• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Sarma od Muki
Napište svůj komentář k receptu

Sarma od Muki

autor: Tinkapletinka
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 3
doba přípravy: 240 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sarma od Muki
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks hlávkové zelí v sáčku, kyselé
    • 500
      g mleté maso
    • 2
      hrst rýže
    • 1
      ks cibule
    • 1
      ks máslo
    • 1
      kostka masox
    • sůl
    • pepř mletý
    • 1
      lžíce ajvar nebo rajský protlak

Postup přípravy receptu

1
Rozebereme listy a spaříme je vodou. Maso opláchneme pod vodou a smícháme s nevařenou rýží a nakrájenou cibulí (já jí rozmiksuji úplně na drobno) osolíme a opepříme.
2
Velké listy rozdělíme na půl a zbavíme silného kmene. I středním listům odříznu trochu ten hrbolek kmene.
3
List naplním malým množstvím masa (mám ráda malé závitky) a bud složím obě dvě strany dovnitř a pak zamotám od kořene do špice nebo rovnou začnu motat od kořene a pak volné okraje prstem zacpu dovnitř smotku.
4
Naskládám do vysokého hrnce těsně vedle sebe. Zaliji vodou a dáme máslo s ajvarem a masox.
5
Na velmi mírném ohni vaříme minimálně 2 hodiny. Klidně i 3-4 hodiny. Nic se tím nemůže zkazit.
6
Někdo dodává i smetanu nebo šlehačku nebo jíšku těsně před dovařením. To už ale podle chuti, co kdo má rád.
7
Vypadá to složitě, ale je to jednoduché a příprava je rychlá a to vaření mi nevadí, když koukám na telku. Dělám totiž večer na druhý den, sarma je tak ještě lepší. A v lednici vydrží dlouho.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Sarma

Sarma

Balkánská sarma

Balkánská sarma

Lenivá bulharská sarma

Lenivá bulharská sarma

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Alena Melova | 7. 5. 2016 12:10

    Ja som teraz prišla zo Slovenska a tam som v kapustárni v Bernolákove při Senci kúpila kvasené listy balené po 10 ks.Možno aj ti niekde vkde krouhají zelí majú aj listy. :-$

  • Alena Melova | 7. 5. 2016 12:02

    Ja som teraz prišla zo Slovenska a tam som zakysané listy dostala kupit v Bernolákove při Senci v kapustárni/ krouhané zelí/ a majú to krásně balené po 10 ks. :-$

  • Martina Jurošková | 25. 2. 2009 18:09

    Tak vidim, že muj obsahly komentar ke kysane hlavce stale neni prirazen,nevim proč , když jsem jej posilala zaroven s fotkou.Takže bych chtela poprosit znovu spravce aby tento komentar vložil !!!

  • Tereza J. | 16. 2. 2009 18:29

    Pani Hanka, kľudne sa dá použiť aj hlávka kapusty nekvasená. Inak, až teraz som si všimla, že v popise je napísané, že listy kyslej hlávky kapusty sparíme. Keď rozoberiem kyslú hlávku, listy netreba sparovať, oni sú už totiž mäkké, krásne sa dajú zbaliť :)))

  • Hana Š | 16. 2. 2009 15:50

    Tady se celá hlávka kysaného zelí dá sehnat opravdu hooodně těžko. Mně tohle zelí vozil kamarád z Chorvatska. Tak pokud máte známého Chorvata, který jezdí často domů, pak mu zkuste říct ;) Jinak já dělám holubce podle receptu tchyně ze Zakarpatské Ukrajiny z obyčejného zelí, které spařím, než listy rozeberu. Dobrou chuť ;)

  • Olga . | 10. 1. 2009 12:00

    jj " Holubce od rodilé Ukrajinky " :o)

  • Blanka Budinská | 10. 1. 2009 11:43

    Jinak se mi jeví recept velmi podobný a tak i když jsem nezkoušela , mohu jen doporučit, protože my toto jídlo milujeme teplé i studené..:-)

  • Blanka Budinská | 10. 1. 2009 11:42

    Moje babička toto jídlo vařila a říkali jsem tomu Holoubky...protože děda, který ji to naučil a pocháze z Ukrajiny....tomu říkal...pro změnu Golubce..Kyselé zelí tam nedávala , ale dusila listy ve vodě , do které přidala ocet a místo raj. protlaku podusila maso se slad. paprikou..Používala bůček.Pro vnoučata později vyměnila variantu za krkovici..libovější verze..

  • Tereza J. | 10. 1. 2009 09:53

    Petule, mrkni na Plněné zelí :))) Uvidíš postup a foto, nie vždy dávam pretla ako píše Olga. A podávať možno aj s knedlíkom :)))

  • Martina Jurošková | 9. 1. 2009 20:26

    Dobrý večer,tak to jsem teda netušila že bude někdo reagovat na tento recept.Já myslela,že spíše někdo jako já žije na balkánu a je mu trapně když každý týden nějaká známá nebo sousedka se chválí sarmou a já nic.Tady se opravdu koupí už kysaná celá hlava,v CZ jí fakt neseženete.Ale bud si jí naložíte tak jako kysané zelí a nebo doporučuji určitě jak již psala Olga dát pod ty závitky kysané zelí a na ně pak taky.Jen bych ale předtím naložila ty listy hlávkového zelí asi na celou noc do vody,aby změkly.Ty kysané jsou měkké. A ještě něco důležitého: i tady mnoho žen neseřezává ten stvol z listu,protože je to zdlouhavé,ale upozorňuji,že výsledek stojí za to!

  • Petule B. | 9. 1. 2009 18:51

    Tak teď už mi ta slina opravdu ukápla :o))) moc děkuju všem za rady!

  • Olga Zehnalová | 9. 1. 2009 18:14

    Petule, tak to robím aj ja ako píše p.Tereza. Mäso zabalím do listu sladkej hlávkovej kapusty, balíčky naukladám na vrstvu kyslej kapusty, vrch posypem ešte kyslou kapustou, zalejem paradajk.pretlakom rozriedeným vo vode a pečiem v pekáči, ktorý som trocha vymastila. Hotové asi za 1hod., podávam s varenými zemiakmi a ešte polejem smotanou.Je to výborné papaníčko, moji chlapi to milujú.

  • Petule B. | 9. 1. 2009 17:37

    Jejej, tak to se musím s vidinou kyselé hlávky rozloučit :o) no neva, z obyčejného zelí to taky bude určitě dobrota. A v tom kyselém to budu dusit! Tak, a mám to! :o))))

  • Tereza J. | 9. 1. 2009 16:41

    Presne tak robím, ako píše Mirka už roky. Nakladám kapustu, tak do nej vložím 4-5 menších hlávok kapusty, dohrabem sa ku hlávke - máme plnenú kapustu. U nás sa tomu nehovorí sarma, ale jednoducho po slovensky - plnená kapusta. Dusíme ale plnenú kapustu v kyslej kapuste, s ktorou sa podáva. Recept som tu vložila :))) Ak nemáte hlávku kyslej kapusty - pomoc jednoduchá : zoberiete obyčajnú hlávku, oddelíte z nej listy a sparíte vriacou vodou. Listy zmäknú a môžete krásne baliť :)))

  • Mirka P. | 9. 1. 2009 16:09

    Petule, kyselá hlávka existuje, dá se vyrobit tak, že se prostě do zeláku s nakrouhaným zelím vloží celá hlávka, která celá zkysne. Ale že by se dala koupit, to jsem tedy taky neslyšela.

  • Petule B. | 9. 1. 2009 15:16

    No jasně, to je klidně možné, já nepolemizuji, já toto jídlo nikdy nedělala, proto mě zaujal tento recept, ale ty balíčky se z něčeho musí udělat - a v tomto receptu stojí, že se balí do LISTU z HLÁVKY kyselého zelí. Takže můj dotaz zněl: kde se dá sehnat kyselá hlávka zelí, když ji autorka v receptu uvádí. Tudíž můj dotaz je mířen spíš na autorku receptu, nebo na někoho, kdo ví, kde se dá koupit hlávka kyselého zelí, pokud to vůbec existuje - já o ní totiž slyším poprvé. Toť vše. Jinak to holt udělám z hlávkového, no :o)))

  • Olga . | 9. 1. 2009 11:54

    Nevím. SARMA se připravuje i tak, že se balíčky vaří (dusí) na kysaném zelí resp. v kysaném zelí...

  • Petule B. | 9. 1. 2009 11:14

    No to právě nee :o( Martina píše, že rozebereme listy a do nich se pak balí náplň.... a že se používá kyselá hlávka zelí v sáčku - ale kde ji sehnat a nekrást??? :oD

  • Sylva Karešová | 9. 1. 2009 01:28

    Peťule, domnívám se, že půjde o KYSANÉ zelí :-)

  • Petule B. | 8. 1. 2009 21:54

    No to vypadá lákavě, to se musí vyzkoušet! Jenom mi prosím poraďte, kde se dá sehnat kyselá hlávka zelí - o té slyším vážně poprvé :o)

  • Martina Jurošková | 8. 1. 2009 16:51

    Zapoměla jsem napsat,že v hrnci před vařením pokryjeme závitky talířem naruby, tak aby byl vždy pod vodou.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Karbanátky
Maso Mleté Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ajvar Cibule Hlávkové zelí Máslo Masox Mleté maso Pepř mletý Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rybí salát z králíka

Rybí salát z králíka

Krůtí stehno trochu na divoko

Krůtí stehno trochu na divoko

Krémová polévka z topinambur

Krémová polévka z topinambur

Jahodový dort - krémový

Jahodový dort - krémový

Čočka netradičně

Čočka netradičně

Cheesecake s limetkami

Cheesecake s limetkami

Bagely

Bagely

Ostružinový řez

Ostružinový řez

Okoun na másle a kmínu

Okoun na másle a kmínu

Doporučujeme

35 minut
Těstovinový salát z grilu

Těstovinový salát z grilu

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

178
Vegetariánské karbanátky (rýžovo-zeleninové)
Vegetariánské karbanátky…
131
Fazole (nejen) se slaninou
Fazole (nejen) se…
85
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem
Chřest s křupavou…
67
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
51
Chlebíčky s vejcem
Chlebíčky s vejcem

Zajímavé články

Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si jednoduše zamilujete!
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si…
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend ideálním dezertem do vedra
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend…
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a osvědčený postup!
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a…
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni…
AHA.cz Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Krutá zpráva pro Václava Vydru... po 40 letech

Mimibazar Oblíbené evropské destinace: Připravte se na nová pravidla

Oblíbené evropské destinace: Připravte se na nová pravidla

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Módní souboj z Varů: Které hvězdy se utkaly ve výběru nejkrásnějších šatů?

Módní souboj z Varů: Které hvězdy se utkaly ve výběru nejkrásnějších šatů?

Ženy.cz Vytvořte si chytrý letní šatník

Vytvořte si chytrý letní šatník

Blesk.cz Eva Decastelo zaujala: Speciální zákrok!

Eva Decastelo zaujala: Speciální zákrok!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Nejlepší léčivé rituály pro každé znamení zvěrokruhu. Co pomůže právě vám?

Nejlepší léčivé rituály pro každé znamení zvěrokruhu. Co pomůže právě vám?

Další doporučené recepty:

Sardinková pomazánka II.
Sardinková pomazánka II.
Sardinkové escabeche
Sardinkové escabeche
Sardinky v ostré rajčatové omáčce
Sardinky v ostré rajčatové omáčce
Saté
Saté
Saunový hermelín
Saunový hermelín
Scones
Scones
  • Recepty.cz
  • Sarma od Muki
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact