Základ je v marinádě, do které patří: olivový olej, pomerančová šťáva, citrónová šťáva, sůl a pepř. Tyto ingredience smícháme a prošleháme metličkou, stačí i trochu víc zabrat vidličkou, aby se ingredience pravidelně rozprostřely.
3
Do takto jednoduše připravené marinády namočíme očištěného a naplátkovaného lososa (může být se šupinami i bez, v případě šupin se pak kůže nejí) a necháme jej v ní ležet nejlépe 1h - 3h, v případě nouze postačí i 20 min, ale je lepší vydržet.
Losos se v marinádě zbarví směrem od proužků do bíla.
5
Marinovaného lososa vložíme buď do zapékací misky, nebo do alobalu a pak jej vložíme do rozehřáté trouby (naše na 220) na 8 - 10 min a ke konci necháme trochu opéct pod grilem.
Během pečení můžeme lososa podlít marinádou, a nebo si samotnou marinádu vedle v hrnečku svařit a hotový kousek tím pak na talíři přelít.
7
Jestli máte pocit, že bude losos kyselý kvůli citrusové marinádě, tak by neměl být, ta akorát zvýrazní samotnou chuť lososa, rychlá tepelná úprava zase umožní plátkování.
8
Podáváme buď s bramborem, či jeho úpravou, opečeným chlebem (což je naše oblíbená příloha), prostě co hrdlo ráčí.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Martina
|30. 10. 2016 14:48
Velmi dobré, také jsme právě ochutnali a též přisladili agávovým sirupem - výborné se šťouchanými bramborami se smetanou a pažitkou. :-)
Ivan
|30. 5. 2016 11:00
Ahoj,právě jsem dojedl,výborné!!!Trochu sem pozměnil postup,včera jsem naložil rybku a zapomněl jsem na ni
Jana
|3. 4. 2016 18:15
Opravdu výborné - zrovna jsme dojedli a opravdu nám chutnalo. Lososa už asi budeme pořád dělat takto Vůbec nebylo kyselé, měli jsme opravdu velký a šťavnatý pomeranč, který to osladil a při svařování jsme přidali malou lžičku medu.. Jen rada pro nezkušené: losos se v troubě na oko na povrchu může zdát růžový, nedopečený, ale uvnitř už může být hotový. Nesušte ho tam zbytečně, rozkrojte a omrkněte vnitřek.
Láďa
|9. 3. 2016 21:16
Jsem celkem mlsný a jen tak něco mi moc nevoní, ale tohle je fakt super jídlo..Recept je opravdu jednoduchý a i když jsem ho dělal poprvé tak se losos povedl na jedničku. Pravda je, že receptů na chutně upravené ryby je poskrovnu..Díky
Vynikající!!! Lepšího lososa sem ještě nejedla!
Neměla sem doma pomeranč, tak sem místo toho použila sťávu z mandarinek... možná i proto nebyl sos nijak přehnaně kyselý, mandarinky jsou přecijen sladší než pomeranč... trošku plocholisté petrželky pro kontrast a dušenou zeleninu k tomu... luxusní!
Moc děkuji za recept
peťula
|17. 9. 2014 20:23
Poprvé jsem dělala lososa, veliká mňamka, nálev jsem svařila s lžíci medu. I děti se olizovaly. Může jen doporučit.
Eva K.
|12. 7. 2014 16:23
Velmi dobré.Také dávám méně citronu.
Lida
|8. 6. 2014 15:46
Tak rybka luxus, akorát s citronem opatrně, moc kyselé.
terahu
|8. 4. 2014 17:09
Tak tohle byl ten nejlepsi losos ktereho jsem kdy delala.. I pritel, ktery ryby neji si pochutnaval. Davam za 1 ;-)
Mia
|3. 2. 2014 13:34
Losos paráda, ale sosik moc kyselý i kdyz jsem se vsemozně snažila ho udělat poživatelny :-[ jako přilohu jsme měli bylinkové šťouchačky ;-)
Lidka
|25. 1. 2014 18:07
Výborné,snsdné na přípravu,chutné a rychlé.Doporučuji a zopakuji. Hodí se pro návštěvy.
Jako přílohu jsem zvolila brambory a parikový salát. :-*
Já nejím kapra tak mi maminka kupuje lososa... určitě vyzkouším dneska večer....
Puntičkář
|28. 11. 2013 18:55
Ehm, chtěl jsem si přichystat suroviny a kdybych se koukal pouze na potřebné množství včetně jejich jednotek a nevšiml bych si té kurzívy, tak by si ten losos ještě naposledy zaplaval v půl litru olivového oleje. Bylo mi to nějaké divné. 5 dl = 0,5 l. Nemůžu si pomoct, patrně tam máte překlep..
Jitča
|10. 6. 2013 14:59
Prima recept, dnes jsem uvařila a bylo to výborné. Jen jsem měla větší porce lososa - po cca 250 g, tak jsem ho pekla trochu déle a už nedávala pod gril. S vařenými bramborami a zeleninou opravdu dobrota - určitě ještě zopakuji.
*
|28. 4. 2013 11:52
*
kverulant
|26. 3. 2013 22:01
Olivový olej - přibližně panák - 5 dcl. Odkud jste? :-D
jaro
|23. 3. 2013 14:58
bolo to super ..chutilo nam to
Bára
|26. 2. 2013 16:13
Jsem zvědavá. Doufám,že nevadí že bude v marinádě déle. Neodhadla jsem čas kdy příjde muž z práce. :-$