Nejdříve si uvaříme kaši z polenty. Vždy na 1 díl polenty připadnou 4 díly tekutiny - v tomto případě dávám 2 díly vody a 2 díly mléka (ale lze uvařit pouze z vody). Do (nejlépe teflonového) hrnce dáme vařit mléko s vodou, špetkou soli, přisladíme cukrem, můžeme vhodit hrst rozinek. Až začne tekutina vřít, pomalu za stálého míchání vsypáváme odměřený díl polenty a metličkou míchame až do zhoustnutí kaše (cca 3 minuty).
2
Je na každém, jakým způsobem si kaši dochutí, důležité je zachovat poměr tekutin k polentě. Takže místo cukru a rozinek můžete přidat např. med, strouhaný kokos, vanilkový cukr, skořici, atp. Je možné též část vody/mléka nahradit šťávou z kompotu. Všechny tyto ingredience přidáváme ještě před vmíchaním polenty.
3
Připravenou kaši rovnoměrně rozprostřeme do nádoby vyložené pečícím papírem a povrch uhladíme mokrou stěrkou (kaše lepí). Výška vrstvy by měla být 1,5 - 2 cm. Nahoru potom naklademe ovoce, oříšky, čokoládu atp. - podle chuti. Necháme zchladnout a když polenta ztuhne, můžeme podávat.
4
**Tipy:**
5
\\
6
//Banánovo-čokoládová polenta// - na polentu poklademe plátky banánu a posypeme strouhanou vysokoprocentí čokoládou.
7
//Oříšková polenta// - na pánvi opražíme směs oříšků s ovesnými vločkami a touto směsí potom posypeme polentu.
8
//Polenta s ovocným želé// - polentu poklademe kousky ovoce a přelijeme dortovým želé.