Okurky dobře omyjeme, vidličkou propícháme, naskládáme do kameninového hrnce nebo větší sklenice, proložíme koprem, zalijeme horkým nálevem, hrnec povážeme a necháme v teple. Za 3-4 dny si na nich už můžeme pochutnávat. Množství všeho ostatního záleží na velikosti okurek a nádoby.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
pokusník
|5. 8. 2016 15:28
Naložili jsme podle návodu rychlokvašky a po několika dnech se nám nahoře vytvořila bílá plíseň připomínající vatu . Nevím zda je to na závadu. Nevypadá to tedy nijak vábně.
helena
|28. 7. 2016 14:02
dělaly jsme rychlokvašky podle daného receptu a přijde mi že jsou moc zakalené,je možné že se mohly skazit,měly jsme je ve tmě a teple :-(
MilaN
|19. 9. 2015 12:58
Mléčné kvašení za 3-4 dny??? Naprostá hloupost! Minimum je 10 dnů
prdelka
|8. 7. 2014 11:36
vyborne diky za vylepseni cukrem
Pepa
|21. 7. 2011 16:15
Já dávám na litr vody 1 polévkovou lžíci soli. S polečně s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem 10 min povařím. Nechám vychladnout.
Do slenice naskládám:
propíchané okurky
kopr
nakrájený křen
feferonky
pár stroužků česneku
cibuli
vinný list
kopr
višňový list
list křenu
list černého rybízu
Zaliji nálevem a za cca 10 dní ..... 8-)
V tomto receptu je množství pouze u vody a soli. Okurky prokládáme koprem a višňovým listím. Množství všeho ostatního záleží na velikosti okurek a nádoby :-P
...tady už jsem fotku přidával :-( ,je ještě ve staré fotogalerii ;-)
recepty 73
|18. 8. 2010 13:02
Takto je dělávala už moje prababička a měly fakt říz :-).Teď už mléčně vykysaly a jsou jako od babči-na jedničku!Jiří
jaja 13
|24. 8. 2007 14:24
Octový nálev nezpůsobí mléčné kvašení a pak to nejsou kvašáky
sidonius egregius
|24. 8. 2007 00:31
ahojky Daniello!Dekuji za zpravicku!!!!
Daniella O.
|23. 8. 2007 20:56
Egregy, ja osobne zalevam okurky lakem, ktery mi zustane z nakladanych, pouze pridavam cesnek, feferonku a trochu prisoluji. Vse ostatni uz tam je, neni treba dochucovat. Pokud chcete urychlit kvaseni, pridejte kousek chleba. Kvasi to jedna basen a jsou vyborne.
sidonius egregius
|23. 8. 2007 16:28
Rad bych se optal,zda je mozne zalevat okurky i klasickym octovym nalevem...za odpoved predem dekuji s pozdravem Egregy...
Lubos
|8. 8. 2007 11:32
tak jsem je ted nalozil a tesim se na vysledek
Mirka Tomášková
|2. 8. 2007 10:18
je to opravdu mnamka
albin vesely
|28. 7. 2007 03:24
jeden hrebicek a kulicka noveho koreni to je to ,co tomu chybelo..
vuzmuch
|28. 7. 2007 03:21
a co spenat?
Boža Zajíc
|22. 7. 2007 13:47
Tento recept je nejlepší z těch,co jsem již vyzkoušel.Používám jej každoročně, pouze okurky zalévám vychladlým lákem.Konzumuji cca 8 - 10 den,dle teploty v místnosti.
Michal
|24. 9. 2006 10:30
Dávám na 1l vody 5 dkg soli a ještě přidávám 1 feferonku. Jinak dělám stajně. Jsou pikantní a vynikající.
vizgilig
|1. 9. 2006 15:54
kvasaky taktiez zavarim ale odporucam zavarat malicke kvasaky,velke kone budu moc blatove
Jarin
|28. 8. 2006 09:55
Na litr nálevu dávám dvě polévkové lžíce soli, jednu lžíci cukru, někdy na plátky nařezaný čerstvý křen, kopr a vinné listy - chuťovečka
Jarka
|1. 8. 2006 11:01
Dávám na 1 kg okurek 4 dkg soli, jinak mám stejný recept - jsou opravdu výborné
Antonín Štaud
|30. 7. 2006 22:14
Neškodí dle chuti přidat do 4 litrové sklenice 2 až 3 na plátky nakrájené stroužky česneku. Okurky jsou pak pikantnější.
Věra
|28. 7. 2005 18:01
Pokud je hned nesníme,tak je možné je vybrat z láku,ten přecedit přes plátýnko-převařit.Kvašáky naskládat do sklenic a přelít tímto vychladlým nálevem a jen nachilinku-jen co se víčka vyploulí směrem nahoru,tak je dát sterilovat. V zimě si pak pochutnáváme také na kvašácích.
Alena
|27. 6. 2005 08:06
Ocet netřeba vykvací samo, utvoří se bílý povlak ale ten není na závadu....Okurky jsou vynikající
Pešek
|18. 8. 2004 10:03
Přidala jsem trochu cukru, asi 25g, jsou vynikající.