Podávat ho můžete jako hlavní sladké jídlo,ale také jako moučník. Chutý je teplý i vychlazený. Tenhle rýžový nákyp s meruňkovým kompotem, jehož povrch zdobí čepice ze zapečeného bílkového sněhu, je nádherně navíc díky sněhu uvnitř i nádherně lehký a nadýchaný.
Do kastrolu nalijte asi 3 mléka, vsypte rýži a přiveďte k varu. Na mírném plameni a za průběžného míchání uvařte rýži, pokud je třeba, přilévejte zbylé mléko. Hotová rýže by měla být mazlavá. Nechte ji trochu vychladnout.
2
Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky ušlehejte s cukrem a se změklým máslem do pěny a vmíchejte do zchladlé rýže. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, asi polovinu sněhu zlehka zapracujte do rýže.
Zapékací misky vymažte máslem a rozdělte do nich polovinu rýžové směsi. Na rýži naskládejte meruňky, přidejte další vrstvu rýže a na ni zbytek sněhu. Misky dejte na plech a pak do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 10 minut.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)