Geniálně jednoduché, rychle připravené a přesto vynikající jsou šátečky z listového těsta naplněné směsí riccoty, vajíčka, dokřupava opečeného uzeného masa, špenátu a nastrouhané goudy, které se hodí jak na svačinu, tak třeba jako rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu.
Špenát dejte do cedníku, spařte ho vroucí vodou, prolijte studenou, dobře vyždímejte a nasekejte nadrobno. Uzené pokrájejte na malé kostičky a opečte na pánvi dokřupava. Sýr nastrouhejte nahrubo.
2
Do mísy dejte ricottu, vmíchejte do ní jedno vejce, špenát, sýr a uzené, ochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte. Pokud máte rádi česnek, můžete přidat jeden rozmačkaný stroužek.
Rozbalte plát těsta a nakrájejte ho na 8 čtverců. Doprostřed každého dejte vrchovatou lžíci náplně, přehněte přes ni rohy těsta a přimáčkněte. Šátečky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Září/2019)