• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Sauce béarnaise
Napište svůj komentář k receptu

Sauce béarnaise

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sauce béarnaise
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks šalotka
    • pepř mletý Několik kuliček
    • 3
      lžíce vinný ocet (Bílý)
    • 100
      ml bílé víno - suché (A trpkého)
    • 1
      lžička estragon (Nebo 2 lžíce čerstvého)
    • 1
      ks bobkový list
    • sůl
    • 1
      lžička citronová šťáva
    • 4
      ks žloutek (Pokojová teplota!!!)
    • 125
      g máslo (Pokojová teplota!!!)

Postup přípravy receptu

1
Oloupeme šalotky a nakrájíme je na kostičky, pepřové kuličky mírně rozdrtíme, spíše roztlačíme. Šalotku, pepř, ocet, bílé víno, estragon, bobkový list, trochu soli a citronovou šťávu dáme do menšího hrnce nebo rendlíku, přidáme ještě 2 lžíce vody a dáme vařit. Vaříme, až než se tekutina nezredukuje na cca 4 lžíce. Obsah hrnce či rendlíku pak přelijeme přes síto do malého (úzkého, hlubokého) hrnce, který stojí v horké, nikoliv však vroucí vodní lázni. Scezenou tekutinu, kterou jsme nechali asi 3 minuty vychladnout, rozkvedláme se žloutky. Nejlépe ponorným mixérem pak za postupného přidávání másla vypracujeme omáčku.Chtěl bych ještě zdůraznit, že je skutečně důležité, aby žloutky a máslo měly pokojovou teplotu, a aby se nepřidaly příliš brzy, protože se omáčka pak může srazit. (Pokud se to stane i přes veškerá podniknutá opatření, můžeme přidat několik kapek studené vody či 1-2 lžíce sněhu z bílků).
2
Sauce béarnaise je omáčka podobná holandské Sauce hollandaise, avšak pochází z francouzské kuchyně. Vymyslel ji kolem roku 1830 jistý pán Collinet, šéf restaurace v Saint-Germain-en-Laye poblíž Paříže. Omáčka nese svůj název proto, že ji Collinet pojmenoval podle regionu, ze kterého pocházel: Béarn. Omáčka se rychle proslavila po celém světě. Hodí se k opékaným steakům, ke grilovanému masu, k dušené rybě a je rovněž excelentním doplňkem rostbífu, který si můžeme upéct podle mého receptu "Low Temperature" - Roastbeef, ve kterém jsem se o této omáčce již zmínil. Sauce béarnaise je rovněž základem pro různé jiné omáčky, jako: Sauce arlésienne (s rajským protlakem a sardelkami),Sauce Choron (s rajským protlakem), Sauce Foyot a Sauce Valois (s demi-glace = koncentrovaný vývar, skladá se ze 1/3 z telecího vývaru a ze 2/3 z tzv. španělské omáčky - Espagnole, což je vývar z telecích kostí, cibule, kořenové zeleniny, mouky a rajského protlaku), Sauce Paloise (s čerstvou mátou),Sauce tyrolienne (s olivovým olejem místo másla) a Sauce monégasque (viz Sauce tyrolienne, ovšem za přidání čerstvého česneku a najemno nasekaných oliv).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Přírodní řízky z kapra s omáčkou béarnaise

Přírodní řízky z kapra s omáčkou…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • black womens north face apex bionic | 20. 8. 2013 00:07

    Lib-Tard shoots Lib-Tard & Tea Party gets blamed??? WTF? black womens north face apex bionic http://www.edmguateweb.com/the-north-face-apex-bionic-jacket-women-black-outlet-1.html

  • Koppel | 28. 12. 2012 15:27

    Skutečně k roastbeefu dobré. Příprava bez problému, jen trochu práce dalo najít "uzký hluboký hrnec". Nakonec jsem použil spodek od šejkru. ;-)

  • vally ** | 26. 11. 2008 20:49

    Děkuji za upřesnění původu této slavné omáčky. na rybách je výtečná. Ráda se poučím od znalců a zdá se mi, že francouzské omáčky máte v malíčku.

  • Kamil Krybus | 26. 11. 2008 09:37

    Díky Patricku za kvalitní příspěvěk. Musím si podle něj opravit některé recepty ve vlastní kuchařce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Ostatní Oběd Vaření Chlazení Francie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Bobkový list Citronová šťáva Estragon Máslo Pepř mletý Šalotka Sůl Vinný ocet Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Borůvkový koláč s ořechovou posypkou

Borůvkový koláč s ořechovou posypkou

Ivetčin kynutý knedlík

Ivetčin kynutý knedlík

Alpský Kaiserschmarrn

Alpský Kaiserschmarrn

Marinované plátky s bramborem-zapečené

Marinované plátky s bramborem-zapečené

Těstoviny s ricottou a  pestem

Těstoviny s ricottou a pestem

Červená čočka se zeleninou (salát)

Červená čočka se zeleninou (salát)

Piña colada - koláč

Piña colada - koláč

Bramborová frittata

Bramborová frittata

Koláček z pohanky

Koláček z pohanky

Doporučujeme

50 minut
Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a kuřetem

Dýňová laksa s rýžovými nudlemi a…

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Poslední sledované recepty

99
Francouzský dresing
Francouzský dresing
89
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
21
Ragů (salsa Bolognese) iliti
Ragů (salsa Bolognese)…
21
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
18
Šneky s vanilkovou náplní
Šneky s vanilkovou náplní

Zajímavé články

Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se smetanou, kokosovým mlékem, kari i opečenou slaninou
5 nejlepších receptů na dýňovou polévku: Se…
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na cereálie a koláče, máme 5 lepších tipů!
Nejlepší snídaně pro školáka: Zapomeňte na…
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
Všechny chutě F.O.O.D. pikniku
AHA.cz Statečný návrat Něrgešové: Co se dělo v zákulisí Showtimu?

Statečný návrat Něrgešové: Co se dělo v zákulisí Showtimu?

Mimibazar Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

A zase ta Aňa! Česká herečka tentokrát ovládla červený koberec v Torontu

Ženy.cz Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Proč vám „já-pohled“ ničí vztahy a jak to změnit?

Blesk.cz Prima po ZOO zařízla i Kamarády: Další herci přišli o práci!

Prima po ZOO zařízla i Kamarády: Další herci přišli o práci!

SportRevue.cz FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

Největší šprti zvěrokruhu: Kdo má nejlepší předpoklady pro studium a musí uspět za každou cenu?

  • Recepty.cz
  • Sauce béarnaise
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact