Očištěné kuře nebo slepici i s drůbky uvařte v osolené vodě doměkka. Kuře bude hotové asi za tři čtvrtě hodiny, slepici to potrvá déle, ale vývar i maso z ní mají mnohem více chuti. Ke konci varu přidejte očištěnou pokrájenou zeleninu. Sceďte, drůbky dejte stranou, maso oberte z kostí a část ho umelte. Zbylé pokrájejte na malé kousky stejně jako drůbky.
2
V hrnci rozehřejte 2 lžíce másla, osmažte na něm 2 lžíce hladké mouky, zalijte trochou vychladlého vývaru s mlékem, rozšlehejte, přidejte pomleté maso a zbylý vývar. Povařte alespoň půl hodiny i déle, polévka bude hedvábnější. Vložte pokrájené maso a drůbky, dochuťte, zjemněte smetanou a podávejte případně ještě se zvlášť uvařenými těstovinami. V teplých dnech vystačí tato sytá polévka jako oběd. V tom případě ji podávejte vlahou, doplňte ji čerstvým pečivem a salátem.