Baklažány propícháme pořádně ze všech stran vidličkou a vložíme do ohnivzdorné (skleněné) nádoby. Vložíme do středně vyhřáté trouby a cca 1 hodinu pečeme. Slupka začne praskat a hnědnout. Po upečení vyjmeme z trouby, slupku sloupneme, necháme vychladnouta pak baklažány najemno nasekáme (kdo chce, může rozmixovat). Pak přidáme na jemno nasekanou cibulku, sůl, pepř a nasekanou zelenou petrželku. Po malých dávkách přiléváme olej (komu nedělá moc dobře, nebude ho tolik dávat) a citrónovou šťávu. Dobře rozmícháme.
2
Salát necháme vychladit a podáváme ozdobený černými olivami a na měsíčky nakrájenými rajčaty. Kdo to chce mít ještě lepší, může do toho rozmixovat upečenou a slupky zbavenou papriku.