RADA: Jak skladovat vejce?
RADA: 5 vychytávek, které využijete nejen při pečení sladkého!
Ahoj Jani. Musím pochválit Váš recept. Dort pro veliký úspěch peču každou chvilku, vlastně i teď :-)
Podle tohoto receptu peču asi pátý dort a vždy byl výborný. Nikdy se doma dlouho neohřál :-)
Doufám že se vám povede,i gramatika. Jou jou se loučí,jou jou. :-P
ahoj fakt by jste mi ten dort doporučili moje kamaradka říkala že nenídobrý ale ja ho chci i přes to zkusit tak doufam že se my povede 8-) :-! O:-)
Dortík výborný , manžel který není na sladké :-) tak mu moc chutnalo a tchyne také chválila :D
Máslo i vejce(rozklepnuté) musí mít stejnou teplotu.Tedy máslo,aby bylo hezky změklé a vajíčka si též nechte delší dobu rozklepnuté třaba v hrnečku.
Sakra tak mě se to srazilo,máslo s cukrem jsem ušlehala,ale jak jsem tam rozklepla ty dvě vejce a šlehala dál,tak se mi to zdrclo co mám špatně prosím?Děkuji :-\
ahojte mě je 18 a mírovi je 16 :-( :-) :-) :-) :-* :-* :-* :-* <3 <3 <3 <3 <3
no moc receptu tam neni ale ten čokolodalovej je nam :-* :-* :-* :-* :-* a je mi 18 a mímu kamaradovi mírovi je 16. <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
Výborný, dělala jsem již několikrát, těsto vydrží krásně vláčné i několik dní.
tak jsem vyzkoušela a je vážně skvělý a jednoduchý, akorát polevu musím vylepšit :) přidám fotku
Snad se povede O:-)
Prave ho delame ale nevime jak to dopadne ;-) :-)
lidičky vy jste šikovný,že se do toho pustíte,všem dávám velký BOD. <3 <3 ;-) ;-)
Dnes jsem dělala příteli k valentýnu, nechám odležet a uvidíme jak bude chutnat :-) (můj je ten poslední obrázek) je to můj první dort v životě, jinak kromě bábovky ani nepeču tak jsem zvědavá :D
dnes jsem dělala synovi k narozeninám, je opravdu výborný, jemný, nadýchaný a celkem jednoduchý, díky za recept 8-)
stane se něco když sem zapoměla na to kakao? :D mě z toho picne hlavně že se na to tak soustředím :-!
Je prostě nejlepší. BOMBA, SUPER
Já po zkušenosti s vanilkovými rohlíčky používám vždycky do všeho máslo.
Skvělý recept. Použila jsem směs dvou čokolád Lindt a broskvovou domácí marmeládu. Všichni ho chválili, že prý chutná jako z cukrárny :-) Moc děkuju za recept
Co je lepší? Hera nebo máslo?
Hrozně dlouho jsem heldala nějakej recept na sachr, který by se mi zalíbil a padl mi do oka tenhle. Te´d se mi dortík peče v troubě a určitě bude vynikající, protože to už jsem poznala z ochutnávky těsta na korpus. Všem doporučuju a autorce děkuju! ;-) :-) <3
Zrovna jsem ho dopekla a vychladila. Posypala jsem ho nakonec drcenymi ořechy Je oravdu luxusní. Děkuji za tip :-)
:-P ;-) :-( :-) :'( :-X :-S :-S :-S :-S :-S :-S :-)) <3 <3kighgfuzfix <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <:-) <3 <3
Nikdy jsem dort nepekla, ale tento zvládla i taková knedla jako já :-). Je vynikající!!! Z jednoho těsta jsem udělala dva malé dortíky. Na dotazy komentujících předchůdkyň - těsto se mi při pečení zdvojnásobilo ;-). Díky moc za recept! :-*
chci se zeptat nikdy jsem ho nejedla ale dělala jsem ho kamarádce a nevím zda má naběhnout či ne... mohla bych info? zda se má zvednout a okolik či ne? Ať vím pro příště díky
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli nevíte co dělám špatně, protože můj dort není vůbec nadýchaný.. Děkuji Osoba ;-) P.S. Dort je jinak vynikající, i když ale není nadýchaný, moc dlouho nevydrží 8-)
Dort jsem dělala o víkendu, akorát jsem místo meruňkové marmelády použila třešňovou a bylo to vynikající, polevu jsem použila doporučenou od "hubky", opravdu vůbec nepraskala a chuťově byla taky super...jsem spokojená a tenhle recept rozhodně řadím mezi mé oblíbené :)
výborný, těsto bylo nadýchané, když budu dělat i čokoládový dort, tak použiju tento recept na těsto... <3 <3
Byla to pecka. Mám dobrý tip: džem před potřením ohřejte, má pak tekutější strukturu a krásně prosákne celým korpusem. Čokoládu pokud možná co nejkvalitnější a pokud se podaří, zkuste proříznout korpus dvakrát, nehrozí pak, že by byl suchý. Výborný recept! Martina
Jen se po něm zaprášilo, píšu si recept do oblíbených, díky!
Dortík je opravdu výborný. A jestli můžu doporučit, mám skvělý recept na čokoládu. Je vláčná a nepraská pri krájení, ikdyž se vyndá z lednice. 200g čokolády na vaření, 100g másla, 100g moučkového cukru, 100g bílého jogurtu (nebo tvarohu, zakysané smetany či něco podobného) čokoládu rozpustit, pak vmíchat úplně rozpuštěné máslo, pořádně smícháme. Přidáme cukr moučku a nakonec jogurt. A hned můžem polít tu dobrotu. Vyzkoušeno a hlavně NEPRASKÁ :-) ;-)
rychly a vynikajici 1 :-P
Můj 1. upečený dort a moc dobrý, přizdobila jsem ho lehce marcipánem a chuťově to nevadilo :-) ...Díky za recept
nam nam
Já to tak udělala a nabyl nerovnoměrně při pečení do tvaru polokoule.Asi to tak nemá být.A myslím že mohl mýt větší na výšku. :-\
Podľa toho, ako ho budete mať vysoký, ale podľa mňa stačí jeden krát. Môžem ho doporučiť.
Tak tedy nevím, jestli se na sarchův dort přidávají jahody :-\
Mám dotaz co je ta čokoládová poleva? obyčená rozpuštěná čokoláda na vaření? chystám se na to
Dneska budu péct dort pro kamarádku zítra k narozkám, protože vypadá fakt báječně <3 . Akorát teda místo meruňkový marmelády tam zkusim dát borůvkovou, protože jí má ráda. Tak jsem zvědavá jak to dopadne. Jenom se chci ještě zeptat, jestli se tou marmeládou potírá i po obvodu? Jinak mi držte palce, bude to můj první dort, jsem na to moc zvědavá jak to dopadne O:-) Jo a ještě prosím o radu, jestli někdo máte zkušenost s marcipánem, potřebuju z něj udělat postavičku nahoru na dort místo zdobení 8-)
Je opravdu výborný, mám téměř identický recept, mohu jen doporučit, já přidávám ještě pár lžic rumu :-) , foto přiloženo a dávám za 1.
Včera jsem udělala svůj úplně první dort v životě a to rovnou Sachr!! :-) Dort se néjen povedl, ale i výborně chutnal, jen se po něm zaprášilo :-)) Sice jsem ho v troubě nechala udávaných 40minut,ale dal se vyndat klidně už po 30ti minutách. Jinak dobrý recept, výborný dort, vřele ho doporučuji všem.
Dobrý den, tak včera jsem vyzkoušela tenhle recept a myslím, že se dort povedl. Jen, co se týče pečení, tak jsem korpus musela vytáhnout z trouby už po cca 30 minutách. Místo meruňkového džemu jsem použila višňový, tak snad bude dort chutnat. Teď ho nechávám uležet než přijede návštěva, tedy pokud ho nenačneme s přítelem..vypadá totiž vábně :-) Děkuju za fajn recept, zvládla jsem to, i když nemám mhoho zkušeností.Dávám velkou 1 :-) PS: Jako čokoládu na vaření doporučuji tu, co prodává L...Obsahuje 55% kakaa a je výborná.
No musím se hned ke všem příznivcům přidat!Dort byl opravdu mňamózní!!!Vláčný, poctivý a strašlivě dobrý. Všichni moc chválili. Chystám se zopáknout na mámčiny narozeniny.Hodnotím za 1!
Peču tento dort už po několikáté a je můj nejoblíbenější. Buď ho dělám klasický - marmeláda + poleva, nebo ho plním různými krémy a ovocem. Ještě nikdy nezklamal.
Výborný recept na dort. Doporučuji dělat ze dvou dávek do větší formy. Po rozkrojení jsem spodní půlku ještě prokapala pomerančovým juice, namazala meruňkovou marmeládou, horní vrstvu pak také prokapala juice. Celý dort namazala marmeládou polila čokoládou a jako krém jsem použila lanýžový:V teflonové pánvi na mírném plameni rozpustit 350g čoko na vaření, 3dcl smetany na šlehání, 90g másla. Míchat dokud netvoří hladkou, lesklou směs. odstavit a vmíchat 2 pol. lžíce koňaku nebo pom. likéru. Nechat víc jak 2,5 hod chladnout a občas promíchat. Pak jen jednoduše naplnit do sáčku a zdobit.Výborný pro mě za recept na korpus velká 1.
Pajo, pokud nemáte mřížku, na které se moučníky polévají čokoládou, je dobré korpus podložit alespoň papírem na pečení. Po zatuhnutí čokolády se papír lehce odloupne a nic se nepřilepí ;-)
Cast coko zustala tuha na dne misy a blbe se odstranovala:-(
Tak, Táňo, udělala jsem ten výborný krém podle Vás. Dort jsem dělala z celé dávky, prokrojila - jen jednou, příště musím dvakrát a krém z dvojité dávky - pokapala rumem, potřela tím výborným krémem, který krásně ztuhnul, pokladla kolečkami banánu a půlkami jahod. Druhou půlku dortu jsem ještě potřela meruňkovým džemem, pokapala rumem, zakryla první půlku. Nechala chvilku ztuhnout a celé hojně potřela čokoládovou polevou, kterou dělám z čokolády na vaření a sádla. Výborně ztuhne, leskne se a vůbec se neláme při krájení. Dort v ledničce ztuhnul, druhý den jsem jej zabalila do alobalu a krásně dovezla až do Pardubic. Chutná výborně !! Stačí kousek, protože je to fakt BOMBA!!! Díky za radu.
No, Peťo, moc díky za uznání. Jsem ráda, že Vám moje recepty přišly vhod a chutnají :).....
Dobrý den, dnes jsem pekla Sachrův dort a jako vše co jsem zatím dělala z receptů Jany z VM je naprosto výborný. Doporučuji všem a hodnotím za 1.
Není zač, Jani. Jen dodám, že hustotu krému můžete ovlivnit množstvím rozpuštěné čokolády, čím více čokolády, tím bude krém tužší a hutnější, ale vůbec nevadí, pokud bude při roztírání trochu tekutý, protože v dortu pak sám hezky zatuhne. Tak doufám, že se povede.:-)
Díky moc, už si to tisknu, abych to nezapomněla a určitě vyzkouším - příležitost brzy bude,mladší syn bude mít v červnu 25, tak to prubnu:))
Jani, ráda napovím.:-) Krém jsem udělala z tabulky čokolády a půl kelímku smetany ke šlehání. Čokoládu nechám rozehřát ve smetaně a nechám vychladlé uležet v lednici cca 1 hodinu, během níž to pěkně zhoustne. Dort jsem pekla z polovičního množství těsta (viz můj předchozí komentář) v malé dortové formě (průměr 18 cm), prokrojila jsem ho nadvakrát, vnitřek korpusu jsem bohatě pokropila rumem, potřela krémem a pokladla kolečky banánu, na vršek korpusu jsem pak nanesla vrstvu bílé šlehačky a dozdobila pařížskou šlehačkou z půlky kelímku smetany a ledových kaštanů. Sice na to padlo dost čokolády, ale občas to určitě nevadí a po uležení je to velká bašta.:-)
Velice zajímavá obměna, Táňo. Můžete napovědět, jaký že jste to ten smetanovočokoládový krém dělala a jak jste všechny ty "dobroty" vrstvila ??
Toto těsto jsem použila v polovičním množství na malý domácí dort prokládaný banány, smetanovočokoládovým krémem a pařížskou a bílou šlehačkou. Těsto se skvěle osvědčilo, upečený korpus byl výborný, kyprý a šel velmi dobře prokrojit. Dort byl nesmírně lahodný a také se velmi rychle snědl.:-) Recept jistojistě zopakuji a dávám 1.
díky za kompliment, ale možná že je to jak v tom přísloví o bramborách a hloupém sedlákovi, já sice hodně a rád vařím, ale peču jenom zcela vyjímečně, v tom je moje žena daleko přede mnou
to jste teda, Jaroslave, machr! Na to jsme nikdo, kdo tento dort zkoušel, nepřišel. No, určitě byl výbornej a díky za tip !!! Určitě vyzkouším, protože jsem zvědavá....:))
Ale ano, z tohoto těsta do klasické 2-dílné hliněné formy na beránka. Pekl v horkovzdušné troubě na 180, ale na na rozdíl od klasického dortu asi 1 hod.
Jaroslave, a to jste toho beránka dělal taky z tohoto těsta? Ale asi ne, pekl by se asi dost těžko. Nebo jak to je?
zdravím, přihlásil jsem se jenom kvůli tomuhle receptu, který je naprosto skvělý. Vyzkoušel jsem ho téměř na celém příbuzenstvu a vždycky s velkými ovacemi. Největší úspěch jsem sklidil za velikonočního beránka.
Máš pravdu, Františko, mě to netrápí, ale jen se člověk diví..... ale už to dávno neřeším, není to poprvé a nejsem v tom vůbec sama :)
Jani, se tim netrap :) ja co jsem se podivala, jake recepty jsou v top10 ... tak na hodnoceni nedam
Zase si někdo "hrál" s hodnocením?? Myslím, že když byl dort v nejlepších deseti, určitě si nezaslouží to, aby se úplně vypařil.....Jo, jo, to máme "znalce"----
no, aby to bylo fér, někdo třeba vážně na pečení moc talentu nemá, ale myslim že s trochou trénování se to určitě dá překonat,přecijenom na konci většinou čeká sladká odměna =) jinak pro úspěch jsem dnes pekla zase takže všichni:do toho!
No, Aničko, a to některý zkušený kuchařky naříkají, že to "neumí".... to je jen lenost, viď?
Tak po dlouhé době jsem se zase pustila do pečení. Tento recept je jednoduchý a výborný. Dokonce i přes nedostalek hladké mouky, místo které jsem použila polohrubou, dopadl dort nádherně a druhý den už po něm nic nezbylo. Důkaz že i 15-ti letí tohle zvládnou =)
Tak to jste mě, Jano, moc potěšila! Jsem ráda, že se Vám tak povedl a chutnal! Je opravdu vláčný a s meruňkovým džemem vynikající. A ta čokoládová poleva nahoře.... prostě pochoutka.
Jano z VM, i já musím zapět ódy na váš dort, ikdyž, jak píšete, ho za svůj nepovažujete. Přesto jsem ráda, že jste sem tento recept dala. Přiznám se, že sachrův dort jsem měla mezi svými spíše méně oblíbenými dorty (mám ho zafixovaný jako suchý dort), od včerejška ho budu řadit do top ten mých nejoblíbenějších. Dort je výborný a vláčný a s meruňkovou marmeládou pikantní. Všem doporučuji a kdo se teprve rozhoduje, jestli ho upéct, tak neváhejte a hurá do něj - pochvala zaručena;-)
před chvílí jsem ho dopekla, na vrchu se oběvily pouze malinké prasklinky a pekla jsem na 160v horkovzdušné troubě-20minut mírně pootevřené. A vršek jsem ještě posipala cokoládovým zdobením a domácí mer. marmeládu ohřála a rozmixovala. tak doufám že bude chutnat, plánuji ho odležet alespoň 2dny
Preji hezky den..tak jsem tento dort zkusila upect manzelovi k narozeninam a mel uspech...davam za jedna....polevu jsem udelala z cokolady na vareni a aby se lepe krajela a byla mekci,tak jsem do polevy pridala trosku vody svarene s glukopurem a merunk.marmeladu jsem smichala s pomeranc.dzemem....Diky za skvely recept....
upekla jsem ze zvědavosti pro manžela,celkem dobrý, více mi chutnal až po několika dnech uležení,není to úplně náš šálek čaje,ale pro ty co jim chutná tento styl musí být vynikající,těsto krásně vláčně, suchý není a stačí ho kousek....dávám za 1,Babičová
For Marsí; jmenuji se OLdřich GArgulák :-()
Promiňte, ale budu momentálně dost tzv. "mimo mísu".... je to záměr, že "Olga" formuluje komentáře v mužském rodě?..Nebo žije v zahraničí a neřeší mužský a ženský rod...:-))) omlouvám se všem zúčastněným, ale jsem baba zvídavá, skoro zvědavá řekla bych a zajímá mně to....:-))))
Právě jsem narazil na zajímavé stránky, pokud někdo před vánoci neví co s časem, tak tady máte další original recepturu: >>> http://fred.zimmer.name/vap/4/Db/p34/i694/s11/sachertorte_-_original-rezept_ <<< a video: >>> http://www.spiegel.de/video/video-25316.html <<< Lépe vidět, než 100x slyšet-tady lze odpozorovat mnohé grify (platné nejen pro Sacher) o kterých můžeme klábosit na DISKUZÍCH :-())
Líbí se mi poslední Janina glosa :-) Před časem jsem se profesně (profesionálně ?-) věnoval SACHEROVI; měl jsem možnost vidět výrobu dortů v Simmeringu-pár detailů: k pečení nepoužívají obvyklé "ráfky", ale formy se zaoblenou hranou (toto se pozitivně projeví při potahování). Těsto ve formě po obvodu "vytahují"-korpus je po upečení rovný. Pro lepší manipulaci kladou korpusy na papundeklové terče. Vřelý marmeládový rozvar, odhaduji 400g na dort pr.22cm, po zavadnutí potahují vlažnou (tedy hustou) polevou v množství min.300g-na ploše vrstva asi 5mm. ... Kdesi se nějaký šéf chlubil že zpracují tuny prvotřídního kakaa (v rozporu s recepturami, kde je zmiňována pouze čokoláda-samozřejmě pouze prvotřídní) Osobně používám na těsto i polevu pouze kakao :-o)
Opravdu výborný ,dávám 1*
Včera jsem dělala tento dort jako můj úplně první dort a až na trošku zmastěné zdobení dopadl výtečně, těsto bylo naprosto exkluzivní a chutnal převelice, takže tímto za recept moc a moc děkuji :))
Dnes jsem ho upekla synkovi k narozeninám,ale s pařížským krémem...vypadá to na velikou mňamku...Díky za prima recept!:-)
Děkuji za pochvalu, která mi tak moc nepřísluší, ale moc mě těší, že chutná i dalším, kteří jej vyzkoušeli. Fakt je výborný a velice jedlý !!!
Paní Jano, moc děkuji za recept, dort jsem dělala na zkoušku, co kdyby se mi nepovedl. Nejsem moc zručná cukrářka, spíš pekařka. Ale povedl se hned, všichni se moc oblizovali. Určitě ho brzy zase udělám. Díky :-)))
ahoj, včera jsem upekla drahému k narozeninám, zatím jsem ho nechutnala, ale vypadá i voní báječně. taky mi nahoře praskl, ale marmeládou a polevou jsem to zamaskovala:-) Každopádně název bych neřešila, vždyť je to fuk. Vsadím se, že všichni ti prudiči si objednávají "turka" a ten taky s tureckou kávou nemá nic společnýho :-)
Tento Sachr je opravdu vyborny! Je dokonce chutove lepsi nez u nas v cukrarne.:-D
Je opravdu vynikající a hlavně jednoduchý na přípravu.
Lenko, omlouvám se, že teprve nyní odpovídám, asi už jste ji sama dělala, že? Já dělám čokoládovou polevu tak, že ve vodní lázni rozpouštím čokoládu na vaření a dávám do ní velkou lžíci sádla, podle pořeby a množství čokolády přidávám sádlo. Poleva je krásně lesklá a dobře se krájí, neláme se !Josefe, jestli se nedává prášek do pečiva, nevím. Já jsem našla tento recept, kde prášek je a dort je bezvadnej. Opět jsem jej dělala a tentorkát s jahodovou marmeládou, čokoládovým krémem, jahodama a želé nahoře. Byl vynikající !! Nikomu nevadilo, že je tam "barbarský" prášek do pečiva. Chachá !!
Do praveho Sacherova dortu se prasek do peciva nedava. Informace o tom podava "Das grosse Sacher-Kochbuch". Pouziti prasku do peciva dotycna kucharka oznacuje jako barbarstvi. Nadychanosti dortu se dosahne naslehanim extremne tuheho snehu (s krupicovym cukrem!), dale je treba nechat troubu prvni ctvrthodinu peceni na prst pootevrenou, aby masa nabyla a presto nevytvorila krustu. Hodne stesti!
Dobrý den, paní Jano, ráda bych se zeptala na tu čokoládovou polevu,jak ji děláte?Děkuji
Zdravím, i já jsem zkusila tento recpt a těsto bylo výborné (nezkoušel někdo to zjednodušit tím, že vše smíchal najednou - bez posutpného přidávání ingrediencí a sněhu? pokud ano zajímal by mě výsledek). Po rozkrojení vypadal piškot tmavě jako kdyby byl sražený ale nebylo a dort byl výborný. Má s tím někdo zkušenosti, že po rozkrojení je tak tmavý jako sražený?
Dort byl výborný, už těsto vypadalo krásně a bez problémů se upekl. Dávám 1 s hvězdičkou!
Tak je to fajn, že se zdařilo a určitě příště i s hladkou moukou. Já jej taky budu brzo dělat, je to velice vděčná pochoutka. Zdravím !!
Jani,tak jsem ho pekla,ale pouzila jsem hrubou mouku,dle jineho,ale jinak temer stejneho receptu a povedl se!Vsem moooc chutnal,tak priste zkusim hladkou mouku:-)
Ido, tento dort mám vyzkoušený mnohokrát a když nejste začátečnice, nemáte se čeho bát.
Chystam se tento dort pect,ale jsem trosku v rozpacich.Mrkla jsem se na internetu po tomto receptu a u vetsiny pisou na toto mnozstvi mouky a cukru 8 nebo 10 vajec.Anebo davaji i vice cukru,mouky a masla.Take postup se tam trochu lisi-napr.do rozpustene cokolady zamichat zloutky.Ne ze bych tomuto receptu neverila,jen se bojim,abych to nezpackala.Nejsem sice zacatecnik,ale jistota je jistota:-)
Upekla jsem ho v dortové formě, rozkrojila 3x/šlo to protože je takový hutný/ a dala angreštovomeruňkovou marmeládu.Rodina se mohla utlouct.Jen cukru jsem dala 130g a úplně to stačilo.
Dort peču ve formě asi 26 cm v průměru a je vysoký asi 6 - 7 cm. Když ho budete péct ve větší formě, bude nižší, ale to by snad nevadilo, však se jenom jednou rozřízne a kdyby byl moc nízký, tak jej nechte tak a potřete jej džemem nahoře. Bude i tak moc dobrý, protože krásně voní čokoládou a je vláčný !!
Nevíte někdo jak je tento dort vysoký, když se upeče ve velké dortové formě? Chtěla bych ho zkusit, ale mám strach, že bude hodně nízký.
Petře, myslím, že nemusíte mít žádné další fígle, stačí dodržet postup. Tento dort je fakt výborný, úplně stačí potřít jej meruňkovým džemem, nahoře taky a dobrou čokoládovou polevu na to a je hotovo ! U nás vždycky zmizí hned, jak poleva ztuhne .:o)) A vyzkoušejte udělat polevu z čokolády na vaření a sádla ! Perfektně se leskne a krásně se krájí, vůbec se neláme.
Díky za recepty, konečně jsem našel sacher dort, budu ho péct kamarádce k narozeninám v pátek, tak doufám, že se vyvede, kdyby jste někdo ještě měli nějaké připomínky nebo fígly, jak na to, tak to sem umístěte. Dort budu péct až ve čtvrtek
Já jsem jej dělala již mnohokrát a je vynikající, dost vláčný.
Mám vyzkoušené pouze bez kakaa, na špičku nože prášek do pečiva. Ostatní poměr můstává, mouka napůl hladká s polohrubou. Půl hodiny šlehám rozpuštěnou vychladlou čokoládu se změklým máslem,pak postupně přidám žloutky s cukrem a nakoen sníh s moukou. Myslím, že ten recept je takový mokřejší a lepší.
Ta poleva je opravdu mimnořádná již na pohled.
Ja jsem zase slysela,ze to tajemstvi Sachrova dortu je jenom v poleve.V pekarne hotelu Sacher pecou doty ruzni zamestnanci a receptura neni tajna,Je ale jeden clovek,ktery opatruje vsechny korpusy polevou a nikdo jiny ho nemuze nahradit.?.Do cokolady se dava tekuta glukosa(ne sacharosa z cukru).Co je ale tim tajemstvim,pry nikdo nevi.Nosi si neco sebou,nebo zna technolgii?
Dnes jsem pekla sachr podle tohoto receptu. Nejdříve jsem si přečetla vaše poznámky a dost jsem se toho bála. Musím přiznat, že postup byl pro mne dost náročný, ale výsledek stál za to. I když čokoládové moučníky nemusím, moc mi chutnal a i přítel, který jen tak něco neocení, řekl, že je výbornej. Díky
On i ten pravý Sachr je, Soňo, trochu suchý. Ochutnala jsem ho a už více nemusím, ale jak píše paní Jarmila, dušička má pokoj .......
Vyskusala som tento recept, ale musim povedat, ze som bola troska sklamana, ocakavala som od neho viac. Dort nebol zly, ale bol dost obycajny, trocha suchy. Asi som mala privelke ocakavania... Ale urcite to nebolo to najhorsie, co som kedy jedla.
Ahoj kuchtičky - včera jsem byla ve Vídni a ten Sachr jsem konečně u Sachrů ochutnala.Tak drahý kousek dortu jsem ještě nejedla a asi ani jíst nebudu (4.50 eu).Ale celý rok jsem se na to těšila, tak jsem šla do toho.A chuť? Moc dobrý - v půlce přeřízlý a potřený meruňkovou zavařeninou a pak celý ještě potřený tou zavařeninou a samozřejmě politý hořkou čokoládou .Na každém kousku je čokoládová pečeť Hotelu Sachr.Šlehačka vedle dortu na talířku.Nepoznala jsem, jestli je v něm kypřící prášek, nebo ne.Když říkám, že byl moc dobrý, tak tím chci také řící, že zase nebyl nijak vyjímečný.Myslím,že jsem jedla i lepší čokoládové dorty a zákusky.Ale dušička má klid.
Upekla jsem tento dort mé babičce k narozeninám ai když se mi srazil (asi jsem udelala moc dlouhy interval mezi pridáním kypřícího prášku a vložením do trouby) byl opravdu výborný. Všem moc chutnal, dokonce i mému tátovi,který sladké nijak nemusí. Takze moc dík za tento recept
Receptů na Sacher mám hned několik, ale je to pro mě pouhá teorie - nikdy jsem dort nezkoušela upéci. Recepty jsou si hodně podobné - všechny obsahují dost vajec a stejné množství ostatních surovin včetně hořké čokolády na vaření místo kakaa. Není tam prášek do pečiva, někde se uvádí špetka soli. Poleva se ve všech připravuje z cukru svařeného s vodou, do něhož se přidá čokoláda - pak se dlouho vaří, až je poleva hustá a hladká. Do Vídně jedu pozítří, sice jen na dva dny a pracovně, ale uvidíme ....
Ve Vídni jsem byla loni prvně a samozřejmě, že jsem procházela i cukrárny a okukovala Sachr dorty.Viděla jsem i ty krásně zabalené v dřevěných krabicích , v různých velikostech - které byly vystaveny ve vývěsném okýnku u Sachrů.Jenom pro zajímavost - k pravému Sachr dortu sa dává šlehačka vedle zákusku na talířek a ne přímo na něj.Na to nás upozornil průvodce a opravdu to tak u Sachrů i bylo.Jen mi je teď líto, že jsem žádný v té Vídni neochutnala, ale letos se chystám opět a určitě to napravím.Jinak - pekla jsem ho také, mám malinko jiný recept - (dávám všeho 160 g ) a byl vynikající.Nebyl sice ani zdaleka tak krásný jako v té výloze (hlavně pořád nevím, jak to dělají, že ty dorty měli polité čokoládou úplně krásně do hladka), ale pochutnali jsme si náramně.
První Sachertorte upekl dvorní cukrář Habsburků v roce 1815 u příležitosti Vídeňského kongresu (takže v první polovině století). Sachrové od něj zřejmě později recept koupili.Co je v něm, přesně samozřejmě nevíme. Nevědí to ani jiné vídeňské cukrárny, a protože o pravou Sachertorte proběhl soud, nazývají své výtvory dnes jinak, například vídeňský dort. Co by ale mohlo být v receptu jinak? Možná něčeho trochu víc, něčeho míň. Možná chybí prášek do pečiva a polevu dělají jiným způsobem než my - jinak by se roztékala. Přitom dorty posílají v dřevěných krabicích s dřevitou vlnou až do Afriky. Zkrátka to chce stavit se jednou u Sachrů ve Vídni a ochutnat - a porovnat výslednou chuť. Třeba si řekneme, že ten náš nepravý "sachr" je stejně dobrý jako ten vídeňský, nebo možná lepší.
TAk jen pro zajímavost: nedavno jsem objevila recept s názvem Sachrův dort v originálních novinách z r. 1928 a pochybuju, že to byl onen původní recept hotelu Sacher, :-)))
Je vynikající a název bych neřešila, kdyby byl pojmenovaný jinak, tak bych tenhle recept a dokonce ani web neobjevila. Oboje je bezvadné. Díky.
Dášo, mluvíte mi z duše! Krátce, jasně! Plně s Vámi souhlasím. Jste můj člověk :-))
Martino Hladká:,,NEŘEŠTE TO" žasnu nad některými komentáři, proč pořád řešíte název, je to tak důležité, na tyto stránky chodím, abych nabrala inspiraci, abych doma zase nějakým novým receptem překvapila a ne abych se tu hádala o názvech. Je pěkné že jste si přečetla nějaký článek o tomto dortu a teď nám ukazujete jak jste chytrá, ale pro mě za mě ať se ten název klidně jmenuje Píp ( nebudu vulgární ), jen když bude dobrý. A o to tady snad běží ne?
Martino, jestli Vám záleží na názvu víc nežli na výsledku, pak tedy .....A z jaké poloviny? Z I. nebo II.? Jana H.
Ako môžete túto napodobeninu volat Sacher .Sacherova torta sa vyraba len v hoteli Sacher kde ako jediný majú pôvodný recept, ktorý pochádza z polovice 19. storočia!!!A stopercentne tam nejde prášok do pečiva!!!Nenapísala by som nič ak by sa tá torta volala čokoládová torta na Sacherov spôsob ale nie Sachrův dort
Jani, opravdu moc a moc děkuji za vysvětlení. Říkala jsem si, že v tom nějaký trik musí být - a jak vidím, je to tak - budu tedy piškotový dort péci pomalu - moc děkuji a samozřejmě dám vědět, jak jsem dopadla! Mnohé díky a budu se těšit na další recepty s Vaším jménem! :)
Míšo, já do piškotového těsta prášek nedávám. Opravdu se toho nebojte a zkuste to. Překvapí Vás, jak je vláčný a dobrý. Musí se ovšem péct pomalu- tak na 160 st. a zkoušet špejlí. Zkuste to, opravdu se Vám podaří !! Do rolád a řezů taky prášek nedávám a povedou se vždycky.
Jani, ještě jednou velice děkuji - piškotový dort bych také ráda zkusila - jen se chci zeptat - v tom receptu není jmenován kypřící prášek, což mne trochu mate - mohu se tedy zeptat, stane se něco, když tam ten prášek dám? Mám totiž strašně špatnou zkušenost, protože právě v mnoha receptech na Sachr není prášek uveden, a můj první pokus bohužel díky prášku neuspěl - díky Vám jsem však nakonec dort upekla na jedničku, právě kvůli receptu s práškem!Moc děkuji a těším se na odpověď!
Míšo, mně taky dort na povrchu trochu popraskal, ale myslím, že to vůbec není na závadu. Myslím, že je to tím trochu "těžším" těstem, protože lehké piškotové nepopraská. Až budete mít náladu, vyzkoušejte můj piškotový jednoduchý dort - teď nevím název, ale nedávno jsem jej taky uveřejnila. Ale to asi znáte, je to úplně jednoduché piškotové těsto, ale moc, moc dobré.
Ještě jednou moc děkuji, Jani - ještě jedna poslední otázka pro profesionálku - když jsem pekla dort znovu, na povrchu trochu popraskal. Vím, že se trouba má nechat mírně pootevřená, na prvý pokus byl korpus bez jediné prasklinky, ale tentokrát to nevyšlo. Samozřejmě s polevou a džemem uvnitř pukliny nic bylo znát, ale i tak bych chtěla vědět, zda existuje nějaký jiný tip, prosím? Předem moc děkuji a budu se těšit na další výborné recepty a typy pod Vaším jménem! :)
Jsem ráda, Míšo, že dort chutnal, je opravdu dobrý. Zkoušela jsem ho udělat na plech, nahoru pařížskou šlehačku a polevu, ale... S tím meruňkovým džemem a čokol. polevou jako dort je přece jenom o mnoho lepší. Takže, jinak to nezkoušejte, jako dort a tak, jak je popsáno v receptu je nejlepší !! :))
Takze pisi, abych Vam, pani nebo slecno, Jano podekovala za vyborny recept. Vse se povedlo - dort krasne vyskocil a vsem moc chutna! :)
Já také moc děkuji - jste první, kdo v receptu zmínil prášek do pečiva, takže ho zkusím dnes. Včera jsem dort pekla bez prášku, a i když krásně voní, bohužel se uprostřed srazil - dal by mi, prosím, někdo vědět, jestli je to třeba vinou něčeho jiného? Troubu jsem neotvírala, ani jsem dort rychle nevyndala. Díky moc a dám vědět, jak jsem pochodila!
jen jsem si ho přečetla a už mám pocit, že jsem přibrala.... Ale kdybych ho měla v dosahu to by byl rachot jak by rychle zmizel..... ve mě. Též vyzkouším dík
Mamča ho miluje a zítra má narozky tak o zkusím a ozvu se díky
Sachr dort miluju, zkusím tento recept a pak dám vědět:)).