• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Sauce béarnaise
Napište svůj komentář k receptu

Sauce béarnaise

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sauce béarnaise
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks šalotka
    • pepř mletý Několik kuliček
    • 3
      lžíce vinný ocet (Bílý)
    • 100
      ml bílé víno - suché (A trpkého)
    • 1
      lžička estragon (Nebo 2 lžíce čerstvého)
    • 1
      ks bobkový list
    • sůl
    • 1
      lžička citronová šťáva
    • 4
      ks žloutek (Pokojová teplota!!!)
    • 125
      g máslo (Pokojová teplota!!!)

Postup přípravy receptu

1
Oloupeme šalotky a nakrájíme je na kostičky, pepřové kuličky mírně rozdrtíme, spíše roztlačíme. Šalotku, pepř, ocet, bílé víno, estragon, bobkový list, trochu soli a citronovou šťávu dáme do menšího hrnce nebo rendlíku, přidáme ještě 2 lžíce vody a dáme vařit. Vaříme, až než se tekutina nezredukuje na cca 4 lžíce. Obsah hrnce či rendlíku pak přelijeme přes síto do malého (úzkého, hlubokého) hrnce, který stojí v horké, nikoliv však vroucí vodní lázni. Scezenou tekutinu, kterou jsme nechali asi 3 minuty vychladnout, rozkvedláme se žloutky. Nejlépe ponorným mixérem pak za postupného přidávání másla vypracujeme omáčku.Chtěl bych ještě zdůraznit, že je skutečně důležité, aby žloutky a máslo měly pokojovou teplotu, a aby se nepřidaly příliš brzy, protože se omáčka pak může srazit. (Pokud se to stane i přes veškerá podniknutá opatření, můžeme přidat několik kapek studené vody či 1-2 lžíce sněhu z bílků).
2
Sauce béarnaise je omáčka podobná holandské Sauce hollandaise, avšak pochází z francouzské kuchyně. Vymyslel ji kolem roku 1830 jistý pán Collinet, šéf restaurace v Saint-Germain-en-Laye poblíž Paříže. Omáčka nese svůj název proto, že ji Collinet pojmenoval podle regionu, ze kterého pocházel: Béarn. Omáčka se rychle proslavila po celém světě. Hodí se k opékaným steakům, ke grilovanému masu, k dušené rybě a je rovněž excelentním doplňkem rostbífu, který si můžeme upéct podle mého receptu "Low Temperature" - Roastbeef, ve kterém jsem se o této omáčce již zmínil. Sauce béarnaise je rovněž základem pro různé jiné omáčky, jako: Sauce arlésienne (s rajským protlakem a sardelkami),Sauce Choron (s rajským protlakem), Sauce Foyot a Sauce Valois (s demi-glace = koncentrovaný vývar, skladá se ze 1/3 z telecího vývaru a ze 2/3 z tzv. španělské omáčky - Espagnole, což je vývar z telecích kostí, cibule, kořenové zeleniny, mouky a rajského protlaku), Sauce Paloise (s čerstvou mátou),Sauce tyrolienne (s olivovým olejem místo másla) a Sauce monégasque (viz Sauce tyrolienne, ovšem za přidání čerstvého česneku a najemno nasekaných oliv).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Přírodní řízky z kapra s omáčkou béarnaise

Přírodní řízky z kapra s omáčkou…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • black womens north face apex bionic | 20. 8. 2013 00:07

    Lib-Tard shoots Lib-Tard & Tea Party gets blamed??? WTF? black womens north face apex bionic http://www.edmguateweb.com/the-north-face-apex-bionic-jacket-women-black-outlet-1.html

  • Koppel | 28. 12. 2012 15:27

    Skutečně k roastbeefu dobré. Příprava bez problému, jen trochu práce dalo najít "uzký hluboký hrnec". Nakonec jsem použil spodek od šejkru. ;-)

  • vally ** | 26. 11. 2008 20:49

    Děkuji za upřesnění původu této slavné omáčky. na rybách je výtečná. Ráda se poučím od znalců a zdá se mi, že francouzské omáčky máte v malíčku.

  • Kamil Krybus | 26. 11. 2008 09:37

    Díky Patricku za kvalitní příspěvěk. Musím si podle něj opravit některé recepty ve vlastní kuchařce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Ostatní Oběd Vaření Chlazení Francie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Bobkový list Citronová šťáva Estragon Máslo Pepř mletý Šalotka Sůl Vinný ocet Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Osvěžující ovocný dort

Osvěžující ovocný dort

Pampeliškový med II.

Pampeliškový med II.

Těstovinový salát s tuňákem IV.

Těstovinový salát s tuňákem IV.

Bublanina s rybízem

Bublanina s rybízem

Slaní šneci II.

Slaní šneci II.

Sekaná z ovesných vloček

Sekaná z ovesných vloček

Závin z listového těsta s česnekem

Závin z listového těsta s česnekem

Čokoládový koláč s třešněmi

Čokoládový koláč s třešněmi

Jahodové řezy s bílou čokoládou

Jahodové řezy s bílou čokoládou

Doporučujeme

45 minut
Kuře na paprice

Kuře na paprice

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

40 minut
Lamington

Lamington

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

350
Lamington
Lamington
22
Fazolový salát se zeleninou - zdravě a chutně
Fazolový salát se…
21
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
16
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
15
Kokosové kostky III.
Kokosové kostky III.

Zajímavé články

Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která obzvlášť miluje jeden koláč
Brigitte Bardot: Slavná vegetariánka, která…
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky, které jsou perfektní k snídani i svačině
Cookies 4x jinak: Upečte si sladké domácí sušenky…
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle skvěle zamaskovat a vařit s ní je legrace
Proč milovat špagetovou dýni? Dá se v jídle…
Chcete jíst víc bílkovin? Těchto 7 trvanlivých potravin by vám doma nemělo chybět
Chcete jíst víc bílkovin? Těchto 7 trvanlivých…
Hitparáda hřibů: Víte, které jsou nejchutnější a jak je poznáte?
Hitparáda hřibů: Víte, které jsou nejchutnější a…
AHA.cz Senior dostal po dovolené účet za telefon: Data za 897 tisíc

Senior dostal po dovolené účet za telefon: Data za 897 tisíc

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 62. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Yvetta Blanarovičová slaví neuvěřitelné 62. narozeniny: 5 věcí, které stojí za jejím mladistvým vzhledem

Ženy.cz Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Blesk.cz Bavič Petr Novotný o synovi Pavlovi: V base jsem za ním nebyl! Už ho nepřevychovám…

Bavič Petr Novotný o synovi Pavlovi: V base jsem za ním nebyl! Už ho nepřevychovám…

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Blesk Horoskopy Tajemství andělského čísla 111. Co znamená, když vidíte často tři jedničky? Na tohle se zaměřte

Tajemství andělského čísla 111. Co znamená, když vidíte často tři jedničky? Na tohle se zaměřte

  • Recepty.cz
  • Sauce béarnaise
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact