Jednoduše dokonalá chuť ! Zbožňuji spojení skořice a jablek... <3
Verča
|21. 11. 2015 13:56
Babička svařila jablka se švestkami, s kořením jak je uvedeno v receptu. Jako děti jsme to milovaly.Určitě to vyzkoušejte ;-)
Lee
|24. 10. 2015 18:59
u nás se tenhle recept v rodině předává už léta, říkáme mu "čušpajz" ) je to asi jediná věc, kterou táta rád "vaří"
Šárka
|21. 7. 2015 00:23
Taky jsem neodolala a uvařila jsem ho. Akorát jsem měla asi kyselejší jablka,tak jsme si to ještě dosladili cukřenkou. Táta tuhle dobrotu dělává odjakživa. ;-)
Dominika
|14. 1. 2013 22:39
Já osobně dělám jablkový kompot s hřebíčkem,škořicí,citronem a přidávám tam i pomeranč!Chuť je pak výraznější a kdo má rád,může si tam dát i rozinky Nejlepší je ještě teplý na ovesnou kaši nebo jen tak s piškoty pro děti :-)
Tak já se konečně dostala ke koupi toho badyánu :-) Právě doma zápolíme s nějakou střevní chřipkou :-(( a máme dost jablíček , tak jsem uvařila plný hrnec :-) Badyán mi svou vůní připomíná lékořici , je to moc dobré , děkuji za tip :-))
Olga
|5. 11. 2007 20:43
Musím skusiť aj s tým badyánom, ešte som to neskúšala.
Martina Marťásek
|5. 11. 2007 15:16
Holt , bylo hnusně , do města se nechtělo , tak já jdu dětem a i sobě uklohnit kompůtek bez badyánu . Ale příště . . . Jinak mám recept na výborný koláč s jablky , ale tam se zase přidává zázvor . Co nejdřív ho udělám a pošlu i s fotkou :-) Děkuji za pochvalu a měj se hezky , Ivi :-) M*
Ivana Samcová
|4. 11. 2007 11:41
Kompot je uvařený a moc dobrý, chválíme obě dvě. Takhle ho určitě budu dělat. Marti, vřelý dík za radu /a Olze za připomenutí/. Ještě k tomu badyánu, zvykla jsem si kupovat jen mletý, používám ho jen špetku /aby to pěkně ovonělo/. Někdy ho dávám i do buchet s jablkama, ale chce to vyzkoušet, každému taky nechutná. Měj se hezky. Zdravím, Ivana
Martina Marťásek
|1. 11. 2007 18:29
Děkuji , Heli , budu se řídit Vaší radou :-)
Hela -
|1. 11. 2007 18:06
S tím badyánem radím opatrně. Prodává se jednak celý a jednak mletý a je velmi, velmi aromatický. Já používám do kompotu jen malý kousek z celé kytičky a po uvaření ihned vyndat, jinak kompot obarví do tmava..
Martina Marťásek
|1. 11. 2007 17:32
Tak potom napiš , jak mamce chutnalo :-)) Já zase děkuji za tip s tím badyánem - jen musím zajet do města , dnes jsem se dívala u nás a nemají ho . Papa :-)
Ivana Samcová
|1. 11. 2007 17:18
O víkendu kompot udělám. Určitě vyzkouším s tím citrónem. Mamka se zítra vrátí z nemocnice, tak jí třeba přijde vhod. Marti, díky za rady. Zdravím, Ivana
Martina Marťásek
|1. 11. 2007 11:43
Ivi , jj , ovesná je taky má oblíbená , už ji dělávám jen z jemných vloček , je hotová natotata :-)) Citrónová kůra to moc hezky ovoní , ale jak píše Olga , po uvaření vytáhnout , bílá část pod kůrou je hořká . . . Ta kolečka ukrojím tenká a nic nemačkám , takže je to jen pro tu vůni , stejně jako když ji nastrouháš třeba do bábovky - pak to má úplně jiný "šmrnc" :-))
Ivana Samcová
|1. 11. 2007 10:53
Marti, kaše můžu jakékoliv. Teď při psaní jsem dostala úplně chuť na ovesnou... Citrón jsem nikdy nedávala, nebude to pak víc kyselé?
Jarka
|1. 11. 2007 09:54
Mě se moc líbí tip "jablka s nudlema", určitě vyzkouším. Děkuji
Martina Marťásek
|31. 10. 2007 20:58
Oli , taky tam dávám kolečka citrónu , když mám :-)) Já tu vůni jablek a koření miluji od dítěte a děti to asi podědily - i když ovesná ani rýžová kaše jim nejede , ony spíš tu krupičku , kterou zase nemusím já . . . :-) Ivi , já mám někdy spíš chuť na vychlazený , ale ten horký je takový voňavější . S badyánem vyzkouším , už jsem o tom také slyšela , ale ještě jsem se nedostala k tomu , ho koupit :-)
Jana Kutačová
|31. 10. 2007 20:45
Olga: když jsem přišla z porodnice,nic mi nechutnalo,nemohla jsem vůbec nic jíst(nejspíš poporodní stres) a tchýně se na to nemohla dívat,tak mi donesla v kastrůlku jablečný kompot.Bylo to to nejlepší,co jsem kdy jedla a chuť k jídlu se velice brzy vrátila:o) Taky tam dává citrón,je to opravdu vynikající,osvěžující a dělávám ho tak dodnes....o)))
Olga
|31. 10. 2007 20:27
Martinka musím povedať že máš velmi podobné chute ako ja ,takýto kompot sme robievali doma ešte keď som bola malá ,mama tam pridávala ešte 2-3 kolieska citr´onu aj s kôrou ,ten citron potom vybrala aby kompot nezhorkol.
Ivana Samcová
|31. 10. 2007 18:14
Jablečný kompot máme doma moc rádi. Mně chutná úplně nejvíc ještě horký. Někdy ho děláme jen s cukrem a někdy zase přidám trochu badyánu. Někdy jsem je jen tak rozdusila v troše vody /samozřejmě osladila/ a polévala jím rýžovou kaši. Bylo to pak trochu podobné Mléčné rýži z Kunína, kterou "můžu". Ale dát to na těstoviny mne nikdy nenapadlo. Určitě vyzkouším. Díky za nápad.
Martina Marťásek
|31. 10. 2007 16:37
Mě tak ještě napadlo , to by se mohlo zkombinovat i s jakoukoliv obilninovou kaší . . . Vyzkouším to s ovesnou - to by mohlo být dobré . . . :-)
Jarka O.
|31. 10. 2007 14:34
Moje maminka nám dávala tuhle jablíčkovou dušeninu, jak píše Hela, na škubánky - místo máku nebo tvarohu. Bylo to naprosto úžasné, hodně polité máslíčkem...Bohužel mi to teď nikdo doma nechce jíst:-((
mia
|30. 10. 2007 13:03
s nudličkama?to zní lákavě...jde se na pokus:-)děkuji za nápad
Martina Marťásek
|30. 10. 2007 09:55
Heli , děkuji za tip - tohle mě nenapadlo . Děláme nudle na sladko s máslem a Grankem , tak vyzkoušíme i variantu s jablíčky :-))
Hela -
|30. 10. 2007 09:13
A pokud dáte minimum vody, trochu rozdusíte, nalejete na uvařené těstoviny, pokapete máslem a posypete skořicovým cukrem tak vás za ta "jablka s nudlema" budou děti milovat.