hrst
sýr
dle chuti: uzený, Čedar, Niva, Hermelín... cca
bylinky
dle chuti: tymián, majoránka...
koření
dle chuti: pepř, drcený kmín, paprika...
vařená rýže
- jedna porce
Postup přípravy receptu
1
Na másle necháme zesklovatět jemně pokrájenou cibuli, pak přidáme krátce osmažit i jemně nasekaný česnek. Pokud jsme se rozhodli použít uzeninu, přidáme jí osmažit zároveň s česnekem. Přisypeme rýži (například zbylou od oběda), kterou za občasného promíchání necháme řádně prohřát s kořením či bylinkami. Když je rýže horká, přisypeme nastrouhaný nebo pokrájený sýr, který za stálého míchání necháme rozpustit. Nakonec na rýži vyklepneme dvě vejce, která osolíme (okořeníme) a buď je necháme pod poklicí srazit úplně, nebo jen bílek a žloutek necháme částečně tekutý či vejce do rýze vmícháme.
2
Podáváme s okurkovým salátem, čerstvou zeleninou nebo kompotem. Pokud vynecháme uzeninu, podávat můžeme jako pokrm bezmasý.