval ani tatarku =o)Doporučuji vyzkoušet - určitě s ním budete mít velký úspěch... jako já