ks
červená řepa
malá, maximálně do velikosti tenisového míčku
brambory
olivový olej
sůl
pepř mletý
vinný ocet
petrželová nať
popřípadě
1
kelímek
zakysaná smetana
Postup přípravy receptu
1
Řepu (malou, maximálně do velikosti tenisového míčku - větší bývají dřevnatější) oloupeme, nakrájíme na kolečka (cca 1 cm široké) a uvaříme v osolené vodě (doporučuji v tlakovém hrnci, doba varu cca 25 minut) do měkka. Zvlášť uvaříme v osolené vodě oloupané brambory, které jsme také nakrájeli na kolečka. Řepu i brambory scedíme. Vsypeme je do mísy, kde je promícháme s olivovým olejem (nešetříme), dosolíme, opepříme, dokyselíme octem. Při podávání můžeme salát posypat jemně krájenou petrželovou natí, či ozdobit kopečkem kysané smetany.
2
Tento salát lze podávat teplý jako hlavní jídlo, popř. přílohu, výborný je i za studena jako salát. Dobrou chuť.
3
Originální název: //Salata od repe i krompira//
4
\\
5
Dle lokality a národnosti se můžou názvy pro řepu lišit - používa se i název šargarepa.
Bezva kombinace! Manžel je z něj nadšený, takže doporučuji! Myslím, že by se hodil i jako příloha k masu.
Kuchařka on-line
|15. 2. 2005 17:11
Tak jinak... originální název byl doplněn přímo do receptu.
Kuchařka on-line
|15. 2. 2005 17:02
Nevypadl. Celý název se tam nevejde, proto musel být zkrácen.
Pilence
|15. 2. 2005 16:58
Vypadl tam nazev v "originale" SALATA OD REPE I KROMPIRA - pro ty, co jezdi do zemi byvale Jugoslavie, at vedi co si pod tim skryva. P.S. dle lokality a narodnosti se muzou nazvy pro repu lisit - pouziva se i nazev šargarepa. Pile