• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Sauce béarnaise
Napište svůj komentář k receptu

Sauce béarnaise

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sauce béarnaise
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks šalotka
    • pepř mletý Několik kuliček
    • 3
      lžíce vinný ocet (Bílý)
    • 100
      ml bílé víno - suché (A trpkého)
    • 1
      lžička estragon (Nebo 2 lžíce čerstvého)
    • 1
      ks bobkový list
    • sůl
    • 1
      lžička citronová šťáva
    • 4
      ks žloutek (Pokojová teplota!!!)
    • 125
      g máslo (Pokojová teplota!!!)

Postup přípravy receptu

1
Oloupeme šalotky a nakrájíme je na kostičky, pepřové kuličky mírně rozdrtíme, spíše roztlačíme. Šalotku, pepř, ocet, bílé víno, estragon, bobkový list, trochu soli a citronovou šťávu dáme do menšího hrnce nebo rendlíku, přidáme ještě 2 lžíce vody a dáme vařit. Vaříme, až než se tekutina nezredukuje na cca 4 lžíce. Obsah hrnce či rendlíku pak přelijeme přes síto do malého (úzkého, hlubokého) hrnce, který stojí v horké, nikoliv však vroucí vodní lázni. Scezenou tekutinu, kterou jsme nechali asi 3 minuty vychladnout, rozkvedláme se žloutky. Nejlépe ponorným mixérem pak za postupného přidávání másla vypracujeme omáčku.Chtěl bych ještě zdůraznit, že je skutečně důležité, aby žloutky a máslo měly pokojovou teplotu, a aby se nepřidaly příliš brzy, protože se omáčka pak může srazit. (Pokud se to stane i přes veškerá podniknutá opatření, můžeme přidat několik kapek studené vody či 1-2 lžíce sněhu z bílků).
2
Sauce béarnaise je omáčka podobná holandské Sauce hollandaise, avšak pochází z francouzské kuchyně. Vymyslel ji kolem roku 1830 jistý pán Collinet, šéf restaurace v Saint-Germain-en-Laye poblíž Paříže. Omáčka nese svůj název proto, že ji Collinet pojmenoval podle regionu, ze kterého pocházel: Béarn. Omáčka se rychle proslavila po celém světě. Hodí se k opékaným steakům, ke grilovanému masu, k dušené rybě a je rovněž excelentním doplňkem rostbífu, který si můžeme upéct podle mého receptu "Low Temperature" - Roastbeef, ve kterém jsem se o této omáčce již zmínil. Sauce béarnaise je rovněž základem pro různé jiné omáčky, jako: Sauce arlésienne (s rajským protlakem a sardelkami),Sauce Choron (s rajským protlakem), Sauce Foyot a Sauce Valois (s demi-glace = koncentrovaný vývar, skladá se ze 1/3 z telecího vývaru a ze 2/3 z tzv. španělské omáčky - Espagnole, což je vývar z telecích kostí, cibule, kořenové zeleniny, mouky a rajského protlaku), Sauce Paloise (s čerstvou mátou),Sauce tyrolienne (s olivovým olejem místo másla) a Sauce monégasque (viz Sauce tyrolienne, ovšem za přidání čerstvého česneku a najemno nasekaných oliv).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Přírodní řízky z kapra s omáčkou béarnaise

Přírodní řízky z kapra s omáčkou…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • black womens north face apex bionic | 20. 8. 2013 00:07

    Lib-Tard shoots Lib-Tard & Tea Party gets blamed??? WTF? black womens north face apex bionic http://www.edmguateweb.com/the-north-face-apex-bionic-jacket-women-black-outlet-1.html

  • Koppel | 28. 12. 2012 15:27

    Skutečně k roastbeefu dobré. Příprava bez problému, jen trochu práce dalo najít "uzký hluboký hrnec". Nakonec jsem použil spodek od šejkru. ;-)

  • vally ** | 26. 11. 2008 20:49

    Děkuji za upřesnění původu této slavné omáčky. na rybách je výtečná. Ráda se poučím od znalců a zdá se mi, že francouzské omáčky máte v malíčku.

  • Kamil Krybus | 26. 11. 2008 09:37

    Díky Patricku za kvalitní příspěvěk. Musím si podle něj opravit některé recepty ve vlastní kuchařce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Ostatní Oběd Vaření Chlazení Francie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Bobkový list Citronová šťáva Estragon Máslo Pepř mletý Šalotka Sůl Vinný ocet Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ořechové řezy s medovou krustou

Ořechové řezy s medovou krustou

Pražský koláč

Pražský koláč

Zapečený pangasius

Zapečený pangasius

Koláčky ze 100% tuku

Koláčky ze 100% tuku

Sýrovo-šunkové těstoviny

Sýrovo-šunkové těstoviny

Palačinky pečené na sucho

Palačinky pečené na sucho

Utopenci z vajec

Utopenci z vajec

Francouzský máslový koláč Chinois

Francouzský máslový koláč Chinois

Vajíčková pomazánka se sýrem

Vajíčková pomazánka se sýrem

Doporučujeme

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

105 minut
Myslivecké kuře s česnekovou polentou

Myslivecké kuře s česnekovou polentou

70 minut
Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

170 minut
Salát z pečené dýně s trhaným masem a kozím sýrem

Salát z pečené dýně s trhaným masem a…

40 minut
Lepenice s trhaným uzeným

Lepenice s trhaným uzeným

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

29
Bazalková pasta / pesto
Bazalková pasta / pesto
27
Masové koule v dýňovém pyré
Masové koule v dýňovém…
22
Mexický hrnec s rýží
Mexický hrnec s rýží
17
Česneková pomazánka
Česneková pomazánka
16
Kynutá skořicová bábovka
Kynutá skořicová bábovka

Zajímavé články

Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a chutnou přílohu nabitou vitaminy
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a…
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla, kompot nebo je přidejte k masu
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla…
AHA.cz Lenka Filipová v kritickém stavu: Rychlý převoz do nemocnice!

Lenka Filipová v kritickém stavu: Rychlý převoz do nemocnice!

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Blesk pro ženy Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Hvězdy Policejní akademie v Česku: Osmý díl bude v Praze!

Hvězdy Policejní akademie v Česku: Osmý díl bude v Praze!

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Šílené dětské nápady: Podívejte se na 20 situací, které se mohou stát jen dětem. A rodiče se buď smějí, nebo pláčou!

Blesk Horoskopy Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

  • Recepty.cz
  • Sauce béarnaise
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact