• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Sauce béarnaise
Napište svůj komentář k receptu

Sauce béarnaise

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sauce béarnaise
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks šalotka
    • pepř mletý Několik kuliček
    • 3
      lžíce vinný ocet (Bílý)
    • 100
      ml bílé víno - suché (A trpkého)
    • 1
      lžička estragon (Nebo 2 lžíce čerstvého)
    • 1
      ks bobkový list
    • sůl
    • 1
      lžička citronová šťáva
    • 4
      ks žloutek (Pokojová teplota!!!)
    • 125
      g máslo (Pokojová teplota!!!)

Postup přípravy receptu

1
Oloupeme šalotky a nakrájíme je na kostičky, pepřové kuličky mírně rozdrtíme, spíše roztlačíme. Šalotku, pepř, ocet, bílé víno, estragon, bobkový list, trochu soli a citronovou šťávu dáme do menšího hrnce nebo rendlíku, přidáme ještě 2 lžíce vody a dáme vařit. Vaříme, až než se tekutina nezredukuje na cca 4 lžíce. Obsah hrnce či rendlíku pak přelijeme přes síto do malého (úzkého, hlubokého) hrnce, který stojí v horké, nikoliv však vroucí vodní lázni. Scezenou tekutinu, kterou jsme nechali asi 3 minuty vychladnout, rozkvedláme se žloutky. Nejlépe ponorným mixérem pak za postupného přidávání másla vypracujeme omáčku.Chtěl bych ještě zdůraznit, že je skutečně důležité, aby žloutky a máslo měly pokojovou teplotu, a aby se nepřidaly příliš brzy, protože se omáčka pak může srazit. (Pokud se to stane i přes veškerá podniknutá opatření, můžeme přidat několik kapek studené vody či 1-2 lžíce sněhu z bílků).
2
Sauce béarnaise je omáčka podobná holandské Sauce hollandaise, avšak pochází z francouzské kuchyně. Vymyslel ji kolem roku 1830 jistý pán Collinet, šéf restaurace v Saint-Germain-en-Laye poblíž Paříže. Omáčka nese svůj název proto, že ji Collinet pojmenoval podle regionu, ze kterého pocházel: Béarn. Omáčka se rychle proslavila po celém světě. Hodí se k opékaným steakům, ke grilovanému masu, k dušené rybě a je rovněž excelentním doplňkem rostbífu, který si můžeme upéct podle mého receptu "Low Temperature" - Roastbeef, ve kterém jsem se o této omáčce již zmínil. Sauce béarnaise je rovněž základem pro různé jiné omáčky, jako: Sauce arlésienne (s rajským protlakem a sardelkami),Sauce Choron (s rajským protlakem), Sauce Foyot a Sauce Valois (s demi-glace = koncentrovaný vývar, skladá se ze 1/3 z telecího vývaru a ze 2/3 z tzv. španělské omáčky - Espagnole, což je vývar z telecích kostí, cibule, kořenové zeleniny, mouky a rajského protlaku), Sauce Paloise (s čerstvou mátou),Sauce tyrolienne (s olivovým olejem místo másla) a Sauce monégasque (viz Sauce tyrolienne, ovšem za přidání čerstvého česneku a najemno nasekaných oliv).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Přírodní řízky z kapra s omáčkou béarnaise

Přírodní řízky z kapra s omáčkou…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • black womens north face apex bionic | 20. 8. 2013 00:07

    Lib-Tard shoots Lib-Tard & Tea Party gets blamed??? WTF? black womens north face apex bionic http://www.edmguateweb.com/the-north-face-apex-bionic-jacket-women-black-outlet-1.html

  • Koppel | 28. 12. 2012 15:27

    Skutečně k roastbeefu dobré. Příprava bez problému, jen trochu práce dalo najít "uzký hluboký hrnec". Nakonec jsem použil spodek od šejkru. ;-)

  • vally ** | 26. 11. 2008 20:49

    Děkuji za upřesnění původu této slavné omáčky. na rybách je výtečná. Ráda se poučím od znalců a zdá se mi, že francouzské omáčky máte v malíčku.

  • Kamil Krybus | 26. 11. 2008 09:37

    Díky Patricku za kvalitní příspěvěk. Musím si podle něj opravit některé recepty ve vlastní kuchařce.

Vyberte, co chcete vytisknout
Ostatní Oběd Vaření Chlazení Francie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílé víno - suché Bobkový list Citronová šťáva Estragon Máslo Pepř mletý Šalotka Sůl Vinný ocet Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborová pomazánka

Bramborová pomazánka

Mrkvová pomazánka na chlebíčky

Mrkvová pomazánka na chlebíčky

Rychle naložené okurky

Rychle naložené okurky

Fazolová polévka se zelím

Fazolová polévka se zelím

Banánový koktejl na spaní

Banánový koktejl na spaní

Česneková plec

Česneková plec

Frankfurtská polévka s houbami

Frankfurtská polévka s houbami

Jogurtový tropik dort - nepečený

Jogurtový tropik dort - nepečený

Brokolice (květák) se sýrovou smetanou - zapečená

Brokolice (květák) se sýrovou…

Doporučujeme

20 minut
Těstovinový salát s pečenou zeleninou a bazalkovým pestem

Těstovinový salát s pečenou zeleninou…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Tartaletky s vanilkovým krémem a…

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

70 minut
Křehké galetky s rebarborou

Křehké galetky s rebarborou

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

463
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
39
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
28
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
21
Krémová polévka z řapíkatého celeru
Krémová polévka z…
19
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými uspějete i u dětí
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými…
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně Zdeňky Mazúrové: 5 receptů, které chutnají naprosto skvěle
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně…
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar lahodnými knedlíčky, nočky nebo svítkem
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar…
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic snazšího, když chcete pohostit rodinu nebo návštěvu
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic…
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho připravit za tepla i za studena
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho…
AHA.cz Jak Čenský překvapil: Paralelní vztah s Morávkovou?

Jak Čenský překvapil: Paralelní vztah s Morávkovou?

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Když nejsou peníze ani čas: Ty nejlepší svatebky z konfekce

Když nejsou peníze ani čas: Ty nejlepší svatebky z konfekce

Ženy.cz Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Blesk.cz Karel Šíp: Utajená oslava 80!

Karel Šíp: Utajená oslava 80!

SportRevue.cz FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

FOTO: Nahota na golfu? Nic zvláštního. Hřiště s jamkami naháče přitahují

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

  • Recepty.cz
  • Sauce béarnaise
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact