Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do studené vody. Pouze slijeme vodu přes sítko. Vaříme ze studené vody 850 ml v hrnci se silnějším dnem. Před začátkem varu ztlumíme ohřev, osolíme. Vaříme na mírném ohni 20 minut.
Do 10 minut varu lze protřásat hrnec. Poté je možné kaši občas zamíchat. Po uvaření přidáme máslo, případně naředíme, promícháme. Uvedené množství lze nalít na hluboký talíř, kaše drží pohromadě, tvoří kopeček. Zakrýt proti osychání, nechat chladnout 12 - 15 minut.
3
Poznámka autora receptu: Názvy rýžová kaše, rýžový pudink, vodová rýže, arroz doce. Výhodou je dostatečné množství vody, prach po loupání zrn rýže zahustí zrna a zasytí. Po vyprání rýže by byla vodová chuť. Recept je z Řecka jako rizogalo. Podává se nasladko, rozdělené na 4 díly, vychlazené z ledničky jako dezert (horko v létě, podobně flammeri v Itálii, gazpacho ve Španělsku). Volitelně podle chuti: 3/4 lžičky cukru, 1/8 lžičky mleté skořice.