Točený salám (vyberte, který Vám chutná) nebo špekáčky nakrájíme na kolečka o tloušťce cca 1 cm, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do hrnce (nejlépe teflonová mísa se skleněnou poklicí) a přidáme 5 lžic octa, 2 bobkové listy, 1 lžíci vegety (pokud není, tak pepř a sůl).
2
Vše dobře promícháme a zalijeme vodou (0,3 - 0,5 litru). Vody raději méně a později můžeme podlévat.
3
Přiklopíme pokličkou a dáme dusit na minimálně 30 minut (max. 60 minut dle objemu vody), dokud nebude z cibule rozbředlý sos. Neoloupaný salám se nám zkroutí do misek. Občas zamícháme.
4
Výsledek je delikátní. Podáváme teplé nebo studené dle potřeby, nejlépe s chlebem a pivem.