• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Sarma od Muki
Napište svůj komentář k receptu

Sarma od Muki

autor: Tinkapletinka
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 3
doba přípravy: 240 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Sarma od Muki
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks hlávkové zelí v sáčku, kyselé
    • 500
      g mleté maso
    • 2
      hrst rýže
    • 1
      ks cibule
    • 1
      ks máslo
    • 1
      kostka masox
    • sůl
    • pepř mletý
    • 1
      lžíce ajvar nebo rajský protlak

Postup přípravy receptu

1
Rozebereme listy a spaříme je vodou. Maso opláchneme pod vodou a smícháme s nevařenou rýží a nakrájenou cibulí (já jí rozmiksuji úplně na drobno) osolíme a opepříme.
2
Velké listy rozdělíme na půl a zbavíme silného kmene. I středním listům odříznu trochu ten hrbolek kmene.
3
List naplním malým množstvím masa (mám ráda malé závitky) a bud složím obě dvě strany dovnitř a pak zamotám od kořene do špice nebo rovnou začnu motat od kořene a pak volné okraje prstem zacpu dovnitř smotku.
4
Naskládám do vysokého hrnce těsně vedle sebe. Zaliji vodou a dáme máslo s ajvarem a masox.
5
Na velmi mírném ohni vaříme minimálně 2 hodiny. Klidně i 3-4 hodiny. Nic se tím nemůže zkazit.
6
Někdo dodává i smetanu nebo šlehačku nebo jíšku těsně před dovařením. To už ale podle chuti, co kdo má rád.
7
Vypadá to složitě, ale je to jednoduché a příprava je rychlá a to vaření mi nevadí, když koukám na telku. Dělám totiž večer na druhý den, sarma je tak ještě lepší. A v lednici vydrží dlouho.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Sarma

Sarma

Balkánská sarma

Balkánská sarma

Lenivá bulharská sarma

Lenivá bulharská sarma

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Alena Melova | 7. 5. 2016 12:10

    Ja som teraz prišla zo Slovenska a tam som v kapustárni v Bernolákove při Senci kúpila kvasené listy balené po 10 ks.Možno aj ti niekde vkde krouhají zelí majú aj listy. :-$

  • Alena Melova | 7. 5. 2016 12:02

    Ja som teraz prišla zo Slovenska a tam som zakysané listy dostala kupit v Bernolákove při Senci v kapustárni/ krouhané zelí/ a majú to krásně balené po 10 ks. :-$

  • Martina Jurošková | 25. 2. 2009 18:09

    Tak vidim, že muj obsahly komentar ke kysane hlavce stale neni prirazen,nevim proč , když jsem jej posilala zaroven s fotkou.Takže bych chtela poprosit znovu spravce aby tento komentar vložil !!!

  • Tereza J. | 16. 2. 2009 18:29

    Pani Hanka, kľudne sa dá použiť aj hlávka kapusty nekvasená. Inak, až teraz som si všimla, že v popise je napísané, že listy kyslej hlávky kapusty sparíme. Keď rozoberiem kyslú hlávku, listy netreba sparovať, oni sú už totiž mäkké, krásne sa dajú zbaliť :)))

  • Hana Š | 16. 2. 2009 15:50

    Tady se celá hlávka kysaného zelí dá sehnat opravdu hooodně těžko. Mně tohle zelí vozil kamarád z Chorvatska. Tak pokud máte známého Chorvata, který jezdí často domů, pak mu zkuste říct ;) Jinak já dělám holubce podle receptu tchyně ze Zakarpatské Ukrajiny z obyčejného zelí, které spařím, než listy rozeberu. Dobrou chuť ;)

  • Olga . | 10. 1. 2009 12:00

    jj " Holubce od rodilé Ukrajinky " :o)

  • Blanka Budinská | 10. 1. 2009 11:43

    Jinak se mi jeví recept velmi podobný a tak i když jsem nezkoušela , mohu jen doporučit, protože my toto jídlo milujeme teplé i studené..:-)

  • Blanka Budinská | 10. 1. 2009 11:42

    Moje babička toto jídlo vařila a říkali jsem tomu Holoubky...protože děda, který ji to naučil a pocháze z Ukrajiny....tomu říkal...pro změnu Golubce..Kyselé zelí tam nedávala , ale dusila listy ve vodě , do které přidala ocet a místo raj. protlaku podusila maso se slad. paprikou..Používala bůček.Pro vnoučata později vyměnila variantu za krkovici..libovější verze..

  • Tereza J. | 10. 1. 2009 09:53

    Petule, mrkni na Plněné zelí :))) Uvidíš postup a foto, nie vždy dávam pretla ako píše Olga. A podávať možno aj s knedlíkom :)))

  • Martina Jurošková | 9. 1. 2009 20:26

    Dobrý večer,tak to jsem teda netušila že bude někdo reagovat na tento recept.Já myslela,že spíše někdo jako já žije na balkánu a je mu trapně když každý týden nějaká známá nebo sousedka se chválí sarmou a já nic.Tady se opravdu koupí už kysaná celá hlava,v CZ jí fakt neseženete.Ale bud si jí naložíte tak jako kysané zelí a nebo doporučuji určitě jak již psala Olga dát pod ty závitky kysané zelí a na ně pak taky.Jen bych ale předtím naložila ty listy hlávkového zelí asi na celou noc do vody,aby změkly.Ty kysané jsou měkké. A ještě něco důležitého: i tady mnoho žen neseřezává ten stvol z listu,protože je to zdlouhavé,ale upozorňuji,že výsledek stojí za to!

  • Petule B. | 9. 1. 2009 18:51

    Tak teď už mi ta slina opravdu ukápla :o))) moc děkuju všem za rady!

  • Olga Zehnalová | 9. 1. 2009 18:14

    Petule, tak to robím aj ja ako píše p.Tereza. Mäso zabalím do listu sladkej hlávkovej kapusty, balíčky naukladám na vrstvu kyslej kapusty, vrch posypem ešte kyslou kapustou, zalejem paradajk.pretlakom rozriedeným vo vode a pečiem v pekáči, ktorý som trocha vymastila. Hotové asi za 1hod., podávam s varenými zemiakmi a ešte polejem smotanou.Je to výborné papaníčko, moji chlapi to milujú.

  • Petule B. | 9. 1. 2009 17:37

    Jejej, tak to se musím s vidinou kyselé hlávky rozloučit :o) no neva, z obyčejného zelí to taky bude určitě dobrota. A v tom kyselém to budu dusit! Tak, a mám to! :o))))

  • Tereza J. | 9. 1. 2009 16:41

    Presne tak robím, ako píše Mirka už roky. Nakladám kapustu, tak do nej vložím 4-5 menších hlávok kapusty, dohrabem sa ku hlávke - máme plnenú kapustu. U nás sa tomu nehovorí sarma, ale jednoducho po slovensky - plnená kapusta. Dusíme ale plnenú kapustu v kyslej kapuste, s ktorou sa podáva. Recept som tu vložila :))) Ak nemáte hlávku kyslej kapusty - pomoc jednoduchá : zoberiete obyčajnú hlávku, oddelíte z nej listy a sparíte vriacou vodou. Listy zmäknú a môžete krásne baliť :)))

  • Mirka P. | 9. 1. 2009 16:09

    Petule, kyselá hlávka existuje, dá se vyrobit tak, že se prostě do zeláku s nakrouhaným zelím vloží celá hlávka, která celá zkysne. Ale že by se dala koupit, to jsem tedy taky neslyšela.

  • Petule B. | 9. 1. 2009 15:16

    No jasně, to je klidně možné, já nepolemizuji, já toto jídlo nikdy nedělala, proto mě zaujal tento recept, ale ty balíčky se z něčeho musí udělat - a v tomto receptu stojí, že se balí do LISTU z HLÁVKY kyselého zelí. Takže můj dotaz zněl: kde se dá sehnat kyselá hlávka zelí, když ji autorka v receptu uvádí. Tudíž můj dotaz je mířen spíš na autorku receptu, nebo na někoho, kdo ví, kde se dá koupit hlávka kyselého zelí, pokud to vůbec existuje - já o ní totiž slyším poprvé. Toť vše. Jinak to holt udělám z hlávkového, no :o)))

  • Olga . | 9. 1. 2009 11:54

    Nevím. SARMA se připravuje i tak, že se balíčky vaří (dusí) na kysaném zelí resp. v kysaném zelí...

  • Petule B. | 9. 1. 2009 11:14

    No to právě nee :o( Martina píše, že rozebereme listy a do nich se pak balí náplň.... a že se používá kyselá hlávka zelí v sáčku - ale kde ji sehnat a nekrást??? :oD

  • Sylva Karešová | 9. 1. 2009 01:28

    Peťule, domnívám se, že půjde o KYSANÉ zelí :-)

  • Petule B. | 8. 1. 2009 21:54

    No to vypadá lákavě, to se musí vyzkoušet! Jenom mi prosím poraďte, kde se dá sehnat kyselá hlávka zelí - o té slyším vážně poprvé :o)

  • Martina Jurošková | 8. 1. 2009 16:51

    Zapoměla jsem napsat,že v hrnci před vařením pokryjeme závitky talířem naruby, tak aby byl vždy pod vodou.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Karbanátky
Maso Mleté Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ajvar Cibule Hlávkové zelí Máslo Masox Mleté maso Pepř mletý Rýže Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zelníky

Zelníky

Perník II.

Perník II.

Kávěnky

Kávěnky

Tuňáková pomazánka II.

Tuňáková pomazánka II.

Salát waldorf s kuřetem

Salát waldorf s kuřetem

Slané cukroví

Slané cukroví

Blesková česnečka s uzeným masem

Blesková česnečka s uzeným masem

Tříbarevná buchta z remosky (prošívaná deka)

Tříbarevná buchta z remosky …

Bramborové knedlíky sypané cibulovo-uzenou směsí

Bramborové knedlíky sypané cibulovo…

Doporučujeme

30 minut
Stroganoff

Stroganoff

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

99
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
65
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
56
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
52
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
51
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…

Zajímavé články

Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak začít nový den
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak…
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
AHA.cz Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Povislé paže: Co je způsobuje a jak s tím bojovat?

Blesk pro ženy Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Ženy.cz Káva jako rituál: Češi objevují kouzlo domácí přípravy

Káva jako rituál: Češi objevují kouzlo domácí přípravy

Blesk.cz Nikol Leitgeb (38): Z pařmenky vesnický balík!

Nikol Leitgeb (38): Z pařmenky vesnický balík!

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

Další doporučené recepty:

Sardinková pomazánka II.
Sardinková pomazánka II.
Sardinkové escabeche
Sardinkové escabeche
Sardinky v ostré rajčatové omáčce
Sardinky v ostré rajčatové omáčce
Saté
Saté
Saunový hermelín
Saunový hermelín
Scones
Scones
  • Recepty.cz
  • Sarma od Muki
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact